SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hat İhalesi ve Zam Mahkemelik

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:43:09
Hat İhalesi ve Zam Mahkemelik
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi Encümeni’nin belediye toplu taşıma araçlarında uygulanan bilet fiyatlarında 25 kuruşluk artış yapılmasını öngören kararı 5393 sayılı Belediyeler Yasası’na, şehir içi toplu taşıma hatlarının kiraya verilmesi için yapılan ihale de 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na aykırılık taşıdığı gerekçesiyle mahkemeye taşındı.

Edinilen bilgiye göre, İbrahim Erkoç isimli vatandaş bilet zammına ilişkin kararın ve belediyenin toplu taşıma şirketi MOTAŞ’ın kazanacağı şekilde dizayn edildiği belirtilen otobüs hatlarının kiraya verilmesi konusundaki ihalenin iptal edilmesi için Malatya İdare Mahkemesi’ne başvurdu. 

‘Yetki mecliste, encümen karar veremez’ 

İbrahim Erkoç, otobüs biletlerine zammı öngören Malatya Belediyesi Encümeni kararının iptali istemli başvurusunda, toplu taşıma araçlarında uygulanacak fiyatların belirlenmesi yetkisinin 5393 sayılı Belediyeler Yasası’na göre Malatya Belediye Meclisi’ne ait olduğunu belirterek, belediye encümeninin bu konuda karar üretmesinin yasaya açık aykırılık oluşturduğunu savundu. 

Malatya Belediye Meclisi’nin 2013 yılı otobüs bilet fiyatları konusunda zaten daha önce bir karar aldığının vurgulandığı dilekçede, bu konuda yetkisiz bir organ olan belediye encümeninin zam kararının, otobüs hatları ihalesinin yapıldığı gün açıklanmasının, otobüs hatlarının belediye şirketi olan MOTAŞ’a verilmek istenmesi amacını taşıdığı belirtildi. 

Belediye Encümeni’nin zam kararının otobüs hatları ihalesinde en yüksek fiyatı veren MOTAŞ’a haksız kazanç sağlayacağı ifade edilen başvuruda şöyle denildi: ‘Otobüs hatları ihalesinde muhammen bedel hesaplanırken meclis kararına göre belirlenen bilet fiyatları dikkate alınmıştır. Belediye Encümeni’nin bilet zammı ile ihaleyi alan firmanın haksız kazanç elde etmesi sağlandığı gibi, ihaleye giren diğer firmanın bedel artırımı konusundaki tahminini yanıltarak ihaleyi alan firmanın kayrılması amaçlanmıştır’.

Yürütmenin durdurulması talepli başvuruda, belediye encümeninin zam kararının hem halkın hem de belediyenin çıkarları aleyhine bir işlem olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi istendi. 

Otobüs hatları ihalesi de mahkemelik

Belediye encümeninin bilet zammı kararının 5393 sayılı Belediyeler Yasası’na aykırılıktan ve otobüs ihalesinin en yüksek teklifi veren MOTAŞ’a verilmesi için önceden hazırlanmış bir planın parçası olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için mahkemeye başvuran İbrahim Erkoç, bir başka dilekçe ile de otobüs hatları ihalesinin iptal edilmesi için Malatya İdare Mahkemesi Başkanlığı’na başvurdu. 

Erkoç söz konusu dilekçesinde, otobüs hatları ihalesini düzenleyen komisyondaki devlet görevlilerinin aynı zamanda ihaleye giren MOTAŞ’ın yöneticileri olduğuna dikkat çekerek bu durumun 2886 sayılı Devlet İhale Yasası’na açıkça aykırılık taşıdığını savundu. 

‘MOTAŞ yasaklı firmadır, ihaleye giremez’

Dilekçesinde 2886 sayılı Devlet İhale Yasası’nın 6. maddesinin b fıkrasına göre ‘İhale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve denetlemekle görevli olanlar ihaleye katılamaz’ şeklindeki hükmünü hatırlatan İbrahim Erkoç, ‘Bu bağlamda ihaleye katılan MOTAŞ firmasının yönetim kurulu başkanı Alican Bozkurt’un aynı zamanda Malatya Belediye Başkan Yardımcısı olması, ihaleyi kazanacak olan şirketi denetleyecek Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün belediye başkan yardımcısı Alican Bozkurt’a bağlı olması nedeniyle gerçekte MOTAŞ firması ihaleye katılması yasaklı bir şirkettir’ vurgusunu yaptı. 

‘İhale şartları MOTAŞ’ın kazanması için ayarlanmış’ 

Otobüs hatları ihalesi kapsamında muhammen bedeller hesaplanırken bilet fiyatlarının belirleyici bir kriter olduğuna dikkat çekilen dilekçede ‘Belediye encümeni Belediyeler Yasası’na aykırı biçimde yetkisi olmadığı halde, otobüs hatları ihalesinden birkaç saat önce toplanarak bilet fiyatlarına 25 kuruşluk zam yapmıştır. İhaleye katılan ve kaybeden firmanın bu zam kararından haberi olmadığı için Belediye Meclisi’nin 2013 yılı için belirlediği 1,50 TL’lik bilet fiyatını kriter alarak teklif sunmuştur. Ama ihaleye katılan diğer firma MOTAŞ belediye encümeninin zam kararından haberdar olarak ihaleye girmiş ve zamlı bilet fiyatını dikkate alarak teklif vermiştir’ denildi. Son saniye değişikliğinin ihale işlemini sakatladığını savunan İbrahim Erkoç bu nedenle ihalenin iptalini istedi.  

İbrahim Erkoç, otobüs hatları ihalesinin tüm şartlarının işi mevcut durumda devam ettiren MOTAŞ’ın kazanacağı şekilde dizayn edildiğini de iddia ederek, ihale işleminin öncelikle yürütmesinin durdurulmasına, akabinde iptal edilmesine karar verilmesini talep etti.

İhale nasıl olmuştu?

2012 yılının Aralık ayında yapılan ve 19 hatta çalıştırılacak 52 otobüsü kapsayan ihaleye MOTAŞ’la birlikte halen Malatya’da parkometre uygulamasını yürüten ALS Yapı şirketi katılmıştı.

Kapalı ve açık bölüm olmak üzere 2 aşamada gerçekleşen ihalenin kapalı bölümünde MOTAŞ 1 milyon 646 bin TL, ALS Yapı ise 2 milyon TL teklif vermişti. Açık artırma bölümünde ise MOTAŞ 2 milyon 100 lira teklif sundu. ALS Yapı’nın açık artırma bölümüne katılmaması üzerine ihalede en yüksek fiyat, belediye bünyesindeki bir şirket olan MOTAŞ tarafından verilmiş oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız