SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Havaalanı Sorunu Çözülüyor mu?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Erhaç Havaalanı ana pistinin bakım ve onarımı nedeniyle 9 Nisan'dan itibaren 6 ay süreyle kapatılması, bu durumun tüm sivil uçuşlara engel oluşturacağı ve Malatya'ya sefer yapan tüm şirketlerin bu sürede uçuşları iptal edeceği yolundaki haberlerin ardından yapılan girişimlerle, sorunun çözümü için bazı gelişmeler olduğu bildirildi. Yapılan girişimler sırasında konunun iletildiği Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün, ana pistin onarımından önce, sivil uçak kapasitesine uygun olmayan "emergency" pistinin kapasitesinin bu uçuşlara uygun hale getirilmesi yolundaki işin yapılması konusunda düşünce olduğunu belirttiği, bu takdirde seferlerin durmasının söz konusu olmayacağı belirtiliyor. Çözüm çalışmaları devam ederken, CHP Milletvekili Muharrem Kılıç'ın konuya ilişkin bir soru önergesi verdi, Saadet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi de tepki açıklaması yaptılar.

SORUN ÇÖZÜLÜYOR MU?
Erhaç Hava Üssü'nün sivil uçuşlar için de kullanılması nedeniyle, havaalanının bakım- onarım işlerinin "askeri" anlamda planlandığı, ana pist bakım ve onarım ihalesinin yapıldığı, 9 Nisan'dan itibaren 6 ay süreyle uçuşa kapatılacağı bilgisinin, askeri makamlar tarafından Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne de tebliğ edilmesiyle birlikte, sivil uçuşları engelleyecek bu durumun ortadan kaldırılması için CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ilk girişimlere başlamış, daha sonra AKP cephesinden milletvekili Ali Osman Başkurt konuyla ilgilendiğini açıklamış, AKP MKYK Üyesi Öznur Çalık'ın da konuyu üst düzeyde takip ettiği bildirilmişti.

Askeri alanla ilgili onarım planının yeniden gözden geçirilmesi, öncelikle sivil uçak tiplerine uygun olmayan emergency pistinin buna uygun hale getirilip, ana pistin onarımına daha sonra başlanması alternatifinin iletildiği Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün, konuyu Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert'le de görüştüğü, bu görüşmede alternatif düşünce olarak emergency pistinin 7.5 metre daha genişletilebilmesinin mümkün olabileceği, önce bu pistin genişletilmesi işinin yapılabileceği, daha sonra ana pistin onarıma alınabileceği şeklinde bir gelişme sağlandığı öğrenildi.

Milli Savunma Bakanı Gönül'ün, bu konudaki gelişmeyi, Çarşamba gecesi AKP MKYK Üyesi Öznur Çalık'ı arayarak ilettiği, Perşembe sabahı da CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nu arayıp gelişmeler konusunda bilgilendirdiği haber alındı.

CHP Milletvekili Aslanoğlu, sorunu Çarşamba günü ziyaret ederek ilettiği Milli Savunma Bakanı Gönül'ün, Perşembe sabahı kendisini aradığını, önce emergency pistinin kapasitesinin artırılması, sonra ana pistin onarıma alınması gibi bir düşüncenin geliştiğini, ancak yedek pistin genişletilmesi için gereken ödenek ve çalışma planı konusunda halen yurt dışında bulunan ve Pazartesi günü dönecek olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'la görüşüleceğini ifade ettiğini bildirdi.

Milletvekili Aslanoğlu, bu arada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile de görüştüğünü, genel müdürlük yetkililerinin de yedek pistin öncelikle kapasitesinin genişletilmesi, Eylül'e kadar bu çalışmanın tamamlanması ve daha sonra ana pistin onarıma alınması konusunda bir planlamanın içerisinde olduklarını haber aldığını bildirdi.

Malatya'ya; THY ve 4 özel havayolu şirketi tarafından Ankara, İstanbul ve İzmir'den karşılıklı direkt uçak seferleri yapılıyor. Haftada 38 uçak seferinin gerçekleştirildiği, bu seferlerde ayda ortalama 25 bin yolcunun taşındığı ifade ediliyor.

MİLLETVEKİLİ KILIÇ'IN SORU ÖNERGESİ..
Bu arada, CHP Milletvekili Kılıç da, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi.

Soru önergesi şöyle:

"Malatya Havaalanı,yolcu yoğunluğu ve uçak trafiği bakımından önemli bir yere sahiptir.Türk Hava Yollarının yanında Onur Air,Sunexpress,İz ve Pegasus Air gibi pek çok özel hava yolu şirketi de Malatya’ya yolcu taşımaktadırlar.

Malatya,çevre illerle birlikte yurt dışından da önemli yolcu kapasitesine sahip olduğundan bu havaalanımızın uluslar arası hava alanı kapsamına alınması yönünde girişimlerimizin de olumlu yönde sonuçlanacağı hususunda Malatya’da bir beklenti oluşmuştur.

Kısa bir süre önce AKP Malatya il ve ilçe başkanları,Malatya Valisi ve bazı ilçe kaymakamlarınca Sayın Başbakan ve bazı Bakanlarla görüşülerek Malatya’nın sorunlarına sahip çıkıldığı,sorunların çözüleceğine yönelik kamuoyuna açıklamalar da yapılmıştır.

Tüm bu gelişmelerden ve görüşmelerden sonra Malatya’ya henüz somut hizmetler alınmadan yaz tatili ve turizm sezonu süresince Malatya Havaalanının altı ay gibi uzun bir süre kapalı kalacak olması Malatyalıları derinden üzmüştür.

Malatya Havaalanındaki pistin yenilenmesi zorunlu olabilir.Ancak,yedek pist uzunluk ve genişlik itibariyle ıslah edilerek hizmete açılmadan var olan pistin bakıma alınarak hava alanının hem iç ulaşımının tümüyle durdurulmasına ve hem da uluslar arası uçuş imkanlarının ortadan kaldırılması Malatya’da şok etkisi yaratmıştır.,

Bu bağlamda:

1-Yolcu ve uçak trafiğinin en yoğun olacağı yaz döneminde,turizm sezonunda Malatya Havanlının kapatılacak olmasını bir ulaştırma bakanı olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

2-Uçuş pistinin bakıma alınacağını düşünerek havaalanı uçak trafiğine kapatılmadan yedek pistin bakım ve onarımı,ıslahı yapılarak devreye sokulmasını düşünmediniz mi?

3-Havaalanlarının bakım ve onarımıyla ilgili bir planlama yapılmadan günübirlik kararlarla mı hareket etmektesiniz?

4-Malatyalılar,havaalanlarının uluslar arası uçak trafiğine açılmasını beklerken ve Sayın Başbakanın Malatya’nın sorunlarına özel ilgi göstereceğini açıkladıktan sonra havaalanının en az altı ay süreyle uçak ve yolcu trafığıne kapatılacak olması Bakanlığınızca Malatyalılara “1 Nisan Şakası mı”?"..

MHP İL BAŞKANININ AÇIKLAMASI..
MHP İl Başkanı Ömer Ekici de düzenlediği basın toplantısında, havaalanı ile ilgili soruna tepki gösterdi ve şöyle dedi:

"Malatya’daki Bölge Müdürlüklerinin Elazığ’a alındığı gibi Hava Alanı da tadilat bahanesiyle Elazığa’mı götürülmek isteniyor?.

Malatya’lı hemşerilerimizin AKP İktidarın da kirlenmiş su içirilmesiyle başlayan trafik keşmekeşliği, doğal gaz çilesiyle devam eden Malatya’lıya reva görülen çilelere bugün bir yenisinin daha eklendiğini öğrenmiş bulunuyoruz.

İlimizin Ekonomik ve Turizm anlamında en önemli zaman dilimini oluşturan bir dönemde 9 Nisan’dan itibaren sivil uçak seferlerinin 6 ay süreyle iptalini öğrenmiş bulunuyoruz.

Nedeni; Erhaç Askeri Hava Alanı Ana Pistinin Bakım Ve Onarımı

Burada AKP Milletvekillerine çağrıda bulunmak istiyorum.Seçim sürecinin başlamasıyla birlikte Malatya’nın vekili olduklarını ilk kez hatırlayarak ,Başbakan’dan randevu alıp,birlik görüntüsü vererek içi boş konuşmalarla seçim şovu yapmasınlar.

Malatya’nın vekili olduklarını samimi bir şekilde Malatya’ya hizmet ederek göstersinler bari.Son bir kez vekalete sahip çıksınlar."

SP İL BAŞKANI..
Saadet Partisi İl Başkanı Mehmet Asiltürk de bu konuda şu açıklamayı yaptı:

"Yıllardır çok sayıda ihmalkârlık ve vurdumduymazlık nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşayan Malatya, son olarak havaalanının kapatılması ile gündeme geldi.

“Tam her şey yoluna girdi, artık Malatya da düşünülmeye başlandı!” derken ortaya çıkan bu gelişme, Malatyalıları şoka uğrattı.

Malatya’nın kaderi mi bu? Başbakanla görüşülüyor, türlü türlü müjdeler ile kentte pembe tablolar çiziliyor. Tabir-i caiz ise Malatyalıların ağzına bir kaşık bal veriliyor. Vatandaşlar yıllardan beri hasret kaldıkları bu tablonun tadını çıkarmaya bile fırsat bulamadan, karşılarına şok bir olumsuzluk çıkıveriyor.

Oysaki hava yolu trafiğinin canlanması, otobüs fiyatına insanların saatlerce gittikleri yolu kısa sürede kat etmeleri, büyük mutluluk doğurmuştu.

Ankara, İstanbul, İzmir derken, Almanya seferlerinin de konulacağı, Malatyalılarca büyük sevinç ile karşılanmıştı.
Ne oldu peki? Havayolu ulaşımında adım adım kat edilen bu önemli mesafe, birden bire süratle başa dönüverdi.

Peki, bu ne ile izah edilebilir? Havaalanının ana pistinde
bakım çalışması yapılması çok doğal. Eğer oraya birçok uçak iniyorsa, elbetteki bu pistin bakımı yapılacak. Bunda tuhaf karşılanacak bir durum yok.

Burada asıl insanı hayrette bırakan konu, Erhan Havaalanı’nda birçok bakım ve onarım çalışması yaptığını söyleyen, açılış törenleri ile gövde gösterisi yapan AKP’lilerin, bunu düşünmemeleri noktasında odaklanıyor.

Herkes şunu biliyor ki, biri ana, birisi acil olmak üzere orada iki tane pist bulunuyor. Kente birbiri ardına sefer koyan uçak şirketlerinin elinde, acil piste iniş yapacak uçaklar bulunmuyor. Peki, neden, “Bu ana pist mutlaka gerekli olan bakıma alındığında uçaklara ne olacak?” diye düşünülmüyor, böylesi olumsuz bir ortam oluşturularak halkın, uçak şirketlerinin ve birçok kişinin moralinin bozulmasına sebebiyet veriliyor.

Yetkililer iki gündür olumsuzluğun ortadan kaldırılması için gerekli girişimlerde bulunmaya başladı. Ancak bize göre çözüm yollarının aranması için bu noktaya gelinmesi beklenmemeliydi. Gerekli planlamalar, incelemeler daha önceden yapılarak, bu durum oluşmadan önce tedbir alınmalıydı. Duyarlı yöneticilik, şuurlu idare ancak bunu gerektirirdi. Ancak ne yazık ki, AKP hükümetinin birçok konudaki aymazlıkları gibi, bu noktada da Malatya halkı mağduriyet içerisine sokuldu.

9 Nisan’dan itibaren havaalanında uçak seferlerinin olmayacağını düşünmek bile istemiyoruz. Nitekim şirketlerin uçak seferlerini artırmaya hazırlandıkları yaz dönemi, Malatya ekonomisi için büyük bir önem taşıyor.

Başta Malatya Fuarı ve genel seçim çalışmaları olmak üzere kentin cazibe merkezi haline geldiği bu dönemde, uçak seferlerinin Malatya’ya olmaması gibi bir şeyi düşünmek bile insanı büyük rahatsızlığa sevk ediyor.

Ne demişti Başbakan Malatya için, “Türkiye hayallerine ve özlemlerine kavuşuyor. Çoğu gitti azı kaldı. Malatya ve Malatyalılar da hayallerine ve özlemlerine kavuşmalı”

Evet, Sayın Erdoğan! Türkiye’yi hayallerine kavuşturduğunuzu iddia ettiğiniz bir dönemde, Malatya’yı sürekli hayal kırıklıkları içerisinde bırakmaya hakkınız yok."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız