SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hekimhan Komşumuz Ama.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:05:51
A- A+ PAYLAŞ

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Yamadağı’nda bulunan ve Hekimhan’a götürülmek istenen suyla ilgili Arguvan Çobandere Köyü’nün Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne karşı açtığı davada mahkemenin Arguvan lehine verdiği ihtiyati tedbir kararıyla ilgili olarak “Hekimhan bizim komşumuz ve kardeş bir ilçemiz. Oradaki vatandaşlarımız su sıkıntısı çekerken, o insanların haklarının gaspı anlamına gelmemeli.  Hekimhan’ın Dikili Köyü’nün çevresinde Hekimhan’a götürmek bakımından daha az masraflı ve oldukça zengin su kaynakları var. Bütün bunlara rağmen neden oradaki suyun tercih edildiğini çok da anlamış değiliz. Hekimhan ilçesi için alternatif su kaynakları olmamış olsaydı elbette ki bunlar değerlendirilirdi” dedi.

Yamadağı’nda Arguvan -  Hekimhan ilçe sınırları arasında bulunan ancak Hekimhan’a götürülmek istenen su için Arguvan Çobandere (Şotik) Köyü muhtarı, Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne karşı ihtiyati tedbir istemiyle geçtiğimiz yıl dava açmıştı. 

Söz konusu davayı  9 Temmuz 2014 tarihinde karara bağlayan mahkeme,  akarı da Arguvan’a doğru olan suyun Hekimhan’a götürülmek istenmesine karşılık “Dava konusu taşınmazların kadastral durumlarının değiştirilmemesi, üzerlerindeki ev ve ahırların yıkılmaması, suların borularla başka bir nakledilmesi gibi bir işlemin yapılması halinde bu taraflar açısından acil ve önemli zararlara neden olacağı” gerekçesiyle Çobandere Köyü’nü haklı bularak ihtiyati tedbir kararı vermişti.

“Hekimhan’ın alternatif su kaynakları fazla”

Büyükşehir Belediye Meclis toplantısı öncesi basın mensuplarının davada verilen bu karara ilişkin sorularını cevaplayan Arguvan Belediye Başkanı  Mehmet Kızıldaş, Hekimhan’ın  Dikili Köyü’nün çevresinde oldukça zengin ve ilçeye götürülmesi daha az masraflı su kaynakları bulunmasına rağmen  Hekimhan’ın yönü Arguvan’a akan bu suda ısrar etmesine bir anlam veremediklerini söyledi. 

“Hekimhan için alternatif su kaynakları bulunmamış olsaydı elbette bu sudan Hekimhan’ın yararlanması da oturulup değerlendirilirdi” diyen Kızıldaş “Oradaki suyun Akarı Arguvan’a doğru.  Biz, gelen şikayetler üzerine bölgeye gittik ve yerinde inceledik. Yamadağı’na gittiğimizde Hekimhan’ın Dikili Köyü’nün çevresinde  Hekimhan’a götürmek bakımından daha az masraflı ve oldukça zengin su kaynaklarının bulunduğunu gördük. Bütün bunlara rağmen neden oradaki suyun tercih edildiğini çok da anlamış değiliz. Şu anki mevcut alınmak istenen su kaynaklarının altında Arguvan, Arapgir ve Yazıhan ilçesinde çok sayıda insanın yaylaya göç ettiği ve çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvanların istifade ettiği bunun yanı sıra çok sayıda köy ve yerleşim birimlerinde halkımızın yararlandığı, arazilerin sulandığı bir su.  Hekimhan ilçesi için alternatif su kaynakları olmamış olsaydı elbette ki bunlar değerlendirilirdi” ifadelerini kullandı.

Malatya’nın büyükşehir olmasıyla Çobandere Köyü’nün tüzel kişiliğinin ortadan kalktığını ve davayı Arguvan Belediyesi’nin takip edeceğini belirten Kızıldaş “İçme suları artık büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanına girdiği için davaya belki büyükşehir de müdahale olacak. Biz de Çobandere Köyü’nün daha önce açmış olduğu ilçenin sınırları ile ilgili davadan dolayı, bir mera tespit konusu için bir dava açılmıştı. Suyun, Hekimhan’a götürülmek istenmesine karşılık Çobandere Köyü muhtarının açtığı davanın dışında 20-25 kişi de dava açmış. Mahkeme  bir ihtiyatı tedbir kararı verdi ama sanıyorum bundan sonra bu konuda veriler toplanacak. Hukukçularımız ve bizler neden karşı olduğumuzu, mevcut sular varken neden bu suyun götürülemeyeceğini, ilçe tarımlardaki kayıtlarıyla birlikte mahkeme heyetine sunacağız.  Umuyoruz ki mahkeme heyeti en doğru kararı verecektir” diye konuştu.

HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız