SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Havaalanına Gümrük Kurulmalı'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Havaalanı'nda "geçici" görevlendirilen gümrük memurlarının çekilmesi nedeniyle "aktarmalı" olan yurt dışı seferlerde ortaya çıkan sorunların giderilmesi için Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, ilgililere bir yazı gönderdi.

Erkoç imzasıyla, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra Gümrük Müşteşarlığı ve ayrıca Malatya'nın 7 milletvekiline gönderilen yazıda, sorunun çözümü için Malatya Havaalanı'na gümrük idaresi kurulması talebinde bulunuldu.

Erkoç'un konuya ilişkin yazısı şöyle:

"Malatya Havaalanı 2007 tarihinden itibaren geçici olarak uluslar arası trafiğe açılmış ve 13.08.2007 tarihinden itibaren transit/transfer yolcu uygulamasına başlamıştır. Uygulama ile birlikte Malatya’dan transit olarak yurtdışına gidecek olan yolcuların bagajları yurtdışı varış noktasına kadar bağlanmakta, aynı şekilde yurtdışından Malatya’ya gelen yolcuların bagajları Malatya’ya kadar bağlanarak yolcuların aktarma noktası olan İstanbul Atatürk Havalimanında bagajlarını almadan seyahatlerini gerçekleştirebilmişlerdir. Gümrük işlemleri ise Malatya Havaalanında bir Gümrük İdaresi olmaması sebebiyle Malatya Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünün görevlendirdiği personelce yapılmaktaydı.

Ancak Gümrükler Genel Müdürlüğünün Şubat 2010 tarihindeki bir yazısı ile Geçici Gümrük statüsü bulunan Malatya havaalanında transit/transfer yolcu uygulamasına, havaalanında bir gümrük idaresinin bulunmaması ve geçici görevlendirme için yeterli personel ve ulaşım imkanı bulunmaması sebebiyle 08.02.2010 tarihi itibariyle son verileceği bildirilmiştir. Geçici Gümrük statüsü bulunan Malatya Havaalanında bu hizmet verilemediği için şuanda transit/transfer yolculara gümrüksüz havaalanlarındaki uygulama geçerli olmaktadır. Bu uygulamaya göre Malatya’dan yurtdışına gidecek yolcuların bagajları İstanbul Atatürk Havalimanının Transit Yolcu salonunda Gümrük yetkilileri olması sebebiyle son noktaya kadar bağlanmakta ve yolcular İstanbul Atatürk Havalimanında bagajlarını almadan sadece pasaport işlemlerini yaptırarak yurtdışına gidebilmektedir. Ancak yurtdışından gelen yolcuların bagajları İstanbul’a kadar bağlanmakta ve yolcular İstanbul Atatürk Havalimanında bagajlarını alarak yurda giriş işlemlerini yapmakta, sonra bagajlarını vermektedir. Dış Hatlar terminali ile İç Hatlar terminali arasındaki uzak mesafe göz önüne alındığında, özelliklede yurtdışında yaşayan Malatyalıların yaz dönemi ile birlikte memleketlerine tatile birden fazla bagajla gelecekleri göz önüne alındığında oldukça zahmetli ve meşakkatli olacağı aşikardır.

Normal tarifeli seferlerle seyahat eden yolcuların yanında, 2009 yılında ilk defa icra edilmeye başlayan ve büyük memnuniyetle karşılanan Malatya’dan direkt Hac ve Umre seferleri ile yaz aylarında özel şirketlerce gerçekleştirilen Yurtdışından direk seferlerin devamı ve sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, Malatya Havaalanında bir Gümrük idaresinin kurulması bu konudaki en köklü çözüm olacaktır.

2010 yılında yapılan direkt Umre seferleri için Gümrük birimlerince yine eskisi gibi geçici görevli personel tahsis edilmiş ve bir aksaklık yaşanmamıştır.

Gereğini bilgi ve takdirlerinize arz ederim."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız