SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hedef Etkin Hizmet'

A- A+ PAYLAŞ

Sağlık Bakanlığı'ndan Malatya ve Beydağı Devlet Hastanelerinin birleştirilmesiyle ilgili açıklama geldi. Bakanlık, hizmetin daha verimli sunulması için planlama yapıldığını belirtirken, Malatya'ya ilişkin sağlık projesi hakkında da detaylı bilgi verdi. Bakanlık açıklamasına göre, Malatya ve Beydağı Devlet Hastanelerinin mevcut binaları, toplam 800 yataklı yeni hastane devreye girinceye kadar 978 yatağıyla "etkin bir şekilde" kullanılacak.

AKP Malatya Milletvekilleri arasında da anlaşmazlığa ve tartışmalara yolaçan birleştirme kararı ile Malatya'nın sağlık planlamasına ilişkin Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklama şöyle:

"Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde Bakanlığımızca yürütülen sağlık hizmetleri yeniden yapılandırılmakta, bu kapsamda sağlığa ayrılan kaynaklar en üst düzeyde, akılcı bir şekilde kullanılmakta ve yataklı tedavi kurumlarımızca verilmekte olan (ikinci ve üçüncü basamak) sağlık hizmetlerinin etkin, kaliteli, verimli, erişilebilir ve hakkaniyetli olarak sunulması hedeflenmektedir.

5283 sayılı, “Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun” uyarınca Sosyal Sigortalar Kurumuna ait sağlık tesislerinin 19.02.2005 tarihi itibari ile Bakanlığımızca devralınması sonrasında devir alınan hastaneler ve Bakanlığımıza ait mevcut hastaneler ile birlikte bazı il ve ilçelerde, aynı tür ve statüde hizmet veren birden fazla yataklı tedavi kurumunun ayrı ve müstakil baştabiplikler olarak faaliyet göstermesi durumu ortaya çıkmıştır.

Bu duruma bağlı olarak sağlık hizmet sunumunun kalitesi ve etkinliğini doğrudan belirleyen bina, sağlık insan gücü, mali kaynaklar, tıbbi teknolojik donanım ve hizmet kapasitesi gibi zaten kısıtlı olan kaynakların bölünerek kullanılmasının engellenmesi ve hizmette bütünlüğün sağlanması amacıyla nüfus, ulaşım, acil servis, yoğun bakım, ameliyathane, laboratuvar ve görüntüleme imkanları, uzman tabip ve diğer sağlık personeli mevcudu, acil ve branş uzman tabip nöbet hizmetlerinin yeterli olup olmaması, yatak doluluk oranları ve Bakanlığımızca belirlenen benzeri diğer ölçütler dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler neticesinde bazı hastanelerimizin; hizmet sunum hacmi ile bina, donanım, sağlık insan gücü ve gelir-gider dengesi daha iyi durumda olan ve aynı yerleşim merkezinde bulunan hastane bünyesinde birleştirilerek tek baştabiplik idaresi altında faaliyet göstermeleri sağlanmıştır.

Bu çalışmalar kapsamında bu güne kadar 59 ilde 97 hastanede hizmet birleştirmesi yapılmış, 24 ilde 48 hastanede de hizmet birleştirmesi yapılması planlamaya alınmıştır. Hizmet birleştirmeleri ülke genelinde ve belirlenen program dahilinde aşamalı olarak tamamlanacaktır.

Malatya ilindeki sağlık hizmet sunumu da yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda ildeki sağlık hizmetlerinin yeniden yapılandırılması amacıyla değerlendirilmiştir. Bunun sonucunda, Beydağı Devlet Hastanesinin Malatya Devlet hastanesi bünyesinde hizmet yönünden birleştirilmesi ve 978 yatak kapasiteli olarak Malatya Devlet Hastanesi adı altında hizmet vermesi uygun görülmüştür.

Bakanlığımızca yürütülen bölge merkezli sağlık planlamasında Malatya ilinde;

1- Bünyesinde; dâhiliye, genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum ve çocuk hastalıkları olmak üzere dört ana branşın her birinde 24 saat uzman düzeyinde sağlık hizmeti verilebilen,

2- Bu branşlara ilave olarak kardiyoloji, nöroloji, ortopedi ve beyin cerrahi branşlarında 6 ve üzeri uzman tabip bulundurularak 24 saat kesintisiz hizmet esasına dayalı müstakil acil branş nöbeti tutulabilen,

3- Ağır ve yüksek riskli hastaların yatırılarak takip ve tedavilerinin sağlanabildiği, kurum harici veya il dışından sevkle gelen komplike hastaların kabul ve tedavi edilebildiği,

4- Bünyesinde III. Seviye Acil Servis ve 3. Seviye yoğun bakım ünitesi bulunan, ileri tetkik ve tedavi hizmetleri ile görüntüleme hizmetleri ihtiyaçlarının karşılanabildiği, tam teşekküllü ve güçlendirilmiş tek bir genel hastane modelinin yapılandırılması öngörülmüş olup yapılan hizmet birleştirmesi ile kısa zamanda bu hedefe ulaşılması sağlanabilecektir.

Birleştirme sonrasında Malatya iline ve bağlı nüfusuna, genel cerrahi ve anestezi branşlarına ilave olarak, iç hastalıkları, kadın-doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları, göğüs, ortopedi ve travmatoloji branşlarında günün her saatinde uzman düzeyinde hizmet sunumu sağlanabilecektir.

Yoğun bakım, yeni doğan yoğun bakım hizmetleri ile acil servis hizmetleri III. Seviyede ve ilgili branş uzmanlarının denetim ve sorumluluğunda verilecek, ameliyat hizmetleri daha etkin planlanarak yürütülebilecektir.

İlde kardiyo vasküler cerrahi (KVC) merkezi kurulması Bakanlığımızca planlamaya alınmıştır. Toplam 5 KVC uzmanı bulunmasına karşın fiziki yetersizlik nedeniyle merkez henüz kurulamadığından anjio ve bypass ameliyatları yapılamamakta ve sadece poliklinik hizmeti verilmektedir. Birleşme sonrasında KVC merkezi planlandığı şekilde yapılandırılarak anjio ve by-pass ameliyatları gerçekleştirilebilecektir.

Beydağı Devlet Hastanesi hizmet binası, ilin kadın-doğum ve çocuk sağlığı hastalıkları alanında ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerini karşılayabilecek nitelikte güçlendirilmiş bir merkez olarak yapılandırılacak ayrıca bu binada poliklinik ve acil hizmetlerin etkin sunumu sağlanacaktır.

Böylece mevcut uzman tabip kadrolarının daha etkin kullanılması sağlanacak her doğumun ve yeni doğan yoğun bakım hizmetlerinin uzman tabiplerin takibinde yapılması sağlanarak doğum ve doğum sonrası komplikasyonlar büyük ölçüde önlenebilecektir.

Birleştirme sonrası her iki binada yataklı tedavi hizmetleri sunumu için kullanılacak olup herhangi birinin hizmet dışı bırakılması söz konusu değildir.

Ayrıca Malatya iline kampus anlayışı içerisinde 500 yataklı Bölge Hastanesi, 300 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yapımı 2009-2011 Yatırım Programında yer almakta olup, bu hastanelerin tamamlanması ile Malatya ili çağdaş tıbbın gerektirdiği modern hastane hizmet binalarına kavuşmuş olacaktır."

TSD'DEN TEPKİ..
Öte yandan Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şubesi Başkanı Ali Haydar Koyun da, hastanelerin birleştirilmesi kararına tepki gösterdi.

Koyun, "Son haftalarda kamuoyunda Sağlık İl Müdürlüğü tarafından ilimizdeki 3 hastanenin birleştirilmesiyle ilgili kararlar alındığı ve alınan kararlarında uygulamaya koyulduğuna dair haberleri kamuoyunda üzüntüyle yakından takip etmekteyiz.

Beydağı Devlet Hastanesi ile Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi'nin statülerinin iptal edilerek Malatya Devlet Hastanesine bağlı ek birimler halinde birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkacak sorunları ve sıkıntıları sağlıkla ilgili sivil toplum örgütleri ayrı ayrı dile getirmektedir. Sağlıkla ilgili sivil toplum örgütlerinin dile getirdikleri konuların tümüne TSD Malatya Şubesi olarak katılıyor ve aynı şekilde de paylaşıyoruz. Çünkü bu şekildeki bir birleşmede sağlıklı insanların yaşayacağı sorunun iki kat fazlasını biz engellilerin yaşayacağı kesindir.

TSD Malatya Şubesi olarak, bu birleşmeyi planlayan yetkililere sormak istiyoruz. Acaba böyle bir birleşmede ilimizdeki bir engellinin Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi’ndeki birime nasıl ulaşım sağlayacağını ve nasıl faydalanacağını da planladınız mı? Engellilerinde böyle bir birleşmede mağdur olacağını hesaba kattınız mı? Eminim ki biz engellilerin yaşayacağı sorunu hesaba katmadınız. Unutmayın ki, ülke nüfusumuzun yüzde 12,29’u engellilerden oluşmaktadır. Bu rakamı ilimize orantıladığımızda Malatya’da 90 bin 182 engellinin yaşadığı bir gerçektir.

İlimizdeki mevcut hastanelerin ve sağlık ocaklarının mimari ve fiziki yapısının engellilerin kullanımına uygun olarak düzenleme yaparak sorunlarımıza çözüm üreteceğiniz yerde sorunlarımızı artırıcı çalışmalar yapanları TSD Malatya Şubesi olarak kınıyor ve bu birleştirilmeye karşı çıktığımızı belirtiyoruz." dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız