SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hastalığı İmgeyle Anlattı, Birinci Oldu

0
Güncellendi - 2016-07-04 00:43:18
Hastalığı İmgeyle Anlattı, Birinci Oldu
A- A+ PAYLAŞ

‘İmgelerle Hastalıklar 2016’ yarışmasında 21 yaşındaki tıp fakültesi öğrencisi Merve İsmihan İnan birinci oldu. ‘Giardiazis’ görseliyle birinci olan İnan’ın aynı yarışmada kendisinden esinlenerek çizdiği ‘Alerjik Nezle’ görseli ise üçüncülüğü elde etti.

Biruni Üniversitesi tarafından hastalıkları imgelerle anlatarak görsel sanatların tıp eğitiminde kullanımını teşvik etmek, tıbbi-görsel eğitim materyallerini artırmak; tıp eğitiminin daha keyifli, daha kolay şekilde akılda kalıcılığını sağlamak, genç yetenekleri tıbbi görsel alana kazandırmak ve bu alandaki çalışmaları desteklemek; hasta eğitiminde elde edilen görselleri kullanmak ve bu sayede toplumun sağlık okuryazarlığı düzeyini artırmak amacıyla gerçekleştirilen ‘İmgelerle Hastalıklar 2016’ yarışmasına Türkiye genelinden birçok üniversiteden 116 imge katıldı.

Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Merve İsmihan İnan ‘Giardiazis’, Hafsa Çağdır ise ‘Alzheimer Hastalığı’ görseliyle birinciliği elde ederken, Yeşim Kutlutürk ‘Raşitizm’, Süleyman Sezer Yüksel ise ‘Çölyak Hastalığı’ görseliyle ikinci, Merve İsmihan İnan ‘Alerjik Nezle’, Elif Ovalı ise ‘Şizofreni’ görseliyle üçüncü oldu. Dereceye girenlere para ödülü takdim edildi.

imge3Yarışmada hem birinci hem de üçüncülüğü elde eden İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi Merve İsmihan İnan, “Yarışmanın aslında benim hoşuma giden yanı tıbbi literatürün görsel alanda zenginleşmesine katkı sağlaması oldu. Bunun tıp eğitimi açısından faydalı olacağını inanıyorum çünkü kuru kuru sıkıcı bir şekilde okuyup öğrenmeye çalıştığımız hastalıkları biz bu tarz işte medikal illüstrasyonlarla karikatürlerle, afişlerle bu tarz resimlerle daha eğlenceli daha renkli bir hale getirebiliriz diye düşünüyorum” dedi.

Eğitim hayatına 4,5 yaşında başlayan 21 yaşında tıp fakültesi son sınıf öğrencisi olan İnan, aynı yarışmada hem birinci hem de üçüncü olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

İnan, çizdiği imgelerle verdiği bilgide ise şunları söyledi: “Birinci olan imgede, ‘Giardiazis’ diye bir bağırsak parazitinin tedavi sürecini anlatmaya çalıştım. Biraz mizahi ögeler katarak daha eğlenceli hale getirmeye çalıştım. Üçüncü olan resimde kendimde de olan bir hastalığı yaptım.  Alerjik rinit (alerjik nezle) dediğimiz hastalıkta bir semptom var. Bu tıbbi literatürde ‘alerjik selam’ diye adlandırılıyor. Bu hareketi sanki iki kişi karşılıklı selamlaşıyormuş gibi göstererek mizahi ögelerle bu şekilde resmetmeye çalıştım. Ben bu yarışmanın devamının gelmesini çok isterim çünkü hem tıp öğrencileri açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum hem de konuları öğrenme açısından önceden söylediğim gibi aynı zamanda kimi resimlerde kamu spotu şeklinde kullanılabilir. İnsanları bilgilendirmek için hastalıkları onların anlayacağı dilde kolaylaştırarak anlatılabilir.”

Yarışmaya katılan imgeler, Prof. Dr. Cengiz Yakıncı ile Prof. Dr. Mustafa Özen tarafından kitaplaştırıldı.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi

imge1

imge2

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız