SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hedef 1 Milyon Ünite'

A- A+ PAYLAŞ

Kızılay Malatya Kan Merkezi, vatandaşları kan verme konusunda duyarlılığa davet etti.

İl Özel İdaresi Salonu'nda Kızılay tarafından kan toplamayla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda açılış konuşması yapan Kızılay Malatya Kan Merkezi Müdürü Doktor Serdal Ucuz, "Gelişmiş ülkelerde güvenli kan bağışçılarını toplam nüfus oranı yüzde 5 düzeyindeyken ülkemizde bu oran yüzde 1,5 civarındadır" şeklinde konuştu.

Kan vermenin insan sağlığına zararlı yanının olmadığının tespit edildiğine dikkat çeken Ucuz, "Bilimsel araştırmalara göre 18-65 yaş arasındaki sağlıklı bireyler, 3 ayda bir, yılda 4 kez kan verebilir" ifadelerini kullandı.

"Diyanet İşleri Başkanlığı kan vermenin dinen bir mahsuru bulunmadığını belirtmiştir. Kanımızın yetmemesi sizin de kanınıza dokunuyorsa, sadece yarım saatinizi ayırarak binlerce hayat kurtarabilirsiniz" diyen Dr. Serdal Ucuz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bugün başkalarının, yarın sizin veya yakınlarınızın kana ihtiyaç duyabileceğinin siz de farkındaysanız, ülkemizin kan ihtiyacını karşılayabilir, bu sorunu hep birlikte çözebiliriz. Ülkesini ve insanını seven, sorumluluk sahibi, tüm iyi insanlarımızı gönüllü kan bağışçısı olmak için Türk Kızılayı Kan Merkezlerine çağırıyoruz."

Kızılay Malatya Derneği Başkanı Dr. Ali Yalçın da, konuşmasında, "Türk Kızılay’ı ülkemizin kan ihtiyacının yüzde 40'ıni karşılamaktadır. Bu alandaki hedef ülke insanının ihtiyacı olan kan ve kan ürünlerinin tamamen gönüllü, bilinçli ve düzenli bağışçılardan karşılanmasıdır. Ancak gönüllü kan bağışçısı sayısı yeterli olmadığından, ülkemizde bir yıl içinde toplanan kanların yalnızca yüzde 40'ı Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği şekilde Türk Kızılay’ı sayesinde düzenli, gönüllü ve bilinçli kan bağışçıları ile karşılanmaktadır. Geri kalan bölümü ise hala takas yöntemi ile toplanmaktadır. Çağdaş ve ülkemize yakışan çözüm, dünyanın gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kan ihtiyacının tamamının, ulusal bir kan bankası aracılığıyla gönüllülerden karşılanmasıdır" dedi.

Yalçın, hedefin yılda 1 milyon ünite kan toplamak olduğuna dikkat çekti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız