SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hayali Ödeme' Vergisi İtirazı

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:31:15
'Hayali Ödeme' Vergisi İtirazı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Amatör Küme Futbol Ligi'nde mücadele eden Malatyaspor, Fırat Vergi Dairesi'ne, Mayıs 2007 dönemi için Fırat Vergi Dairesi'ne sunulan muhtasar beyanname ile doğmuş vergi ve gecikme zamlarının, yapıldığı iddia edilen ödemelerin 'asılsız olduğu' iddiasıyla, vergiyi doğuran vecibelerin gerçekleşmediğini öne sürerek, yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. 

Konuyla ilgili iddia ve talepleri hakkında açıklamada bulunan Malatyaspor Kulüp Başkanı Bülent Kapkıner, "2007 yılı Mayıs ayında yönetim kurulu başkanı (Haşim Karadağ) tarafından kulübümüz futbolcularına 7 milyon 136 bin TL ödeme yapıldığı öne sürülmüş, bu ücretlerden tevkifat yapılmış gibi, ilgili döneme ait muhtasar beyanname düzenlenerek, Fırat Vergi Dairesi'ne verilmiştir. Ancak söz konusu dönemde herhangi bir ödemenin yapılmadığı anlaşılmış ve bu durum neticesinde kulübümüz vergi dairesine doğmayan bir vergiden dolayı borçlandırılmıştır. Her nedense 'peşin' olarak ödenmiş gibi gösterilen aslında ödenmemiş bu ücretlerden yapılan tevkifatlar vergi dairesine yatırılmamıştır. Bu nedenle 'doğmamış vergi' borçlarının ortadan kaldırılması gerekmektedir" dedi. 

"ÖDEME YAPILMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ VE DE MÜMKÜN DEĞİLDİR'

Kapkıner, şu ifadelere yer verdi: "Beyan edilen verginin, döneminin Mayıs ayı olması dikkat çekicidir. Mayıs ayı futbol sezonu için son aydır. Futbolcular sezon başlarında anlaşma yaparlar, anlaştıkları ücretin büyük bir bölümü peşinat olarak geri kalanını da maç başı olarak alırlar. Yani hiç bir kulüpte Mayıs ayında hiçbir futbolcuya hatta bizim olayımızda olduğu gibi tüm kadroya defaten ödeme yapılması söz konusu olamaz ve de mümkün değildir. Mayıs 2007'de verilen muhtasar beyanname ve eki sunulmuştur. Beyanname eki listede ödeme yapıldığı iddia edilen futbolcularımızın isimleri de mevcuttur. Yine TFF'den alınmış kulübümüze ait temlik ve hacizli alacaklar listesinde de aynı futbolcularımızın ismine ve kulübümüzden olan alacak miktarlarını görmekteyiz. Yani bu futbolcular, Mayıs 2007'de bu paraları almışlardır. Ancak daha sonra 'almadık' diye icra ve haciz işlemi yaparak, kulübümüzün TFF'deki haklarına temlik koydurmuşlardır. Böyle bir şey söz konusu değildir. Çünkü Mayıs 2007'de futbolcularımıza herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Malatya Fırat Vergi Dairesi'nin 30.09.2010 tarihli inceleme raporunda da ilgili döneme ait bütün yevmiye kayıtlarının inceleme elemanlarınca incelendiği ve bütün yapıldığı iddia edilen ödemelerin kim ya da kimler eliyle, hangi banka ya da kurum aracılığıyla yapıldığı tespit edilememiş olup, kulübümüz bu işlemler dolayısıyla ilgili vergi dairesince 'Özel Usulsüzlük' cezası ile cezalandırılmıştır. Vergi dairesi, 'ödemeler yapılmamıştır, usulsüzdür' deyip, bizi cezalandırmakta ancak 'bu benim' dediği yalan ve sahte ödeme iddiasından dolayı, yani oluşmamış vergiyi de istemekte ısrar etmektedir. Kulübümüzün 2006-2009 yılları İçişleri Bakanlığı'na bağlı dernek denetçileri tarafından şikayet üzerine yapılan incelemeye alınmış ve hazırlanan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı onaylı denetim raporuna istinaden Malatya Cumhuriyet Savcıları'nca Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış ve bu dava sonucu karar incelendiğinde, anlaşılacağı üzere Mayıs 2007'de görev başında olan yönetim kurulu başkanı Haşim Karadağ, 'kulübü zarara uğratmaktan', 'belgesiz ve sahte ödeme yapmaktan' suçlu bulunmuş, 13 yıl gibi ağır bir ceza almıştır. Yine Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2012/731 dosya ve 2014/391 nolu gerekçeli kararı incelendiğinde, Mayıs 2007'de verilen beyanname ekinde sunulan listede isimleri bulunan futbolcu ve teknik adamlarımız yargılama sırasında mahkemeye tanık olarak çağrılarak, ifade vermişler ve böyle bir ücret almadıklarını ifade etmişlerdir. Dönemin başkanının  'sahte ödemeler ile kulübü kendisine borçlandırdığı' sabit görülmüş ve bu suçtan dolayı cezalandırılmıştır."

"BU AKIL VE MANTIK KURALLARININ DIŞINDADIR"

2007 yılında yapılan tüm giderlerin toplamının 8 milyon 929 bin TL olduğunu savunan Kapkıner, "Kulübümüzün 2007 yılı içerisinde yapılan tüm giderlerin toplamı 8 milyon 929 bin TL'dir. Bunun 1 milyon 48 bin TL'si 2007 yılı personel giderleri olduğundan, sportif giderler için yapılan giderler 7 milyon 880 bin TL olarak göze çarpmaktadır. Ancak ne mantık ve akıl dışı bir durumdur ki; yıllık giderimiz olan 7 milyon 880 bin TL'nin 7 milyon 265 bin TL'si sadece ve sadece beyan edilen muhtasar beyannameden anlaşılacağı üzere Mayıs 2007 ayında harcanmış, kalan 614 bin 421 TL'si ile de PTT 1. Ligi'nde şampiyonluğa oynayan bir takım geride kalan 11 ayı geçirmiştir. Profesyonel futbol kulüpleri bütçelerinin ve giderlerinin büyük bölümünü yeni sezon başlangıcı ve transfer dönemlerinde yani Temmuz ve Ağustos aylarında yaparlar. Zaten giderlerinin büyük bölümü teknik heyet ve futbolcu ücretleridir. Bu da belirttiğimiz gibi bu aylarda ödenir. Yani sezon sonu olan Mayıs ayında değil, sezon başı olan 1 yıl evvelin Temmuz ve Ağustos aylarında futbolcu ve teknik heyetlere yapılır. Kısacası kulübümüz 7 milyon 265 bin TL ile 1 ay yani Mayıs ayını, 614 bin 421 TL ile senenin 11 ayını geçirmiştir. Personel, sağlık, deplasman gideri (17 maç) ve bir sürü ödemeler bu 614 bin 421 TL ile yapılmış gibi görünmektedir. Bu, akıl ve mantık kurallarının dışındadır. Vergi dairesine sunmak istediğimiz 2007 Mayıs ayına ait 'düzeltme beyannamelerimiz', 'zaman aşımı' gerekçesiyle reddedilmiştir. Oysa, 2006 ve 2010 yıllarına ait kulübümüzün resmi ve kanuni bütün evrak, belge ve defterlerine Mart 2009'da Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca el konulmuş ve halen Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2012/731 esas sayılı dosyasına 'delil' teşkil ettiğinden söz konusu mahkeme müsaderesi altındadır. Bu nedenle bu sahteciliğin ve gerçek dışı ödemelerin nasıl yapıldığı, durumun ne olduğu tarafımızdan incelenmesi söz konusu olmamıştır. Ancak kulübümüzün vergi borçlarını yapılandırmak üzere vergi dairesine müracaatımız sırasında karşımıza çıkmıştır. Bu nedenle bu zaman aşımından söz edilmesi mümkün değildir. Evraklarımızı inceleyerek, bu durumları düzeltmek, belgelerimizin mahkeme müsaderesinde olduğundan mümkün olmamıştır. Bu nedenledir ki 'zaman aşımından' söz etmek mümkün olmamakla beraber mantık sınırları içerisinde olmayan bir uygulamadır" dedi. 

Kapkıner, bahsettiği gerekçeler kapsamında, "Bu verginin tahsili nedeni ile icra durumlarının kulübümüzü zor durumda bıraktığından yürütmenin durdurulması talebimizin kabul edilmesi ve bu doğmamış, tamamlanmamış, oluşmamış verginin kaldırılmasına karar verilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız