SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hastalıklı Tohum Verdiler' İddiası

0
Güncellendi - 2017-06-17 19:05:24
'Hastalıklı Tohum Verdiler' İddiası
A- A+ PAYLAŞ

Ziraat Odaları Koordinatörü ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, çiftçilerin TİGEM’den aldıkları arpa tohumlarının hastalıklı olduğunu ileri sürerek, “Çiftçinin ektiği tohum yeşerdikten sonra tarlada kurudu.  Çiftçinin zararı büyük’ iddiasında bulundu.

Söz konusu iddialar TİGEM tarafından yalanlanırken, çiftçiye ürün verimi yüksek tohumların verildiğini ancak Nisan ayında yoğun yağışlardan dolayı oluşan küf ve nemden etkilendiği belirtildi.  Sahada gerekli araştırmaların yapıldığı ve olası zararların da karşılanacağı kaydedildi.

Kılınç: Çiftçinin zararı büyük

İnönü Üniversitesi, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Malatya Şubesi ve Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından organize edilen “Gezici Tarım İçişlerinin Çalışma ve Yaşam Koşulları” başlıklı panelden sonra çiftçilerin sorunlarını dile getirmek üzere söz alan Ziraat Odaları Koordinatöre Yunus Kılınç, Yazıhan ve Arguvan bölgesinde çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldığı TİGEM sertifikalı tohumların hastalıklı olduğunu ileri sürerek “Yaklaşık 60-70 ton tohum alındı. Arpalar yaklaşık bir karış büyüdükten sonra kurumaya başladı. Olayı TİGEM’e bildirdik. Gelip sahada araştırma ve durum tespiti yaptılar” dedi.

Söz konusu iddialarla ilgili sahada denetim yapan TİGEM teknik personelinden alınan bilgiye göre, tohumlarda herhangi bir hastalığın söz konusu olmadığı ancak Nisan ayında yağan yoğun yağmurlardan sonra yüksek nem oranından etkilendiği kaydedildi.  Çiftçiye dağıtılan tohumların yüksek verimli tohum olmasına karşın hassasiyet gösterdiği ve bölgedeki yağış sonucu oluşan yoğun nem ve küften etkilenmiş olabileceği değerlendiriliyor.  TİGEM teknik personelinin saha çalışmalarını sürdürdüğü, yapılacak durum tespitine göre, çiftçinin tohum ihtiyacının yeniden karşılanacağı öğrenildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • adiyamanli Ramizan (6 yıl önce)
    Başkan:Kayısıda dolu yanma çil ve bazı bölgelerde arpada buğdayda verim alınamıyor.Tarım kredi kooperatifborçları ertelensin.gelirimiz yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Muharrem (6 yıl önce)
    Baskanim agzina saglik inşallah oderler.tohumlarin yarisi curuk cikti.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mizak (6 yıl önce)
    Abdullah icin soyledim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah (6 yıl önce)
    Madem çiftçiler zararda Ziraat odası olarak 2 dönem aidat almayın.çiftçilere bu güne kadar zerre yardımda bulundunuz mu hiç yıllık toplanan paralarla hangi çiftçiye destek çktınız acaba . Basın üzerinden şov yapmayı bırakın lütfen.
    0
    0
    Yanıtla
  • Başkanım ALLAH sizden razı olsun.gerçekten bu yıl çok yağış oldu fakat tohumlar bitmedi.yüzde yüz katılıyorum.zaten kararda öyle verilmiş.en azından tohumlarımız karşılansa iyi olur.
    0
    0
    Yanıtla