SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hayırlarda Yarış' da Var!

A- A+ PAYLAŞ

59 dernek, MÜSİAD önderliğinde referandumda "Evet" diyeceklerini açıkladı. Bu dernekler arasında "Hayırlarda Yarış Derneği" de bulunuyor! Ayrıca konumları ve hizmet sorumlulukları gereği diğerlerine göre "özel" durumları olan Malatya Ziraat Odası ile Kızılay Malatya Şubesi'nin de ortak açıklamaya imza koyması dikkat çekti.

MÜSİAD başkanı Namık Şahin'in söz konusu dernekler adına okuduğu basın açıklaması ve bu açıklamaya imza koyan kuruluşlar şunlar:

"Türkiye 12 Eylül 1980 darbesinin 30.Yıldönümünde yapılacak referandumla yeni bir sürecin eşiğinde bulunuyor. Bugüne kadar neredeyse hiçbir önemli değişikliğe uğramayan 82 darbe anayasasında, halkın seçtikleri eliyle yapılan 26 maddelik bir değişiklik, halkın onayına sunulmaktadır.

Türkiye’nin etnik milliyetçi ve ideolojik dayatmacı bir anayasa sorunu vardır. Anayasalar toplumda bulunan tüm kesimlerin taleplerini karşılayan Toplumsal Sözleşmeler olmalıdır. Oysa 1924 Anayasası, 27 Mayıs Anayasası, 12 Mart deşikliği,12 Eylül Anayasası hep ya askeri darbelerin ürününü ya da toplumun taleplerini gözetmek yerine resmi ideolojik kimliği topluma dayatan jakobenlerin ürünüdür. Bu anayasaların hiçbiri normal şartlarda ve serbest bir ortamda;Halkın gerçek temsilcileri tarafından ve halkın talepleri gözetilerek bir toplumsal bir toplumsal sözleşme temelinde yapılmamıştır.

82 Anayasası da aynı ruhla ele alınmış ve resmi ideolojisini dayatarak TBMM’yi yani halkın seçmiş olduklarını , dolayısıyla tüm toplumu vesayet altına almıştır.Hem siyaset yapıp hemde siyaset üstü kurumların varlığı Türkiye’nin en önemli açmazıdır.Ülkemizde asker ve yargı tam da bu konumdadır.Siyaset yapmaması gereken kurumlara siyaset yapma imkanı veren mevcut anayasa, siyaset yapması gereken kuruluşların ise alanlarını daraltmaktadır.Anayasalarda özgürlüğün kural, özgürlüğe getirilen kısıtlamaların ise istisna olması gerekir.82 Anayasası’nda ise neredeyse özgürlükler istisna tutulup kısıtlamalar kural haline getirilmiştir.

Halka dayanmayan, güvenmeyen ve onun tercihlerine kuşkuyla bakan bir devlet anlayışı, ülkemizdeki sorunların temelini oluşturmaktadır.Siyasal iktidar ve devlet iktidarı olarak bölünmüş bir devlet yapısı kabul edilemez.Adeta Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan bu güne kadar yaşadığı tarih, bu ikili iktidar sorunlarının tarihidir.Dolayısıyla Türkiye’nin sorunlarının önemli bir kısmının kaynağı olan bu ikili iktidar yapısına son verilmesi gerekmektedir. Halkın temsil yetkisi verdiği insanların hukukun sınırları içinde kalmak kaydıyla, müdahil olamadıkları hiçbir iktidar alanının,kozmik alanın olmaması gerekir.

Burada saydığımız ve sayamadığımız bir çok sorunun temelden çözülebilmesi için atılacak en önemli adım kuşkusuz halkın seçtikleri eliyle halkın taleplerini gözeten yeni bir anayasanın yapılmasıdır.Yeni anayasa ülkemizin bugüne kadar yaşadığı sorunların çözümünde önemli bir rol oynayacak,ayrıca darbe anayasalarıyla yönetilme ayıbından halkımızı kurtaracaktır.

Ancak bir kısım seçilmişlerin siyasi planları nedeniyle statükodan yana tavır koymaları sebebiyle bugünkü meclis aritmetiği yeni bir anayasa yapmaya imkan vermemektedir.Bütün şartlar zorlanarak 26 maddelik bir anayasa değişikliği paketi meclisten ancak geçirilebilmiştir.

12 Eylül 2010’da halkın oyuna sunulacak bu değişiklik girişimi bugüne kadar yapılan değişikliklerden daha kapsamlı ve vesayet sisteminin kurumsal yapılarına müdahale eden bir mahiyet arzetmektedir.

Biz aşağıda isimleri yazılı olan ….. Sivil Toplum Kuruluşu olarak, 13 Eylül’den itibaren ideolojisi olmayan,herhangi bir kimlik ve etnisite dayatmayan, toplumun tüm kesimlerinin taleplerini karşılayan,sivil,özgürlükçü ve adaleti tesisi önceleyen TOPLUMSAL SÖZLEŞME niteliğinde bir anayasa talebimizi yükselteceğimizi ilan ederken, bu anayasa değişiklik paketine 12 Eylül’de bu çerçevede “EVET” diyeceğiz.

Çünkü bu değişikliklerin vesayet sisteminde gedik açan önemli düzenlemeler ihtiva ettiğini ve daha özgürlükçü bir anayasanın önünü açtığını düşünüyoruz.

Çünkü kapalı devre seçim sistemiyle üyelerini belirleyen HSYK ve Anayasa Mahkemesi gibi vesayet kurumlarının yapısının değişmesini istiyoruz.

Çünkü bu değişiklik paketinde; Sendikal hürriyetlerin genişletilmesi, kamu denetçiliği kurumunun ihdası,Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolu açılması, seyahat hürriyetinin artırılması, özel hayatın masumiyeti, sivillerin askeri mahkemede yargılanmasına son verilmesi ve benzeri konuları düzenleyen maddeler daha iyileştirilmiş ve insanların hayatlarını olumlu etkileyecek şekilde düzenlenmiştir.

Ayrıca biz Malatyalı …. STK olarak, bu güzel şehrimizde 12 Eylül 1980 öncesinde halkın birbirine kırdırılması ve sonra bir gecede olayların bıçak gibi kesilmesinin nasıl olduğunun halka açıklanması gerektiğini,bunu yapanların milletimize hesap vermesi gerektiğini,Hamido lakaplı hemşehrimiz yiğit insan Hamit FENDOĞLU’nun hangi karanlık eller tarafından katledilerek, sonrasında halkımızın birbirine düşürüldüğünü ve bu olayları yapan kirli tezgahların ifşa edilmesi gerektiğini, Zirve yayınevi cinayeti gibi şehrimize ve insanımıza yakışmayan kirli planın deşifre edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.Bu ve benzeri olayların bir daha yaşanmaması için vesayet sisteminin en büyük dayanağı olan darbe anayasasının değişmesini istiyoruz.

Biz Malatya’daki …. Sivil Toplum Kuruluşu olarak; 12 Eylül 2010 tarihinde halkımızın oylamasına sunulacak olan anayasa değişikliğinin , siyaset üstü bir öneme haiz olduğunu düşünüyoruz ve bu nedenle tüm halkımızı; daha demokratik ve özgür bir toplumun inşasına yol olacak bu değişikliği desteklemeye ve “EVET” demeye çağırıyoruz.

Saygılarımızla..

Basın Açıklamasına Katılan STK’lar

1. Müstakil Sanayici Ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)Malatya Şubesi
2. Malatya Ziraat Odası
3. Malatya Aktif İşadamları Derneği(MAKİAD)
4. Muhtarlar Derneği
5. İhracatçılar Derneği
6. Malatya Organize Sanayici Ve İşadamları Derneği(MOSİAD)
7. Mazlumder Malatya Şubesi
8. Niyazi Mısri Vakfı
9. Öz İplik İş Sendikası
10. MEMUR SEN MALATYA ŞUBESİ
11. Malatya Din Görevlileri Yardımlaşma Derneği
12. Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi(BİLSAM)
13. Toç Bir Sen Malatya Şubesi
14. Meşale Derneği
15. Alperen Ocakları
16. Okumuşu Çoğaltma Okuyanı Koruma Derneği
17. Malatya Kayısı Üreticileri Derneği
18. Veteriner Sağlık Teknisyenleri Derneği
19. Palulular Kalkındırma Dayanışma Ve Yardımlaşma Derneği
20. Bir Damla Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği
21. Çiftçi Dayanışma Derneği
22. 2.Organize Sanayici Ve İşadamları Derneği
23. Bingöllüler Derneği
24. Bingöl İli Ve İlçeleri Eğitim Kültür Sanat Spor Derneği
25. Doğanşehir Dini İlmi Ve Hayırlı Hizmetleri Yaptırma Ve Destekleme Der.
26. Hukukçular Derneği Malatya Şubesi
27. İlim Yayma Cemiyeti Malatya Şubesi
28. Divan Derneği
29. TİMAV Malatya Şubesi
30. Memur Der
31. SADER
32. Enerji Bir Sen
33. Birlik Habersan
34. Sağlık Sen
35. Kültür Memur Sen
36. Büro Memur Sen
37. Bayındır Memur Sen
38. Hizmet iş Sendikası
39. Yağmur Çevre Aile Derneği
40. Diyanetsen
41. VESTED
42. Yetimler Kervanı
43. Ayvalı Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
44. Alikanlılıar Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği
45. Tecde Eğitim ve Kültür Derneği
46. Hayat Vakfı
47. Hidakut
48. Hayırlarda Yarış Derneği
49. Hanımeli Eğitim Kültür Ve Dayanıma Derneği
50. Drijan Köylerini Geliştirme Kültür Ve Dayanışma Derneği
51. Umut Eğitim Gönüllüleri Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği
52. İslami Dayanışma Vakfı
53. Malatya Toplum Gönüllüleri Birliği Derneği
54. Kızılay Malatya Şube Başkanı
55. Gündüzbey Eğitim Derneği
56. Doğanşehir İlim Kültür Sanat Ve Yardımlaşma Derneği
57. Malatya Fikir Adamları Derneği
58. Malatya ili Süt Üreticileri birliği
59. Malatya Toplum Gönüllüleri Birliği Derneği"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız