SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Helikopterde 5 Şehit

A- A+ PAYLAŞ

Kara Havacılık Okul Komutanlığı’na ait eğitim uçuşu yapan helikopterin düşmesi sonucu 5 subay şehit oldu. Kazanın nedeni henüz belli değil ancak İçişleri Bakanı sis yüzünden helikopterin düşmüş olabileceğini söyledi. Daha önce de, üretimi 1976'da durdurulan UH-1 tipi helikopterlerin düşmesi sonucu toplam 8 asker şehit olmuştu.

Ankara Etimesgut Askeri Havalimanı’ndan iki adet UH-1 genel maksat eğitim helikopteri, dün gece eğitim uçuşu için havalandı. Sincan İlçesi’ne bağlı Temelli ile Polatlı İlçesi’ne bağlı Dodurga Köyü Kapalıtepe Mevkisi arasındaki bölge üzerinde eğitim uçuşunu sürdüren helikopterlerden biri ile irtibat kesildi. İçerisinde 5 kara pilot üsteğmenin bulunduğu helikopter telsizinden son olarak pilotun, “Bulut içi oldum” sözü duyuldu. Bundan sonra helikopterle bir irtibat sağlanamadı. Bunun üzerine Özel Kuvvetler kıtası karadan, TSK’ya ait gece uçuşu yapabilen 2 ayrı helikopter de havadan arama çalışması başlattı. Çalışmalar sonucunda helikopterin enkazına Tuluntaş Köyü yakınlarında ulaşıldı. 5 subayın helikopterin düşmesi sonucu şehit olduğu belirlendi. Helikopterin neden düştüğü belirlenmeye çalışılıyor.

UH-1'İN ÜRETİMİ 1976'DA DURDU

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde eğitim için kullanılan UH-1'ler, Amerikan ordusu tarafından Vietnam savaşında kullanılıyordu. ABD, 2004 yılından itibaren bu helikopterleri kullanmayı bıraktı. UH-1 helikopterin en son üretimi 35 yıl önce 1976 yılında yapıldı. Aynı tip helikopter 2006 yılında bu kez Erzincan’da düşmüş yine 5 subay şehit olmuştu. UH-1H model helikopterlerden Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde 27 tane bulunuyor.
GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı da dün gece saat 23.35’te internet sitesinden yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Kara Havacılık Okul Komutanlığı’na ait, gece eğitimi için uçuşa çıkan UH-1 tipi bir helikopterin henüz bilinmeyen bir nedenle Ankara’nın Tuluntaş Köyü civarına düşmesi sonucu 5 kara pilot subayımız şehit olmuştur. Kaza ile ilgili inceleme ve araştırma faaliyetleri devam etmektedir.”

ŞEHİT SUBAYLARIN KİMLİKLERİ

Ankara'da helikopter kazasında şehit olan subayların kimlikleri açıklandı:
Kara Pilot Üsteğmen Kemal Taşçı (Evli, Gümüşhane), Kara Pilot Üsteğmen Şükrü Pürlü (Bekar, Sivas), Kara Pilot Üsteğmen Taner Erdoğan (Evli, Tokat), Kara Pilot Üsteğmen Fikri Dilsiz (Bekar, İçel), Kara Pilot Üsteğmen Erhan Gül (Evli, Çorum).

Üsteğmen Gül'ün cenazesinin bugün Kocatepe Camisi'nde kılınacak ikindi namazının ardından Cebeci Şehitliği'nde toprağa verileceği belirtildi.

Üsteğmen Taşçı'nın cenazesi yarın Ataköy 5. Kısım Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Edirnekapı Şehitliği'nde, Üsteğmen Pürlü'nün cenazesi öğle namazını müteakip Sivas'ta, Üsteğmen Erdoğan'ın cenazesinin öğle namazını ardından Tokat Erbaa'da ve Üsteğmen Dilsiz'in cenazesi ise Muğdat Camisi'nde kılınacak öğle namazına müteakip Mersin Şehitliği'nde toprağa verilecek.

CEYLANOĞLU VE BERK OLAY YERİNDE

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Saldıray Berk de olay yerine gitti. Komutanlar Ceylanoğlu ve Berk kaza alanında incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı. Çevrede önlem alan güvenlik güçleri, kaza bölgesine gazeteciler ve sivilleri yaklaştırılmadı.

KAZA SIRASINDA HAVADA SİS VARDI

Bölgede bulunan köylerde yaşayan vatandaşlar, saat 19.00 sıralarında jandarmanın muhtarları arayıp, bölgede bir helikopterin düştüğünü, arama çalışmalarına katılmalarını istediğini söyledi. Köylüler ayrıca, imamların camilerden Ballıkuyumcu ve Hisarlıköy arasındaki bölgede bir helikopterin düştüğü anonsunu yaptığını söyledi. Köylüler, kaza sırasında havada sisin hakim olduğu belirtildi.

YANLIŞ YERDE ARAMA YAPILDIĞI İDDİASI

Aramaya katılan bazı köylüler ise kendilerine verilen koordinatların yanlış olduğunu, başka bölgelerde arama yaptıklarını söyledi. Köylülerden biri, "Bir kişinin cep telefonu çalınıyor, sinyallerinden anında bulabiliyorlar. Burada şehit olan askerlerin cep telefonları arandı, açan olmadı. Ama sinyallerden kaybolan helikopterin yerini bir türlü bulamadılar " diye konuştu.

Görgü tanıkları, düşen helikopterin birkaç parçaya bölündüğünü şehitleri görünce yüreklerinin burkulduğunu söyledi.

HELİKOPTER ENKAZI KALDIRILIYOR

Helikopter enkazı, yapılan inceleme sonucu kaldırılıyor. Yapılan çalışma sonucu helikopterin neden düştüğü tesbit edilmeye çalışılacak. Kaza ile ilgili net bir şey söylenmezken, İçişleri Bakanı Beşir Atalay helikopterin yoğun sis nedeniyle düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durdu.

GÜL'DEN BAŞSAĞLIĞI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yemen'deki Türk şehitliği açılışı sırasında dün Ankara'da helikopter kazasında şehit olanların yakınlarına başsağlığı diledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız