SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hayal Kırıklığı Günleri'ydi!

A- A+ PAYLAŞ

Ankara'dan sonra ikinci kez İstanbul’da gerçekleştirilen ve bir milyon kişinin gelmesi beklenen ‘Malatya Tanıtım Günleri’ duyuru eksikliği nedeniyle katılımcılara adeta şok yaşattı
MALATYA GÜNLERİ’NDE HAYAL KIRIKLIĞIMalatya Valiliğinin öncülüğünde, Malatya’nın tarihi, turistik, kültürel ve ekonomik potansiyelini ulusal düzeyde tanıtmak amacıyla ilki geçtiğimiz yıl Ankara’da gerçekleştirilen "Malatya Tanıtım Günleri"nin ikinci ayağı İstanbul’da gerçekleştirildi.
Binlerce lira harcayarak organize bir şekilde fuara katılan Malatya’nın kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri, ilk iki gün İstanbul’da yaşayan ziyaretçiler yerine birbirini ağırlamak zorunda kaldı. 
İstanbul’da yaşayan ve Malatyalı olmayan birçok insana ulaşmayı amaçlayan ancak Ankara’dakine göre oldukça sönük geçen İstanbul’daki Malatya Tanıtım Günleri’ne, bırakın başka illerden ziyaretçiyi,  İstanbul’da yaşayan Malatyalılar dahi ilgi göstermedi. İstanbul’daki Malatyalılar bunun nedeni olarak ‘Haberimiz olmadı’ derken, yetkililer ise “Başta İstanbul’daki Malatyalı dernekler olmak üzere her kesime haber verildi” diyerek kendilerini savundular. Vali Ulvi Saran ise “Duyuru konusunda eksiğimiz olmuş olabilir. Ama eksiğimizi gördük. Bundan sonra ki etkinliklerimizde bu eksikliğimizi gidereceğiz” diyerek duyuru noktasında eksik kaldıklarını kabul etti.
FUARDAN NOTLARİstanbul Yeşilköy CNR Expo Fuarı'nda 26 Mayıs Perşembe günü öğlen saatlerinde yapılan açılıştan sonra sessizliğe büründü.
Ankara’dakinin ilk olmasına rağmen beklenenden daha büyük ilgi görmesi nedeniyle Malatya’dan fuara katılan başta Valilik ve Malatya Belediyesi olmak üzere, kaymakamlıklar, ilçe belediyeleri, sivil toplum örgütleri, binlerce lira harcayarak kurdukları özenli stantları ile dikkat çekti. 
Malatya Tanıtım Günleri, ikinci günde aynı sessizliği yaşayınca standa katılan resmi ve özel kurum-kuruluşlarda organizasyonun katılımın yeterli olmayacağı endişesi yaşandı. Yaşanan bu endişe son günkü yoğun katılıma rağmen giderilemedi. 
İlgisizliğin devam etmesi üzerine, Valiliğin, fuarın organizasyonunu yapan Malatya Belediyesi Kültür A.Ş’ye fazla müdahale ettiği, MİAD’ın ön plana çıkartılmasına tepki gösteren İstanbul’daki bazı Malatyalı vakıf ve derneklerin bu durumu protesto ederek fuara katılmadığı, İstanbul’un hiçbir yerinde duyuru içeren afiş ve ilanların asılmaması, özellikle ulaşımın zor olduğu fuar alanının yerinin yanlışlığı gibi eleştiri ve suçlamalar kulislerde konuşuldu.
Ankara’daki ilgi üzerine fuara hazırlıklı gelen ve Malatya’nın yöresel ürünlerini satan özel firma yetkilileri de oldukça tepkiliydi. Özel firma yetkilileri fuara olan ilgisizliğe karşı tepkilerini “Harcadığımız paraya ve verdiğimiz bunca emeğe yazık” sözleriyle dile getirirken, yörelerinin kültürel anlamda tanıtımı için fuara katılan ilçe ve belde belediyesi yetkilileri ise “Böyle organizasyon olmaz. Hafta içi fuar açılışı mı olur? Tek başımıza yapsaydık bundan büyük katılım sağlardık”  sözleriyle dile getirdi.
Üniversite, TSO ve Fırat Kalkınma Ajansı gibi bazı kurum ve kuruluşlarda “Böylesi fuarlarda kentimizin tanıtımı için katılmamız bir zorunluluktu. Bu zorunluluğunu yerine getirmek zorundaydık. İhtisas fuarlarına ihtiyaç var. İhtisas fuarları düzenlense kentimize daha yararlı oluruz” görüşünde birleştiler.  
Fuara İstanbul’daki dernek ve vakıfların yanı sıra belediyesi, kaymakamlığı ile Arapgir Postası ve BAKIŞ Gazetesi ile birlikte organize bir şekilde yer alan Arapgirliler damgasını vurdu. Arapgir Postası’na abone olan yüzlerce Arapgirli, fuara iki hafta önce gazeteleriyle kendilerine gönderilen davetiyeleriyle geldi. Arapgirli ziyaretçiler ‘Gazete ile birilikte davetiye gelmeseydi haberimiz olmayacaktı’ diyerek duyuru noktasındaki eksikliği gözler önüne sermiş oldular. 
Arapgir, Arguvan ve Yazıhan stantlarında yoğunlaşan kalabalık kısmen de olsa Yeşilyurt, Battalgazi, Akçadağ, Pütürge ve Doğanyol stantlarında da görüldü. 
İlk günün konukları arasında İstanbul Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, eski valilerimizden Saffet Arıkan Bedük, Atilla Vural gibi isimler vardı. 
Fuarın ilk iki gününde Malatya Günlerine gelen az sayıdaki ziyaretçiler, Yamadağı’nın yöresel ürünleri, seyirlik halk oyunları, Yazıhan standı ile dünya çapında ünlü olan Arguvan türkülerinin seslendirildiği Arguvan standına ilgi gösterdiler. 
Bu stantların dışında kalan özellikle de büyük umutlarla ticari amaçlı stant kiralayan katılımcıların, 2 gün sonunda paniği gözden kaçmadı. Kayısı ürünlerinin yanı sıra yöresel ürünlere de standında yer veren bir ticari firma yetkilisi paniğini “Bu fuar çok sakin, hem de çok sakin geçiyor” gibi ironili yanıtlarla paniğini dile getiriyordu. 
Tatil günleri olması nedeniyle büyük umutların bağlandığı 3. gününde ise, ziyaretçi katılımın beklendiği şekilde olmadı. Malatya’nın gönüllü kültür dostlarından Mustafa Kuşcuoğlu, Adnan Işık gibi konukların yanı sıra, Muharrem Temiz, Kahtalı Mıçı, gibi sanatçılar ile birlikte, fuar alanına girmesi ile çıkması 10 dakika süren Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun yaktığı umut ışığı da kısa bir süre sonra yerini yine karamsarlığa bıraktı. 
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, özellikle Arguvan standını sorarak, Arguvan Türküleri CD’si aldı.
Bütün umutların taşındığı 4. gün ise ziyaretçi akınının diğer 3 günün toplamına yakın olması, İçişleri eski bakanı Abdulkadir Aksu’nun neredeyse bütün stantları tek tek gezmesi ile CHP milletvekili Mevlüt Aslanoğlu’nun ikinci kez ziyaret etmesi de katılımcıları mutlu etmedi. 
Arapgir gibi dernek, oda, vakıf, özel kuruluşlardan oluşan toplam yedi ayrı kurumla Malatya Günlerine’ne katılan Darende standı oldukça boş kaldı. Darende standı, ziyaretçilerin en çok olduğu son gün ilgi gördü. 
Yetkililerin ve stant katılımcılarının bu taşıdığı bu umutsuzluğa rağmen İstanbul’da yaşayan ve fuara katılan  Malatyalılar da seçim dönemine rastlayan bu etkinliğin bir siyası etkinlik olduğunu sandıklarını belirterek şu değerlendirmeleri yaptılar:
“Böyle bir etkinlikten haberimiz yoktu. Neden aklı başında bir organizasyon yapmazlar? Bu tür etkinliklerle memleket özlemini gideriyoruz. Çocuklarımıza, kentimizin kültürel ve sosyal yaşamını bu tür etkinliklerle ancak aktarabiliriz. Başak türlü zaman bulamıyoruz. Onun için sık sık bu tür etkinliklerin yinelenmesi gerek. Böyle bir fuar daha düzenlenecekse tüketime yönelik yöresel ürünlerin bir sokakta, kültürel ve sanatsal dokümanların bir sokakta,  tarımı, sanayisi ayrı ayrı sokaklarda toparlansa ve sergilense bizler için daha yararlı olur.’
VALİ SARAN:  EKSİĞİMİZİ GÖRDÜK. Malatya tanıtım günlerinin son gününde eleştirilerin hedefindeki isim Vali Ulvi Saran, muhabirimize fuarı değerlendirdi. Eksiklikleri kabul eden Saran, “ Fuarın son günü katılım istenilen düzeyde oldu. Fuara katılanların diğerlerine haber vermesi katılımın artmasına neden oldu. Hemşeriler arasında bir nevi haberleşme zincirinin oluşması katılımın artmasını sağladı. İstanbul’daki 2. tanıtım günlerimizi Eyüp ilçesinde ki tarihi Feshane Uluslararası Kongre ve Kültür merkezinde gerçekleştireceğiz” diye yanıtladı. “Fuar duyurusunun yeterince yapılmadığı eleştirisi var. Bu eleştirilere katılıyor musunuz?” sorusuna ise Vali Saran “Doğru olabilir. Eksiğimizi gördük. Bu eksikliğimizi gidereceğiz. Feshane’deki tanıtım günlerimizde bu eksikliğimizi gidereceğiz’ cevabını verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız