SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hedef 400 Milyon Dolar'

A- A+ PAYLAŞ

16. Malatya Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı & Uluslar arası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından açıldı.

Malatya Belediyesi Fuarcılık A.Ş. tarafından organize edilen 16. Malatya Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı & Uluslar arası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali'nin açılışı için Mişmişpark fuar alanında bir tören düzenlendi.

Törene Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, AKP Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık, Ömer Faruk Öz, İnsan Koca, Mehmet Şahin ve Fuat Ölmeztoprak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, ABD Adana 2. Konsolosu Leyla Ones ile kalabalık bir topluluk katıldılar.

Malatya belediye Başkanı Cemal Akın yaptığı konuşmasında, "Hedefimiz Malatya'yı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde fuarlar şehri yapmaktır. Kayısının tanıtımını yaparak 1 milyar dolar hedefini gerçekleştirmek istiyoruz" derken AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ise, Malatya'nın 650 üretim tesisi ile Türkiye'nin ekonomisine katkı sunduğunu belirterek, 3. Organize Sanayi Bölgesi'nin ot bedeli konusunda verdiği destekten dolayı Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e teşekkür etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Kadir Topbaş'da Malatya'nın Türk siyaset ve düşünce hayatına önemli isimler yetiştirdiğini belirterek, "Fuar Malatya için çok önemli. Ama Malatya Türkiye için çok daha önemlidir" dedi. Topbaş, yaptığı ve başlattığı projelerle Belediye Başkanı Cemal Akın'ın Malatya'nın önüne açtığını söyledi.

Vali Halil İbrahim Daşöz ise, "Malatyalılar genelde mütevazı insanlardır. Ama bir konuda mütevazı olmazlar.; diyorlar ki, 'Dünyanın en iyi kayısısını biz yetiştiriyoruz'" ifadesini kaydetti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kayısının hem Türkiye ve hemde dünya için önemli bir besin değeri olduğunu belirterek başladığı konuşmasına, "Her yıl ortalama kayısı ihracatı 150 milyon dolar civarındaydı. Geçen yıl 230 milyon dolara çıktı. Bu yıl ki hedefimiz 400 milyon dolardır" dedi.

Geçtiğimiz yıl Malatyalı kayısı üreticilerinin Tarım Sigortası'na 3 milyon YTL prim yatırdığın ancak yaşanan dondan dolayı 15 milyon 730 bin YTL hasar ödendiğini belirten Bakan Eker, "Malatyalı üreticiye 3'e karşı 15 verildi. Bu sistemi ile kayısı üreticisi en büyük tehlikeden korundu. Bu yılda verim düşüklüğü nedeniyle destek verilecek" diye konuştu.

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün park projesi için Malatya Belediyesi'ne devri konusunda çalışmaların sürdüğünü ve Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün ise Akçadağ Öğretmen Okulu’nun arazisine taşınacağını belirten Bakan Eker, "Türkiye tarımı büyüdü. Türkiye tarımı gelişti. Çiftçilerimizin sıkıntılarını biliyoruz. 35 il, 210 ilçeye kuraklıktan dolayı yardım yapılacak. Buğday için 22, arpa için 13, mercimek için 22, yem bitkileri için 24 YTL destek verilecek. Bunu hazineye maliyeti 700 milyon YTL'dir. Tarımsal kredi borçları ise 1 yıl ertelenecek" dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra toplu halde fuarının açılış kurdelesi kesilerek, standlar gezildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız