SON DAKİKA
SON DEPREMLER

HDP'nin Malatyalısı

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:36:43
HDP'nin Malatyalısı
A- A+ PAYLAŞ

AKP'nin 5'i Malatya'dan 13 Malatyalı, CHP'nin 1'i Malatya'dan 10 Malatyalı milletvekilinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP)'nde de 1 Malatya asıllı milletvekili, İstanbul'dan seçilen Garo Paylan, 25. dönem TBMM'de görev aldı. Paylan, bu dönemde görev alan 3 Ermeni milletvekilinden biri.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan'ın, HDP Milletvekili yaptığı söyleşide, Garo Paylan şöyle tanıtıldı:

"GARO PAYLAN KİMDİR

1972 İstanbul doğumlu.

Malatyalı bir ailenin çocuğu... Ailesi 1969'da Malatya'dan İstanbul'a göç etmiş.

Ailesi kuşaklar boyunca ayakkabıcı.

Dedesi Malatya'daki Yemeniciler Çarşısı'nda "Yemenici Garabet Usta" diye bilinirmiş.

"Garo" ismi, "Garabet"in kısa versiyonu.

İki kardeşi var.

Kanada'da, Fransa'da, Çin'de akrabaları var. Hepsi Meclis'teki yemin törenin ardından "ağlayarak izledik" diye

kendisini aramışlar..."

Söyleşide, Paylan'ın şu ifadeleri de yeralıyor:

"..İŞTE Garo Paylan'dan "Türkiye'de Ermeni olmak, Meclis'te Ermeni milletvekili olmak" üzerine saptamalar:

­ BİZ AKRABAYIZ: Bizim ilk görünür Ermeni'miz Hrant Dink'ti. Onun sahiciliği toplumda olumlu etkiler bıraktı. Ermeniler görünür olduklarında, "öcü Ermeni" masalları da bir tarafa bırakılır. Çünkü bu coğrafyada herkes birbirine benzer. Hepimiz birbirimize benziyoruz. Tip olarak da birbirimize benziyoruz. Dilimizi, kültürümüzü, yemeğimizi müziğimizi ortak ürettik.

­ İNSAN GARO: Anadolu'nun neresine gidersem gideyim, "Ermeni" her yerde küfürdü. Ama siz o ortama girdiğinizde ortam değişiyor. "Öcü Ermeni" gidiyor, yerine "insan Garo" geliyor. Dokunmak başladığında Ermeni kimliği bir tarafa bırakılıp insan kimliği öne çıkıyor. Ondan sonra "Garo şöyle bir Ermeni, Markar böyle bir Ermeni" diye bakabilirsiniz. Bu kimliğin normalleşmesidir.

­ DEMİRTAŞ, METİNER: Ermeniler, Kürtler diye toptancı bir bakış olmaz. Kimliklerin normalleşmesi gerekir. Kürt dediğimizde hangi Kürt? Mehmet Metiner de var, Selahattin Demirtaş da. Ermeni dediğimizde hangi Ermeni? Markar Esayan da var, Garo Paylan da. Normalleşme olursa toptancı bakışlar ortadan kalkar.

­ ÜÇ ERMENİ: Meclis'te tek Ermeni ben olsaydım zorlanırdım. İyi ki üç kişiyiz. Selina, Markar, Garo... Üç ayrı Ermeni... Üç ayrı bakış... Bu durum bizim kimliğimizi normalleştirir. Zaten Ermenilerin içine girdiğinizde Türkiye siyasetindeki bütün yelpazeyi görürsünüz. Burjuvamız da var, teneke evde yaşayan fakirimiz de...

­ NORMALLEŞELİM: Beni el üstünde tutmaları da hoşuma gitmiyor. Ne yerilmek istiyoruz, ne yüceltilmek. Ben Ermeni'yim diye özel bir muamele görmek istemiyorum. Siyasetimle değerlendirilmek istiyorum. Normalleşmenin gerçekleşmesi için geçmişteki dertlerimizle yüzleşmemiz şart. Yüzleşmezsek normalleşemeyeceğiz. Ben "Ermeni Garo" olmaya devam edeceğim. Ama o dertleri bitirdiğimiz zaman tam Garo olacağım. Belki o zaman tamamen siyasetimle değerlendirileceğim..."

Paylan'ın Ahmet Hakan'la yaptığı söyleşinin tamamını hurriyet.com.tr'ye aşağıdaki adresten ulaşarak okuyabilirsiniz:

http://sosyal.hurriyet.com.tr/Yazar/Ahmet-Hakan_131/Markar-Esayan-39-in-Metiner-39-den-farki-yok_29426549

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız