SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Havayoluna Tavan Fiyat Gelebilir"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:35:40
A- A+ PAYLAŞ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havayolu taşımacılığında bilet fiyatlarına tavan fiyat sınırlaması getirilebileceğini söyledi. Yıldırım, “Bayram veya resmi tatillerde bilet konusunda fırsatçılık olabiliyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tavan fiyatı getirebilir” dedi. 

Türkiye’nin karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve haberleşme sektörüne ait 2023 hedeflerinin tartışılacağı 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası’nın tanıtım toplantısı Kıyı Emniyeti Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, birçok konuya değindi.

3. havalimanı ile ilgili çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Bakan Yıldırım, “Dünyanın en büyük havalimanlarından bir tanesini kamu özel sektör ortaklığıyla gerçekleştirmek üzere ihalesini yapmıştık. Şu anda sözleşme taraf işlemi tamamlandı. Bu arazi bilindiği gibi kömür çıktılarından bir arazi. Dolayısıyla arazide ciddi bir örselenme var. Bu sadece iş makinelerinin girip yapabileceği bir iş değil,bunun için özel ekipman siparişi verildi. Ormanla ilgili kamulaştırma ile ilgili de diğer hazırları biz bir yandan yürütüyoruz. Bütün bunlar bittikten sonra çalışmalara başlanacak. Aslında fiilen başlandı denilebilir. Planlı bir titiz bir çalışma takvimiyle hazırlıklar sürüyor. Biz de bu konuda zaman kaybına meydan vermemek için her türlü katkıyı sağlıyoruz. İlk etabın tamamlanması 42 ay olacak. Ondan sonra ihtiyaca göre 1-2 etap daha devam edecek” dedi.

“3’ÜNCÜ KÖPRÜ BEKLEDİĞİMİZDEN DAHA İYİ BİR SEVİYEDE GİDİYOR”

Bakan Yıldırım 3’üncü köprü ile alakalı ise çalışmaların beklediklerinden daha hızlı ilerlediğini söyledi. Yıldırım, “3’üncü köprüyle ilgili gidişat çok iyi. Köprü kuleleri çıkmaya başladı. Artık gözükmeye başladı. Özel bir yöntemle yapılıyor. Dünyanın en yüksek kuleleri olacak, 322 metre. Ayrıca platform genişliği itibariyle de dünyanın üzerinden demiryolu geçen en geniş köprüsü olacak. 4 gidiş 4 geliş 2’de tren hattı 10 şeritli bir köprüden bahsediyoruz. Yol platformu ortaya çıktı, bazı viyadüklerin yapımına başlandı. Kısacası proje beklediğimizden biraz daha ileri bir seviyede gidiyor” diye konuştu.

Bakan Binali Yıldırım, havayolu taşımacılığında bilet fiyatlarına tavan fiyat sınırlaması getirilebileceğini belirterek şunları söyledi:

“Biz 10 yıl önce aldığımız kararlarla havacılığı rekabete açtık. Özel havayollarına yol verdik bazı 1999 depreminden kalan bazı vergileri ortadan kaldırdık. İç hatlardan havayolu taşımacılığı 8 buçuk milyondan 65 milyona çıktı. Şu an havalimanı sayısı 26’dan 52’ye yükseldi, havacılığın cirosu 18 milyar dolara çıktı. Havayolu halkın yolu oldu ama bir şey de size katılıyorum. Bayram veya resmi tatillerde burada sadece Türkiye’de değil dünyada da taşımacıları en fazla bu dönemlerde iş yapıyorlar. Burada da biraz fırsatçılık oluyor farkındayız. Bunun önüne geçmenin yolu, arz talep dengesini sağlamak ve vatandaşlarımızın seyahat programlarını çok önceden yapmaları. İki ay önceden alınca indirimli olarak alınır. Bugün iki saat sonra karar veriyoruz seyahat etmeye. Avrupalılar buna şaşırıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tavan fiyatı getirebilir. Bu konuda da zaten bir çalışma içerisine girdiniz. Bu tek taraflı olacak bir şey değil. Eğer arefe günü seyahat etmeye karar vermişseniz bunun bir bedeli olacak. 2 ay önceden alırsanız normal şartlarda alabilirsiniz. Türk milleti olarak böyle bir alışkanlığımız yok. Fırsatçılık ayrı bir şey arz talebin buluşması ayrı bir şey. Bu kuralları daha etkin hale getirmek istiyoruz. Piyasa kendi makul anlayışı içerisinde dengesini bulması lazım, fırsatçılık yapmaması lazım. Rekabete evet ama vatandaşı soymaya 'hayır' diyoruz.”

Bakan Yıldırım bayramda ölümlü trafik kazalarında yüzde 10 buçuk azalma olduğunu da söyledi. Yıldırım, “5 gün boyunca 86 vatandaşımızı kaybettik. Çok fazla trafik artışı olmuş bu 86 vatandaşımızın 56’sı şehirlerarası yolda diğerleri de şehir içi yollarda hayatını kaybetmiş. Buradan çıkan sonuç bir kere artan trafiği karşılayacak şekilde yol olması. Sürücülerin seyahatleri esnasında kurallara uyma ve emniyet kemerlerlerini kullanma oranlarının geçmiş yıllara göre artması bu kazaların azalmasında ciddi anlamda katkısı olmuştur. Tabii kazalara baktığımız zaman başta gelen hatanın kural ihlali ve hız limitlerine uyulmaması gerektiğini gördük. Demek ki hala yapılması gereken şeyler var” dedi.

Marmaray hakkında da bilgi veren Bakan Yıldırım, “Marmaray’da inşallah 29 Ekim’de açılışa hazır hale getireceğiz. Bir sıkıntı gözükmüyor, test çalışmaları devam ediyor. Kadıköy Söğütlüçeşme’den seyahat başlayacak, Kazlıçeşme’ye kadar gitmiş olacak” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız