SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Helvacı'ya Tünel Davası'nda Ceza

A- A+ PAYLAŞ

Bayındırlık Bakanlığı eski müsteşarı Ali Helvacı'nın, 12.3 milyon dolar tutarındaki tünel yapımını ihalesiz yaptırdığı iddiasıyla, 5 ay hapis cezasına çarptırıldığı, cezanın paraya çevrilip ertelendiği bildirildi.

2002 yılında MHP'den Malatya Milletvekili adayı da olan Helvacı'nın yargılanması ile ilgili olarak Vatan Gazetesi'nde Kemal Göktaş imzasıyla yayınlanan haber şöyle:

...

BAYINDIRLIK Bakanlığı eski Müsteşarı Ali Helvacı, 1998 yılında 3.2 trilyon tutarındaki (12.3 milyon dolar) tünel işini keşif artışı yoluyla ihalesiz yaptırdığı iddiasıyla Yargıtay 4. Ceza Dairesi’de yargılandığı davada suçlu bulundu. Daire, Helvacı’yı “görevi kötüye kullanmak” suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırdı. Ancak Daire, bu hapis cezasını 717 YTL para cezasına çevrildi. Daire bu cezayı da erteledi. Helvacı’ya 2 ay 15 gün memuriyetten men cezası verildi. Yargıtay’ın “usulsüz” bulduğu işlemde dönemin Bayındırlık Bakanı Koray Aydın’ın da imzası bulunduğu için Aydın’ın Yüce Divan’da yargılandığı davada önemli bir delil olacak.

DAVA 1 YIL SÜRDÜ
Bayındırlık eski Bakanı Koray Aydın’ın Yüce Divan’a sevki sırasında gündeme gelen ve TBMM Soruşturma Komisyonu raporuna da yansıyan iddialarla ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, 26 Temmuz 2005’de Helvacı hakkında dava açtı. Davanın karar duruşması önceki gün Yargıtay’da yapıldı. Yargıtay Savcısı Zafer Ediş, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Ediş, ihale açılmadan, keşif artışı yoluyla iş yaptırılabilmesi için “önceden tahmin edilemeyen ve yapım esnasında ortaya çıkan bir problemin” gerektiğini belirterek “Oysa burada tahmin edilemeyen ve hesap edilemeyen bir iş değil, yapılması öngörülen yeni bir tünel inşaatı söz konusudur. Yapılacak olan ikinci tünel inşaatının, iyileştirmesi yapılan mevcut tünelle hiçbir ilişkisinin bulunmadığı açıkça anlaşılmaktadır” dedi.

Ediş, olaydaki olası kamu zararını ise şöyle anlattı: “İşin, yarışmasız olarak önceki işi yapan firmaya keşif artışı yoluyla verilmesi suretiyle menfaat sağlanmış ve yarışma açılsaydı belki de daha ucuza yaptırılabilecek bir iş pahalıya yaptırılmak suretiyle, olası bir kamu zararının da doğmasına neden olunarak suç işlenmiştir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız