SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hastalık Hız Kesmedi!.. Hastanede İzdiham...

A- A+ PAYLAŞ

Resmi kayıtlara göre son 1 haftada 5 binin üzerinde ishal vakasının yaşandığı Malatya'da, dün gece çok sayıda vatandaş hastanelere akın etti. Yoğun izdiham nedeniyle acil servisteki hastalar, çifter kişi yatağa yatarak serum aldı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Olay kontrol altında.." derken, Malatya'daki hastalık NTV ve CNN Türk'te de özel program konusu oldu..

NELER OLMUŞTU?
Geçtiğimiz hafta Pazartesi gününden itibaren sağlık kuruluşlarına başvuran hasta sayısının "olağandışı" bir şekilde artmasının ardından, Malatya'daki yetkili makamlar Çarşamba günü harekete geçmişti. Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, "yaygın" hastalıklığın kaynağı olarak "yeterince klorlanmadığına ilişkin laboratuvar saptamaları" bulunan içmesuyunu gösterirken, olağanüstü toplanan İl Hıfzısıhha Meclisi'nin açıklamasında "neden" konusu "karmaşık" hale getirilmiş, bu toplantının ardından Belediye Başkanı Cemal Akın ise, suda hiçbir sorun olmadığını öne sürmüştü. Ancak, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Yaşar Bayındır ve diğer bazı uzmanlar, hastalığın "Rota Virüsü"nden ve muhtemelen içmesuyundan kaynaklandığına ilişkin saptamalar yapmışlardı. Bu arada, içmesuyu numuneleri de incelenmek üzere Ankara'ya gönderilmişti. Bu incelemenin sonucunun Salı günü açıklanması bekleniyor.

HASTA SAYISI 5 BİNİ GEÇTİ...
Belediye tarafı, ısrarla suda sorun olmadığını iddia ederken, hastalananların miktarı sürekli arttı ve 28 Kasım Pazartesi, sadece sağlık kuruluşlarına başvuranların toplam sayısı 5 bini geçti. Bunlardan çoğunluğu çocuk 55'inin yataklı tedavi görmekte oldukları bildirildi.

Sağlık kuruluşlarına başvurmayan önemli sayıda hasta bulunduğu belirtilirken, özellikle paketlenmiş su satışları patladı ve birçok satış noktasında vatandaşlar taleplerini karşılayamadılar.

Malatya'daki "yaygın" hastalık, NTV televizyonunda "NT'ye Sorun" ve CNN Türk Televizyonunda da "Farkında mısınız?" adlı programlara konu oldu, uzmanlar açıklamalarda bulundular ve hastalığın kaynağının içmesuyu olduğuna ilişkin dikkat çektiler.

BAKANIN AÇIKLAMASI..
Bu arada Sağlık Bakanı Recep Akdağ, inceleme yapmak üzere geldiği "Aile Hekimliği"nde pilot il seçilen Düzce'de Malatya'da yaşanan ishal salgını ile ilgili açıklamada bulundu ve olayın kontrol altına alındığını öne sürdü.

Endişeye gerek olmadığını ifade eden Akdağ, "Malatya Valisi ve görevliler ile görüştüm. Şu an endişeye gerek yok. Sağlık kuruluşlarına 3 bine yakın kişi ishal nedeniyle başvuruda bulunmuş. Ancak sorun tüm il genelinde değil, belirli bölgelerde. Olay kontrolümüz altında. Sebeplerini araştırıyoruz. Sebebi bugün, yarın belli olur. Şu ana kadar da ölümcül bir durum söz konusu değil" dedi.

SAĞLIK MÜDÜRÜNÜN AÇIKLAMALARI..
Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Sezai Demirel, hastalarla ilgili yapılan incelemelerde, yüzde 70 oranında Rota Virüsü bulgusu elde edildiğini, kesin durumun Salı günü açıklanacak raporla ortaya çıkacağını bildirdi.

Demirel, Acil Durum Tesbit Komisyonu oluşturulduğunu, uzman hekimlerin görev başında bulunduğunu, "yaygın" hastalığın bakteriyal olmaması nedeniyle yaşam tehdidi oluşturmadığını, ancak 3 gün süreyle hastalığa yakalanın ateş ve şiddetli karın ağrısı çektiğini bildirdi.

Rota virüsünün bulaşma yollarının fazla olduğunu, ancak bu kadar yaygın olmasının, içmesuyuna bir karışım olduğunu akla getirdiğini, bu nedenle Malatya'da içmesuyu için "hiperklorazisyon"a geçildiğini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız