SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hastalık Her Yaş ve Cinste İnsanda Görülüyor, Artıyor"

0
Güncellendi - 2019-10-13 03:11:15
A- A+ PAYLAŞ

Düzenleyicileri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır’ın da bulunduğu, çok sayıda üniversiteden bilim insanının katıldığı “Temel ve Sıra Dışı Olgu ve Konular ile HIV/AIDS Kampı” Malatya Anemon Otel’de gerçekleştirildi.  

Dünyanın en tehlikeli salgın hastalıklarından biri olan HIV / AIDS alanında güncel bilimsel gelişme ve araştırmaların tartışılması, Türkiye’deki üniversitelerin bu alandaki araştırma – geliştirme çalışmalarının ele alınması ve bilgi-tecrübe paylaşımı amacıyla düzenlenen Temel ve Sıra Dışı Olgu ve Konular ile HIV/AIDS Kampı”nın açılışında yapılan konuşmalarda, hastalığın, 1980’li yılların başında ortaya çıkmaya başladığı,  yaklaşık 40 yıllık süreçte 75 milyon kişiye bulaştığı ve 32 milyon kişinin de bu hastalığa yakalanarak yaşamını yitirdiği vurgulandı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır konuşmasında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün klinik çalışmaları sonucunda, erkeklerde sünnetin, HIV/AIDS virüsüne yakalanmayı önleyici işlevinin olduğunun açıkladığını söyledi.

Malatya’daki bilimsel kamp 3 gün sürdü

Bilimsel gelişmelerin ve deneyimlerin irdelenmesi ev paylaşılmasının yanı sıra halkın HIV/AIDS konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalık yaratılmasını da amaçlayan kamp, açılış programı konuşmaları ile başladı.

Bu kapsamda ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, Çukurova Enfeksiyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova ve Güneydoğu Nöroloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (GÜNİDER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen HIV/AIDS’in tarihsel süreçteki gelişimini ve insan yaşamını tehdit eden değişimini, güncel durumda yarattığı riskleri, alınması gereken tedbirleri anlattı.

“Artık her yaş ve cinsten insanda görülebiliyor”

Dünyada ilk kez 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde eşcinsel erkeklerde tespit edilen, kazanılmış bağışıklık sistemi yetmezliği sendromunun (AIDS), insan bağışıklık yetmezliği virüsü (HIV)’ne bağlı enfeksiyon hastalığının ileri evresi olduğunun belirtildiği AIDS toplantısında, hastalığın başlangıçta eşcinsel erkeklerin hastalığıymış gibi algılandığını, ancak gelinen aşamada, bu hastalığın her yaş ve cinsten insanda görülmeye başlandığı vurgulandı.

Konuşmacılar, AIDS’in global düzeyde salgına neden olduğunu ve salgın düzeyinde görülmeye başlandığı tarihten bu yana, hastalığın, yaklaşık 75 milyon insana bulaştığını, bunun sonucunda 32 milyon kişinin de ölümüne neden olduğunu açıkladı.

“Türkiye’deki durum da endişe verici… 20 bin kişi HIV ile yaşıyor”

Dünya genelinde 38 milyon kişinin HIV ile yaşadığını belirten bilim insanları, Türkiye’de bu sayının 20.000’i geçtiğini söyledi. Konuşmacılar, HIV/AIDS’den korunmak için erken teşhisin öneminde dikkat çekerek “Ne yazık ki, ülkemizde HIV/AIDS tanısı alan hastaların sayısında son yıllarda saptanan artış dikkat çekmektedir. Endişe verici bu durumun yanında hastaların tanı ve tedavisinde kayda değer bir şekilde olumlu gelişmeler yaşanmakta, hastaların erken tanısı konusunda çalışmalar sonuç vermekte, tedaviye erişim ve özellikle yeni ilaçlarla ilaç kullanım kolaylığı, yüksek etkinlik ve düşük yan etki elde edilmektedir” dedi.

“Hastalığın kontrol altına alınmasının sonuç verici yolu: Korunma” 

Açılış programının konuşmacıları, AIDS alanında tedavinin başarılı sonuçlar verdiğini, ancak esas olanın korunma olduğunu kaydetti. Bilim insanları, “Sonuç olarak, tedavide başarılı sonuçlara rağmen, hastalığın kontrol altına alınmasının en akılcı ve sonuç verici yolu hastalıktan korunmadır. Bunun için hasta kişilere test yaptırılması, tespit edilenlerin tedaviyle buluşturulması ve bu hastalıktan dolayı ölümlerin engellenmesi büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Bayındır, “Dünya Sağlık Örgütü, sünnetin erkekleri AIDS’den koruduğunu açıkladı”

‘Temel ve Sıra Dışı Olgu ve Konular ile HIV/AIDS Kampı’nın düzenleyicilerinden İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır konuşmasında, AIDS’in yayılma hızı konusunda daha ayrıntılı istatistiksel veriler sundu.

Konuşmasında, dünyada her 1 dakikada 4 kişinin AIDS virüsüne yakalandığını, bu hastalığın dünyada yılda 1.7 milyon kişiye bulaştığını belirten Prof. Dr. Yaşar Bayındır, AIDS’ten 1 yılda ölen kişi sayısının ise 1 milyon olduğunu kaydetti

Erkeklerde HIV/AIDS virüsünden korunma ile sünnet arasındaki ilişkinin dünyada tartışıldığını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar Bayındır, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün yaptığı klinik çalışmalar sonucunda, erkeklerde sünnetin HIV/AIDS’ten koruduğunu açıkladığını söyledi.

“İnsanlar AIDS virüsü taşıdığından habersiz yaşıyor ve ölüyor”

AIDS’in ölümcül olmasının nedenlerinden birisinin de, HIV /AIDS virüsüne yakalanan ve bu virüsü taşıyan insanların önemli bir bölümünün virüsü taşıdıklarından habersiz olması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yaşar Bayındır, “Yılda 1 milyon kişi AIDS’ten ölüyor. Bunların büyük bölümü, virüsü taşıdığından haberi olmayan, dolayısıyla tedavi olmayan kişiler ve bir süre sonra ölümle sonuçlanan bir süreç yaşıyorlar” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl itibariyle günde 5 bin kişinin HIV/AIDS virüsüne yakalandığını kaydeden Prof. Dr. Yaşar Bayındır, bu hastalığa yakalananların yüzde 65’inin Sahra Altı Afrika ülkelerinde yaşadığını belirtti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Hastalık olmazmi tarım bakanlığı küçük bir araştırmada bize gıda maddesi olarak nelerin yedirildigini açıkladı ahlaksız adamlar gidalara neler katıyorlar neler inanın dışarıda bir şey yemeye içmeye korkuyoruz hazır gıdalara yaklaşamiyoruz ne diyor cildirmaya az kaldı oynatmak üzereyim .
    0
    0
    Yanıtla