SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hastalıklı Çocuk Sahibi Anne..

A- A+ PAYLAŞ

Kronik hastalığı olan annelerin çocuklarının hastalıklarını ilk öğrendiklerinde şok, şaşkınlık, acı, korku gibi duygular yaşadıkları belirtildi.

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlileri Gönül Karakavak ve Yüksel Çırak tarafından hazırlanan ve Eğitim Fakültesi Dergisi'nde yayımlanan "Kronik Hastalıklı Çocuğu Olan Annelerin Yaşadığı Duygular" adlı araştırmada ilginç sonuçlara yer verildi.

Kronik hastalıklı çocuğu olan annelerin, yaşadığı duygu, uyum, destekleyici sistem ve çocuklarının tedavi-kişisel bakımı yönünden yaşadığı güçlüklerin neler olduğunu belirlemek amacıyla yapılan "Kronik Hastalıklı Çocuğu Olan Annelerin Yaşadığı Duygular" adlı araştırmada annelerin çocuklarının hastalığını ilk öğrendiğinde şok ve şaşkınlık geçirdikleri belirtildi.

"Kronik Hastalıklı Çocuğu Olan Annelerin Yaşadığı Duygular" adlı araştırmanın sonuçları ile ilgili olarak verilen bilgide, "Analizler sonucunda, annelerin hepsinin çocuklarının hastalığını hastanede öğrendikleri, çocuklarının hastalıklarını ilk öğrendiklerinde şok, şaşkınlık, acı, korku gibi duygular yaşadıkları; çocuklarının hastalığını kabul etmede kullandıkları baş etme stratejilerinin dini inançlarına sarılma, kendi durumunu başkaları ile karşılaştırıp optimist bakış açısı gösterme, başkalarından destek alma gibi durumları içerdiği; çocuklarının kronik hastalığının aile ilişkilerine paylaşma veya kızgınlık olarak yansıdığı; çocuklarının tedavisi sürecinde aile üyeleri ve diğerlerinden maddi ve manevi destekler aldıkları; çocuklarının kronik hastalıkları ile ilgili maddi güçlüklerden ve doktorların ilgisizliğinden yakındıkları; çocuklarının hastalığının gidişatına ilişkin belirsizliklerden kaygı duydukları bulunmuştur" ifadelerine yer verildi.

Araştırmada ayrıca şu bilgilere de yer verildi:
"Ailede kronik hastalığa sahip bir çocuğun bulunması, tüm aileyi ve ailenin döngüsünü etkilemektedir. Çocuğun kronik bir hastalığa sahip olması, aile üyelerinin ciddi düzeyde stres yaşamasına neden olur. Sosyal desteğin azalması, iletişim zorlukları, maddi zorluklar ve aile döngüsünün bozulması gibi etmenler örnek verilebilir. Kronik hastalık, ailenin yaşam stillerini ve aile üyelerinin birbirleriyle ilişkisini değiştirir. Kronik hastalıklı çocuğu olan anne-babalar, çocuklarının bakımı ve idaresi için farklı taleplerle karşı karşıyadır. Çocuğun kronik durumu, ailenin yaşamına etki eder ve yeni duruma uyum yapmayı zorunlu kılar. Sosyal desteğin ve aile doyumunun azalması, iletişim güçlüklerini artırırken, maddi zorlukların olması, organizasyon bozuklukların yaşanmasına yol açar. Çocuğun kronik hastalığının ailede bozuk ilişkilerin oluşmasına, yüksek düzeyde boşanma oranlarına, aile içinde çelişkili tutum ve davranışlara neden olduğunu belirtmektedir. Kronik hastalığı olan çocukların, durumları ile özellikle anneler, daha yakından ilgilenmekte, daha fazla sorumluluk almaktadırlar. Bu da, onlara, normal aile döngüsünde üstlendikleri görevlere ek başka görevler de yüklemektedir. Bu durum, annelerin, diğer aile bireylerine yeterince zaman ayırmamalarına ve sorunlar yaşamalarına neden olur".

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız