SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hedef Koğuş Sistemini Bitirmek'

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:46:31
'Hedef Koğuş Sistemini Bitirmek'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde koğuş sisteminden 2 ve tek kişilik bağımsız oda sistemine dönüştürülerek modernize edilen Göğüs ve Enfeksiyon Hastalıkları Servisleri törenle hizmete açıldı. 

Turgut Özal Tıp Merkezi’nde sözkonusu servislerin tüm unsurları ile yenilenmesi nedeniyle yapılan törende konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, gelişmiş ülkelerdeki hastanelerde artık koğuş sisteminin sona erdiğini belirterek, “Bizim de hedefimiz yakın bir gelecekte, bu yılın sonuna kadar Turgut Özal Tıp Merkezi’nin tüm servislerinde koğuş sistemini bitirip, tek ve 2 kişilik, konforlu odalarda sağlık hizmeti sunmaktır” dedi. 

Törende konuşan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, ekonomik anlamda eşit olmayan insanlara modern ve konforlu ortamlarda kaliteli, nitelikli, eşit sağlık hizmeti vermek amacıyla Turgut Özal Tıp Merkezi’ni yenileme hareketini sürdürdüklerini kaydetti. Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan ise, sağlık hizmetlerinde herhangi bir aksamaya meydan vermeden tıp merkezinin teknolojik donatı ve fiziksel modernizasyon anlamında büyük ölçüde yenilendiğini, 18 servisin koğuş sisteminden 2’li sisteme geçtiğini kaydetti. 

Koğuş sisteminden modern odalara terfi 

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs ve Enfeksiyon Hastalıkları Servisleri’nin koğuş sisteminden 2 ve tek kişilik bağımsız oda sistemine dönüştürülmesi ve servislerin yenilenerek modernize edilmesinden sonra düzenlenen açılış töreni TÖTM’nin 5. katında bulunan servislerde yapıldı. 

Törene, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilal Ermiş, göğüs ve enfeksiyon ana bilim dallarında görev yapan akademik personel ile yardımcı sağlık personeli katıldı. 

Törende ilk olarak konuşan Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilal Ermiş, modernize edilen yeni sistemde hastaların çok daha iyi koşullarda sağlık hizmeti alacağını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. 

Daha sonra konuşan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavisinin zorluk ve önemine değinerek, Turgut Özal Tıp Merkezi’ndeki yenilenme sürecinin enfeksiyon hatalıkları alanında verilen sağlık hizmetinin kalitesini yükselttiğini söyledi. Enfeksiyon hastalıklarının tarihinin insanlık tarihinin başlangıcına kadar dayandığını ifade eden Prof. Dr. Yaşar Bayındır “İnsanlık tarihi kadar eski enfeksiyon hastalıkları ile doğduğumuz günden itibaren karşılaşmaya başlıyoruz ve mikroplarla beraber yaşıyoruz. Mikroskop altında o kadar renkli güzel boyalı görünen bu mikroplar aslında bu güzel görüntülerinin yanında insanların hayatına mal oluyorlar maalesef. Çok büyük başarılı bir ameliyat veya ciddi bir sağlık işleminden sonra maalesef bu mikroplar ölüme neden oluyorlar. Gerek toplumda gerekse hastanede kazanılmış enfeksiyonlarla mücadelede tanı ve tedavide sorumluluğunun bilincinde olan anabilim dalımız yapılan modernizasyon çalışmaları sayesinde daha nitelikli sağlık hizmeti sunacaktır” dedi. 

Prof. Dr. Bayındır 1994 yılında kurulan Enfeksiyon Hastalıkları ana Bilim Dalı’nın şu ana kadar 12 uzman verdiğini, bunlardan 3’ü profesör, biri doçent ve biri de yardımcı doçent olmak üzere 5 öğretim üyesi olduğunu vurguladı ve “Akademisyen olma yüzdemiz fena değil. Şu an iki profesör, iki doçent olmak üzere 4 öğretim üyesi arkadaşımız, 6 araştırma görevlisi arkadaşımız -ki bunlardan ikisi çok kısa bir süre sonra uzman olacaklar- 9 hemşire, 2 hasta bakıcı ve bir temizlik personeliyle uyumlu bir ortamda sağlık hizmeti veriyoruz. Öğrenci ve asistan eğitim ve bilimsel araştırmalarla akademik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu ortamı hazırlayan rektör dekan ve başhekime teşekkür ediyorum”  Prof. Dr. Bayındır konuşmasını “Ateşsiz, hastalıksız, huzur dolu başarılı günler diliyorum” sözleri ile bitirdi. 

‘Renovasyon sürecine 18 servis modernize edildi’ 

Servislerin koğuş sisteminden iki ve tek kişilik bağımsız oda sistemine geçmesine ilişkin yürütülen renovasyon çalışmalarına ilişkin ayrıntılı bilgiyi ise Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan verdi. 

Renovasyon (Yenileme) sürecinde 18 servisin 5’li sistemden 2’li sisteme dönüştürüldüğünü söyleyen TÖTM Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan “Servislerimizi modernize ederken sadece oda sistemindeki yatak sayısı azaltılmadı. Servisler lavabolarından, boyasından teknolojik donanımına kadar tümüyle yenilendi. Sadece statik yapıyı etkileyecek alanlara dokunmadık” dedi. 

Servislerin yanı sıra 17 yoğun bakım ünitesinin, 35 poliklinik odasının ve 50 öğretim üyesi odasının yenilendiğini kaydeden Aslan, “Bütün bu söylediklerim son üç yılda yaptığımız işler. Şu an ki dekanımız Sayın Ünsal Özgen’in döneminde başlamış bizimle devam eden süreçlerden bahsediyorum.  Şu an tamamlanmak üzere olan üç servisimiz var. Planladığımız ama henüz giremediğimiz 7 servisimiz mevcut” diye konuştu. 

“Hastane enfeksiyonu bakımından Türkiye ortalamasının altındayız”

Turgut Özal Tıp Merkezi’nin havalandırma, klima ve hijyen sistemine ilişkin bazı iddiaların dillendirildiğini belirten TÖTM Başhekimi Mehmet Aslan, “Hastanenin havalandırma ve klima ve hijyen sisteminde herhangi bir problem yok. Bu konuda en modern sisteme sahibiz. Kimsenin aklına zerre kadar soru işareti gelmesin. Teknik ekibimiz çok özenle çalışıyor. Enfeksiyon oranlarımız geçmiş yıllara göre yüzde 50’nin üzerinde azalma gösterdi.  Dolayısıyla 3. basamak denilen ağır hastalarımızı dışarıda tedavi almış, başka hastanelerde yatmış hastaları kabul etmek zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla hastanelerde enfeksiyon olmaması gibi bir durum yok. Enfeksiyon var, ama makul ölçüde. Türkiye ortalamasının altında. Bu noktada iyi düzeydeyiz. Hem akademik hem teknik tedbirler alınıyor. 2014 yıl içerisinde bu servis düzenlemelerimiz tamamlanacak. Hizmeti aksatmadan bu işi yapıyoruz. Hastanenin yüzde 70’ni yeniden düzenledik” şeklinde konuştu. 

TÖTM Başhekimi Mehmet Aslan’dan sonra konuşan İnönü üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen ise, TÖTM’deki sağlık hizmetinin temel felsefesini toplumun tüm kesimlerine eşit düzeyde sağlık hizmeti vermek olduğunu vurgulayarak “Biz bu yola çıkarken, yani koğuşların ortadan kaldırılması işlemine başlarken kimsesi ve hiç bir varlığı olmayan hastaların da diğer insanlarla eşit şartlarda sağlık hizmeti almasını sağlamaktı. Öyle bir şey yapılmalıydı ki bunun geriye dönüşü de olmamalıydı. Bu kapsamda koğuş sistemlerinin kaldırılması gereğiyle yola çıktık” dedi.

“Rektör Prof. Dr. Çelik’in sağladığı huzur ortamı ile…” 

İyi hizmetin huzurun olduğu yerde üretilebildiğini belirten Dekan Prof. Dr. Ünsal Özgen, Turgut Özal tıp Merkezi’nde verilen kaliteli sağlık hizmetinin temelinde de İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’in sağladığı huzur ortamı ve tıp merkezine sağladığı imkanlar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünsal Özgen konuşmasını “Devlette devamlılık esastır. İyi hizmetler, yönetimler değişse de devam eder. Ben eminim ki bu yıl içerisinde tamamına yakını tamamlanacak. Zemin çok önemlidir. Huzur olmayan yerde hizmet olmaz. Ben bu huzuru sağlayan rektöre teşekkür ediyorum. Huzur zemini altın değerindedir. Biz bu huzuru yakalayamasaydık bu hizmetlerin hiç birsinin olması mümkün değildi” sözleri ile bitirdi. 

Rektör Prof. Dr. Çelik’ten Vefa 

Törende son olarak konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, dikkat çekici bir çıkış yaparak, Turgut Özal Tıp Merkezi’nde yapılan ve bugüne kadar merkezin % 70’lik bölümüne karşılık gelen fiziksel ve teknolojik modernizasyonunun sadece mevcut yöneticiler döneminde gerçekleştirilmediğini, Dekan Prof. Dr. Ünsal Özgen ve Başhekim Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan’dan önceki yöneticilerin de büyük emeği bulunduğunu vurguladı. Bu bağlamda Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir’in adını da anan Prof. Dr. Cemil Çelik “Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu yapılanlar bizim çok övgüyle anlatmamızı gerektirmiyor. Normal yapmamız gereken işler olarak görüyorum.  Mehmet bey ekibini oluşturdu ve bu yenileme işlemlerini hızlandırdı ama unutmayalım ki sizden de Ünsal Bey’den de önce burada görev yapan arkadaşlarımızın, Ramazan Bey’in zamanında da bu yenileme işlemi oldu. Malatyalı hayırsever hemşehrilerimizin sanıyorum 3 veya 4 servisi katkılarıyla bir iki oda yaptırarak hastanemizin yenileşmesine katkıda bulundu” dedi. 

‘Hedefimiz yılsonuna kadar tüm servislerde koğuş sistemini sona erdirmek’ 

Malatyalı hayırsever işadamlarının TÖTM’ne önemli katkıları olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Cemil Çelik, bundan sonraki hedefin yılsonuna kadar TÖTM’deki birimlerin modernize edilmesi ve tüm servislerin koğuş sisteminden 2 ve tek kişilik bağımsız oda sistemine dönüştürülmesi olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sosyal olarak önemli olduğu gibi hastane işletmeciliği açısından da dünyada artık koğuş sisteminin bittiğini ve bu tip bir yapılanmaya geçmenin gerekliliğini biliyoruz. Umuyorum ki bu senenin sonunda tüm servisler yenilenmiş olur ve hastalar daha konforlu daha medeni şartlarda sağlık hizmeti alırlar.”

Medyaya teşekkür 

Yerel seçim süreci nedeniyle medyanın da çok yoğun bir gündem içinde olmasının farkında olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Malatya medyasının yoğun gündeme rağmen TÖTM’deki faaliyetleri Malatya halkına ulaştırmak için takip etmesinden dolayı teşekkür ettiğini kaydederek “Bu yaptığımız hizmetleri kendi içimizde de olsa duyurmanın önemli olduğunu biliyoruz. Siyasetin yoğun olduğu bu günlerde Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yaptığı hizmetleri takip ederek halkımıza aktaran arkadaşlara da teşekkür etmek istiyorum. Çünkü seçim sürecinden dolayı ibre başka alanlarda. Servislerimizin yenilenmesinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, tüm halkımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. 

Bu konuşmaların ardından yenilenen Göğüs ve Enfeksiyon hastalıkları Servisleri’nin açılış kurdelesi Rektör Prof.Dr. Cemil Çelik ve beraberindekiler tarafından kesildi. Ardından servisler gezildi. Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, servisteki yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi. 

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız