SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Helvacı: 'Benzer Davalardan Beraat Ettim'

A- A+ PAYLAŞ

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı eski müsteşarı Ali Helvacı, malatyahaber.com'da da, Vatan Gazetesi kaynaklı olarak, "Helvacı'ya Tünel Davasından Ceza" başlıklı haberle ilgili bir açıklama yaptı. Helvacı, haberin mahkeme süreci ve bu süreçteki savunmaları dikkate alınmadan, iddianameye dayalı olarak yapıldığını, ayrıca verilen kararı temyiz ettiği için cezanın kesinleşmediğini ve sürecin devam ettiğini belirtti.

Helvacı, malatyahaber.com'a gönderdiği açıklamada şöyle dedi:

"İnternetteki Malatya Haber'de 25.09.2006 günü yayınlanan "Helvacı'ya Tünel Davasında Ceza" Haberinizi okumuş bulunmaktayım. Konu ile ilgili kısa açıklamayı bilgilerinize sunuyorum.

Davaya konu iş Ankara - Zonguldak Yolu üzerindeki Dorukhan Tüneli ile ilgilidir.Mevcut Tünel 903 metre uzunluğunda olup 1960 lı yıllarda o günkü teknolojiye göre yapılmıştır.

1998 yılında Tünelin yeni teknolojiye göre iyileştirilmesi için de ihale açılmıştır. Tünel inşaatı özelliği bulunan inşaat kapsamında olup her müteahhidinde yapacağı bir iş değildir. Ayrıca adı geçen yol, tek yönden “bölünmüş ya da Duble yola” dönüştürülmesi için Bakanlar Kurulu Kararıyla 1999 yılı Yatırım Programına alınmıştır.

Özellikle 12 Kasım 1999 yılında meydana gelen ve merkezi Düzce olan depremden bölgede ve Tünelde büyük hasarlar oluşmuştur. Tünel trafiğe kapatılmış olup trafik akışını engelleyen küçük hasarlar kısa sürede onarılarak yol tekrar kontrollü olarak trafiğe açılmıştır.

Halen faaliyette olan Tüneldeki büyük hasarların onarımı için gerek 1998 yılında yayınlanan Deprem Yönetmeliğindeki emniyet katsayılarının, gerekse TS 500 - 2000 deki standartta yeni emniyet katsayılarının uygulanması zorunlu yürürlüğe girdiği için Tünelin daha mukavim (dayanıklı) hale getirilmesi ve olası bir depremde de yeni bir hasarın oluşmaması için her türlü güvenlik tedbirinin alınması kararlaştırılmıştır.

574 sayılı KHK esaslarına göre deprem bölgesindeki yapıların, yolların ve tünellerin bir an önce bitirilebilmesi için ve 1999 yılı Yatırım Programında da bölünmüş yol üzerine ikinci bir tünelin yeni teknoloji ve depreme dayanıklılık hususlarını da kapsayacak şekilde yeni katsayı ve standartlara uygun hazırlanan projesine göre yapılması hem teknik hem de ekonomik olarak Karayolları Genel Müdürlüğünce uygun değerlendirilmiştir.

2886 sayılı İhale (eski) Yasasının 63. maddesinde tünel ve doğal afet işlerinin keşif artışı oluru ile yaptırılabileceği açıkça belirtilmiştir. Sayın Bakana verilen bu yetkiye istinaden Karayolları Genel Müdürlüğünün ( Bölge Müdürlüğü elemanları da dahil) 30 ‘a yakın teknik personeli ve uzmanı ile Genel Müdürlük Makamı yetkililerinin hazırlayarak Bakan Onayına sunulan tünel keşif artışına parafe (imza) atmaktan başka hiç bir kusurum ve suçum yoktur.

Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde yol yapım ve tünel işlerine uygulanan keşif artışı rutin bir işlemdir. Adı geçen işte, bunlardan biridir. Buna benzer diğer davalardan da Danıştay ve Yargıtay’dan beraat etmiş bulunmaktayım.

Tünel işine ait herhangi bir kamu zararı ve görevi kötüye kullanma ile bir suç unsuru tespit edilmediği hususu Sayıştay’ın İlgili Daire Kurulu Kararınca ( 12.12.2004 gün ve 60 numaralı tutanağın 38. maddesi) kesinleşmiştir.

Vatan Gazetesinin haberindeki başlık beni üzmüştür. Çünkü davada verilen ceza yolsuzluktan değil görevi kötüye kullanmadan (usulsüz işlemden) verilmiştir. Haber sadece iddianameye göre yazılmıştır. Haber, Mahkeme süreci takip edilmeden ve savunmalarım dikkate alınmadan tek taraflı hazırlanmıştır.

Haberi yapan Kemal GÖKTAŞ’a da açıklama yapılmıştır. Açıklamada özellikle haberde kullanılan başlıktaki yolsuzluk rakamı (12,3 Milyon $) konusunda ilgili, ispata davet edilmiştir. (Tüm bilgi ve belgelerde böyle bir durum söz konusu değildir.)

Kanunlarımıza göre kesinleşmeyen bir davadan dolayı hiç kimsenin suçlu ilan edilemeyeceği de belirtilmiştir.

Temyiz sonucuna göre daha kapsamlı bilgi belge ve açıklamalar bir basın toplantısı ile değerli hemşehrilerimize duyurulacaktır.

Sonuç itibariyle VERİLEN CEZA KESİNLEŞMİŞ BİR CEZA DEĞİLDİR. DAVA, TARAFIMDAN TEMYİZ EDİLMİŞTİR. Değerli hemşehrilerimizi bilgilendirmek amacıyla gönderdiğim bu açıklamayı internet’ten yayınlamayı takdirlerinize sunarım.
Selam ve saygılarımla. 27.09.2006
Ali HELVACI
(E) Müsteşar"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız