SON DAKİKA
SON DEPREMLER

HDP Genel Başkanı Oldu

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:20:41
HDP Genel Başkanı Oldu
A- A+ PAYLAŞ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 1. Olağanüstü Kongresi'nde, aslen Malatyalı olan İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel (fotoğrafta) Genel Başkan seçildi. 

“Bu daha başlangıç” sloganıyla Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen HDP 1. Olağanüstü Kongresi'nde parti organları için seçim yapıldı. Yapılan seçimin ardından HDP Genel Başkanlığı’na BDP’den ayrılan İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel seçildi.

74 delege ile yapılan seçimlerde, aşağıda isimleri yazılı 80 kişi Parti Meclisi asil üyesi olarak seçildi:

Ertuğrul Kürkçü

Emre Yalçın

Sırrı Süreyya Önder

Doğacan Yılmaz

Levent Tüzel

Remzi Kozakçı

Ali Oruç

Mehdi Atilla

zeynel Abidin Çeliktaş

Mehmet Doymaz

 Ayhan Bilgen

Cem Terzi

Erdem Yörük

Ferhat Tunç Yoslun

Karabet Paylan 

Gencay Gürsoy

Hacı Orman

İbrahim Sinemillioğlu

Mahmut Temizyürek

Özgür Müftüoğlu

Ragıp İncesağır

Salman Kaya

Sezai Temelli

Yavuz Önen

Müslüm Doğan

Hüseyin Yıldız

Ertuğrul Barka

Mıgırdıç Margosyan

Mehmet Elbistan

Vedi Aydın

Ender İrmek

Orhan Çelebi

Hüseyin Taka

Muzaffer Kaya

Kadir Akın

Mehmet Saltoğlu

Bülent Parmaksız

Erol Katırcıolu

Saruhhan Oluç

Pervin Oduncu

Yurdusev Özsökmenler

Ayşe Yağcı

Dağlar Çilingir

Can Memiş

Beyza Üstün

Mehmet Özadikli

Fatma Gök

Fatoş Güney

Gülfer Akkaya

Gülsüm Ağaoğlu

Hüda Kaya

Meryem Koray

Nazan Üstündağ

Nükhet Sirman

Sevda Bayramoğlu

Tamar Nalcı

Yasemin Özgün

Hatice Altınışık

Serap Hasibe Akpınar

Bircan Yorulmaz

Ferdane Sibel Erduman

Cevriye Aydın

Gürsel Şenşafak

Nurhayat Farimaz

Şükran Doğan

Birsen Kaya

Mukaddes Erdoğdu Çelik

Melis Tantan

Elif Gevez

Semra Uzunok

Sevgi Evren

Burcu Çiçek

Ayşe Akıncı

Bahar Şimşek

Sultan Özcan

Ayşin Hangül Sanverdi

Lezgin Altan

İnci Hekimoğlu

Aynur Seyrek 

Öte yandan, HDP Eş Genel Başkanlığı’na İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü aday gösterilmişti. Ancak, Siyasi Partiler Yasası’nda “eşbaşkanlık” sistemi olmadığı için Tuncel, listede “Genel Başkan” olarak yer aldı.

OLAĞANÜSTÜ KONGREDEN DETAYLAR..

HDP 1. Olağan Kongresi’nde konuşan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Kimseden şefaat beklemiyoruz. Kurtuluşumuz kendi ellerimizdedir. Devir artık barikatlar devridir. Bu barikatın çimentosu HDP'dir” derken, BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, “HDP; Kürt'ün, Türk'ün, Laz'ın, Ermeni'nin özgürlüğü olacaktır” ifadesini kullandı. 

“Bu daha başlangıç” sloganıyla yapılan HDP 1. Olağanüstü Kongresi Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda devam ediyor. Kongreye katılan milletvekilleri konuşma yaptı.

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel yaptığı açılış konuşmada, HDP'nin olağanüstü kongresinin olağanüstü bir ilgi gördüğünü belirterek, “HDP'ye dönük düşmanca konuşmalar oldu. İşte bugün hep birlikte nasıl bir ülke istediğimizi ele güne göstereceğiz ve yüzümüzün akı ile çıkacağız” dedi.

Tüzel, 2 gün sonra Cumhuriyetin kuruluşunun kutlanacağını kaydederek, “90 yıllık bir Cumhuriyet inkara, asimilasyona, bizi yok etmeye dayalı bir Cumhuriyetti. Böyle Cumhuriyet istemiyoruz" dedi. HDP'nin Türkiye'deki tüm halkların partisi olacağını ifade eden Tüzel, “Yıllardır bu ülkeyi zulümle, haksızlıkla yönetenlerin karşısında partimiz herkesin sesi olacak. Demokrasi barış ve kardeşlik istiyoruz. Demokrasiyi sandıktan beklemeyeceğiz. Gezi direnişine önce biz sahip çıkacağız. Biz Gezi'nin mücadelenin direnişin arkasında olacağız. Bütün hapishane duvarlarını yıkacağız, bu halkların evlatlarını özgürlüğe kavuşturacağız” şeklinde konuştu.

“AK PARTİ, REALİTEYE TOSLAMIŞTIR”

Kongrede konuşma yapan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, HDP'nin bütün Türkiye halklarına, ötekileştirilenlere bir umut olarak geldiğini kaydetti. Sömürünün, zulmün başladığı günden beri zulme isyan eden geleneğin mirasçıları olduklarını dile getiren Önder, “Kimseden şefaat beklemiyoruz. Kurtuluşumuz kendi ellerimizdedir. Devir artık barikatlar devridir. Süreç ODTÜ ile taçlanmıştır. Bu barikatın çimentosu HDP'dir. HDP, herkesin kendisini ifade edebileceği yegane platformdur. AK Parti, realiteye toslamıştır. Bundan sonra iş görme kabiliyeti yoktur. Kurtuluşumuz kendi ellerimizdedir. Öfkelenince çok güzel olmuştunuz, bir araya gelince çok daha güzel oldunuz” ifadelerini kullandı.

“İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNE HDP'DE HAYAT VERECEĞİZ”

BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak ise yaptığı konuşmada, “Haklarımızı gasp edenler, özgür nefes almayı bile bize çok görenler kaybedecek. HDP, Kürt'ün, Türk'ün, Laz'ın, Ermeni'nin özgürlüğü olacaktır. Üzerinde en çok siyaset yapılan, en çok kötüye kullanılan inanç istismarı, ırkçılığa dönüşmüş, faşizmin adı olmuştur. İnanç özgürlüğüne HDP'de hayat vereceğiz. Bu çatı tüm inançların özgürlüğünü yaşadığı ortak ve özgürlükçü laikliğin teminatı olacaktır” dedi.

ODTÜ’LÜ ÖĞRENCİLER DE KÜRSÜYE DAVET EDİLDİ

Öte yandan, ODTÜ’de yol yapımını protesto eden öğrenciler de kongredeydi. Yapılan konuşmaların ardından ODTÜ’lü öğrenciler kürsüye davet edildi. Öğrencilerin bir konuşma yaptığı kongrede “Her yer Taksim her yer direniş”, “Her yer ODTÜ her yer direniş”, “Bu daha başlangıç mücadelemiz devam ediyor” şeklinde sloganlar atıldı.

KONGREDEN DETAYLAR

Kürtçe ve Türkçe pankartların asıldığı salonda partinin ilklerini tanımlayan “En Genç Parti, Rengarenk Parti, Özgürlükçü Parti, Özyönetimci Parti, Barışçı Parti, Halkçı Parti, Demokratik Parti, Eşitlikçi Parti, Emekçi Parti” yazılı afişler dikkat çekti. Salonda, ayrıca “Susma Haykır LGBT'ler vardır” yazılı döviz de yer aldı. Salonun dışına 15 farklı dildeki "Umuda Hoş Geldin" yazılı dev bir afiş asıldı. Türkçe ve Kürtçe şarkıların seslendirildiği kongrede, Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı, Öcalan bayrakları açıldı.

Kongrede, konuşmalar duyma engelliler için işaret diline çevrildi. Kongrede oluşturulan divanda başörtülü Hüda Kaya ile şarkıcı Esmeray da yer aldı. Kongreyi CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen de izledi. BDP’lilerin yoğun ilgi gösterdiği kongreye, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise katılmadı. 

TUNCEL KİMDİR?

HDP Genel Başkanlığına seçilen Sebahat Tuncel (d. 5 Temmuz 1975; Engizek, Yazıhan, Malatya), Zaza kökenli Türk siyasetçi, TBMM 23. ve 24. Dönem Bağımsız İstanbul Milletvekili. Zaza Balaban aşiretine mensup olan Tuncel, Mersin Üniversitesi Mut Meslek Yüksek Okulu Harita Kadastro programını bitirdi. Siyasete 1998 yılında HADEP Kadın Komisyonu'nda başlayan Sebahat Tuncel, HADEP'in son kongresinde Esenler HADEP ilçe başkanlığına seçildi. Aynı dönem HADEP kapatılınca, DEHAP İstanbul İl Başkanlığı Kadın Komisyonu'nda çalışmaya başladı; DTP kurucu üyeliği ile DTP, MYK üyeliği yaptı. Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 9 aydır tutuklu bulunurken İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilen Sebahat Tuncel, 25 Temmuz 2007 tarihinde cezaevinden tahliye edildi. Sebahat Tuncel, DTP'nin Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasının ardından, siyaset yasağı getirilmeyen diğer DTP'li milletvekili arkadaşlarıyla birlikte Barış ve Demokrasi Partisi'ne BDP üye olmuştur. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde İstanbul 1. Bölge'den bağımsız milletvekili adayı olmuş ve seçilmiştir. Daha sonra BDP'ye geçen Tuncel, geçtiğimiz günlerde 2 arkadaşıyla birlikte BDP'den istifa ederek, HDP'ye geçmişti. Eylül 2012'de, Sebahat Tuncel hakkında PKK terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Tuncel'e yurt dışına çıkış yasağı kondu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız