SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Havuz Büyürse, Prim Düşer"

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:40:32
A- A+ PAYLAŞ

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, "15 Temmuz'a kadar kesin ekspertizler tamamlanmış olacak" dedi. 

Bir dizi çalışmalarda bulunmak ve acentelerle toplantı yapmak üzere Malatya'ya gelen Satoğlu, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç'u ziyaret etti. 

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Biz, sizin iyi bir müşteriniziz. Malatya olarak Türkiye'de TARSİM'e sigorta yaptıran iller arasında ilk sıralarda geliyoruz" dedi.

"KAYISI RİSKLİ BİR ÜRÜN"

Kayısının riskli bir ürün olduğunu ifade eden Erkoç, şunları söyledi:

"Son dönemde bazı eksiklikleriyle beraber TARSİM'in de hakkını teslim etmek lazım. Biz sadece üretici yanıyla boş tarafından bakmıyoruz, dolu tarafından da bakarak söylüyoruz. Hakikaten çiçeğinde don kapsamına alınması, yine riskli bölgelerdeki poliçelere verilen miktarı, Malatya ekonomisi içinde bir değer olduğunun farkındayız. Geçen sene yüzde yüze yakın bir ürün kaybımız söz konusu oldu. Yaklaşık 80 milyon civarında hasar nedeniyle destek verildi. Herhalde bu senede Malatya yine aynı miktarda bir hasar alacak. Ama gönül arzu eder ki, üreticilerimizin ürün kaybına uğramasın hem de devletimizin kasasında bu paralar çıkmasın. Ama kayısı maalesef riskli bir ürün" diye konuştu. 

"BÖLGELER ARASI BİR FARKLILIK KARŞIMIZA ÇIKIYOR"

Erkoç, bölgeler arası bir farklılık olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'deki tarım sigortasına baktığınız zaman bölgeler arası bir farklılık karşımıza çıkıyor. Örneğin bir fındıktaki sigorta miktarını ele aldığımızda, fındıktaki oran çok düşük kayısıdaki oran daha yüksek. Bu noktada şikayetlerimiz var. Malatya'da ova diye nitelendirdiğimiz taban arazide bir ağaç 500-600 kilo ürün verir. Ama sizin getirdiğiniz muafiyet sistemine göre zaten normal bir don olayında da yine o ürünü alma imkanı oluyor. TARSİM'in de burada bazı şeyleri gözden geçirip, aksaklıkları giderme noktasında üreticinin yanında olmak demek, üreticinin sorunlarını çözmek demek. Bu noktada da biz TARSİM'den daha özverili bir çalışma yaparak, bu noktadaki mağduriyetlerin giderilmesi hususunda gayret içerisinde olmalarını arzu ediyoruz. O zaman belki de poliçe sayısı ciddi bir şekilde artacaktır."

"BUNDAN EN ÇOK ÜRETİCİMİZ NEMALANACAK"

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu ise, Malatya'nın kendileri için son derece önemli olduğuna dikkat çekti. 

Satoğlu, Malatya'nın hem ürün değeri açısından hem de son 2 yıldır bölgede yaşanan hasarlardan dolayı operasyon anlamında çok yoğun oldukları illerden bir tanesi olduğunu ifade ederek, "Bizim Malatyalı üreticilerden beklentimiz, eleştirilecek tarafları bulmakla birlikte özellikle prim fiyatlar konusunda çok eleştiri alıyoruz,. Üreticilerimizin çok riskli yerler dışında da bütün ürünlerinin sigortasını yaptırmaları. Bunu yaptıkları, havuz büyüdüğü takdirde fiyatlar düşecektir. Bundan en çok üreticimiz nemalanacak. O muafiyetler düşecek. Dolayısıyla bu anlamda gelen şikayetler azalacak. Biz Malatya'ya her geldiğimizde Malatya Bölge Müdürlüğümüz vasıtasıyla üreticilerimize bunu anlatıyoruz. Çünkü bu sistem, bir sigorta sistemi olmakla birlikte TARSİM'i bir şirket olarak düşünmemek lazım. TARSİM, kar amacı gütmeyen bir kurum. TARSİM'in bir kar ya da gelir amacı yok. Burada önemli olan üreticimizin yaşadığı sorunları, riskleri giderebilmek üzere kurulmuş bir yapı. Ama bunun belirli bir dengeyi de tutturması, koruması gerekiyor. Verdiğiyle, aldığı arasında bir dengeyi tutturması gerekiyor. Kar amacımız yok. Özellikle üreticimize bunu söylüyoruz. Kesin ekspertizler yapılıyor. Eksperler şuanda sahada. Kesinlikle eksperlerimize talimatımız, haktan yana olun, adalet neyi gerektiriyorsa onu yapın. TARSİM lehine asla bir şeyde bulunmayın. İşin gereği neyse onu yapın, hakem olun diyoruz. İnşallah bu sene daha sorunsuz gidiyor" şeklinde konuştu. 

"15 TEMMUZ'DA EKSPERTİZLER TAMAMLANMIŞ OLACAK"

Satoğlu, bu yıl kayısı da yaşanan afetle ilgili yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini kaydederek, "15 Temmuz'a kadar kesin ekspertizler tamamlanmış olacak. İnşallah Allah başka bir hasar vermez ise şuanda mevcut hasarların kesin ekspertizleri 15 Temmuz itibariyle bitecek. Şuanda sahada eksperler, kesin ekspertizleri yapıyor. Bir hafta 10 gün içerisinde tamamlanmış olacak" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız