SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hatalı Hesap Söz Konusu Değil'

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:38:24
'Hatalı Hesap Söz Konusu Değil'
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sürekli güncelliğinin sağlaması nedeniyle, nüfusun eksik veya hatalı hesaplanması söz konusu olmadığını açıkladı. 

TÜİK'ten yapılan yazılı açıklamada, "Ülkemizle ilgili nüfus tahminlerinin çeşitli kurumlar tarafından açıklanmasının ve bunun basında yer almasının, Türkiye’nin gerçek nüfus büyüklüğü ile ilgili olarak kamuoyunda farklı yorumların yapılmasına neden olduğu görülmüştür. Ülkemiz nüfusuna ilişkin bilgiler, Resmi İstatistik Programı kapsamında yerleşim yerlerine (il, ilçe, köy) göre, 2007 yılından beri Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nden ve kurumsal yerlerde kalanlar için ilgili kurum ve kuruluşlardan alınan bilgiler kullanılarak uluslararası standartlara uygun olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmaktadır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nin adrese dayalı işlem yürüten tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından kullanılıyor olması ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sürekli güncelliğinin sağlaması nedeniyle, nüfusun eksik veya hatalı hesaplanması söz konusu değildir. Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar kendi ihtiyaçlarına yönelik olarak geleceğe yönelik nüfus tahminleri yapabilmektedirler. Bu kapsamda nüfus projeksiyonlarına konu olan veriler ve kullanılan varsayımlar, nüfus projeksiyonu sonuçlarını etkilemektedir. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu, güvenilir, sağlıklı ve güncel verilerin ortaya çıkması ile nüfus projeksiyonlarını yenilemiş ve sonuçlarını 14 Şubat 2013 tarihinde kamuoyuna duyurmuştur. Bu kapsamda, CIA ve benzeri kurum/kuruluşlar tarafından açıklanan nüfus tahminleri, bu kurumların kendilerine göre belirledikleri yöntemler ve güncel olmayan veri kaynaklarına dayanmaktadır. Benzer sorunun, Türkiye haricinde başka ülkeler tarafından da yaşandığı, haberler yapıldığı ve ilgili İstatistik Ofislerinin açıklamalar yaptıkları gözlemlenmiştir. Örneğin Norveç İstatistik Ofisi, CIA 2012 yılı tahminlerinin Norveç nüfusunu gerçek değerinden %6 oranda az gösterdiğini belirten basın açıklamaları yapmıştır. Türkiye ile ilgili resmi istatistiklerin üretilmesi ve yayımlanması konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde yetkili tek kuruluş Türkiye İstatistik Kurumu’dur. Bu nedenle, sadece Türkiye İstatistik Kurumu tarafından resmi ve uluslararası standartlarda ve kayıt sistemlerine dayalı olarak elde edilen nüfus bilgileri dikkate alınmalı ve kullanılmalıdır" denildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız