SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hem Tehdit Hem Fırsat Var"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:24:22
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi tarafından ikincisi düzenlenen Turgut Özal Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Kongresi başladı.Kongre iki gün sürecek.
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan, yurtiçi ve yurtdışından birçok araştırmacı ve akademisyenin bir araya geldiği, küresel değişimin başta siyasal ve uluslararası ilişkilerde olmak üzere diğer alanlardaki yansımalarının tartışılacağı kongreye Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri tarafından sunulan müzik dinletisi ile başlayan kongrede ilk konuşmayı Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selma Karatepe yaptı.
 
Prof. Dr. Selma Karatepe konuşmasında, küreselleşme ve demokratikleşmenin devam eden süreçler olduğundan; küreselleşmenin demokratikleşme üzerindeki etkilerinden bahsetti. Türkiye’nin küreselleşme sürecine dâhilinde 8.Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal’ın etkisinin büyüklüğünü ifade eden Prof. Dr. Karatepe, küreselleşme ve demokratikleşmenin bu kongrede ele alınmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
 
Turgut Özal Ekonomi ve Siyaset Kongresinin iki yılda bir düzenlendiğini belirterek yapılan kongrelerle ilgili bilgiler veren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Güneş, "Tüm araştırmacılara yararlı bir kongre olmasını diliyorum" dedi.
 
Kongreye yurtiçi ve yurtdışından katılan bilim insanlarına ve tüm konuklara hoş geldiniz diyerek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, verimli bir akademik bilgi alışverişinin olmasını temenni etti. İnönü Üniversitesi ile ilgili gelişmelerden bahseden Prof. Dr. Çelik, Ankara’nın doğusunda yer alan en büyük komplekslerden biri olan ve özellikle sağlık alanında sağladığı başarılar ile İnönü Üniversitesi’nin adını dünyaya duyuran Turgut Özal Tıp Merkezi’nin, organ nakli ve özellikle karaciğer nakilleri konusunda Dünya’da önde gelen sağlık merkezi unvanına sahip olduğunu vurguladı.
 
Tarım ve Biyoteknoloji Üniversitesi olarak hazırlanmakta olan yerleşke ile ilgili bilgilere değinen Rektör Prof. Dr. Çelik, “Dünya’da artık üniversitenin rolleri değişiyor, durağan üniversiteler gelecekte zarar eden KİT’ler konumuna düşecektir” dedi.
 
Bilim insanının günlük siyasete karışmadan, ekonomiye, dış politikaya yön verecek bilimsel çalışmalar sunması gerektiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, siyasetin kalitesini artırmada bilimsel donanımın önemine vurgu yaptı ve 8. Cumhurbaşkanı merhum Özal’ın her ölüm yıldönümünde, iki yılda bir Dünya’nın ve Türkiye’nin problemlerinin masaya yatırıldığı bir kongrede, İnönü Üniversitesi’nin ev sahibi olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
 
Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik’in konuşmasından sonra kongrenin açılış konuşmasını yapan Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Küreselleşme ve Demokratik Yönetişim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ziya Öniş "Küresel Ekonomik Kriz ve Sonrası: Neo-Liberal Küreselleşmenin ve Liberal Demokrasinin Geleceği" konusunu ele aldı.
 
Küresel Kriz ve Neo-Liberal Küreselleşmenin Geleceği konusunda bilgiler paylaşan Prof. Dr. Ziya Öniş, "öncelikle İnönü Üniversitesi’nin hızlı bir gelişme sürecinde olduğunu gözlemliyorum." dedi. Ana temanın küresel kriz sonrası değişimler ve küresel kriz sonrası yaşanan süreklilikler ve kopuş gerilimleri olduğunu belirten Prof. Dr. Öniş, stratejik kapitalizmin önem kazanmasının liberal demokrasi üzerindeki etkisinden bahsetti. "2008, derin bir ekonomik sarsıntı ile birlikte büyük tartışmalara da yol açan bir yıldır" diyen Prof. Dr. Öniş, "yerleşik paradigma devam eder diyenler olduğu gibi, mevcut sistemin sürdürülemez olduğunu ifade edenler de oldu" dedi. "Konuya ne kopuş ne de sistem aynen devam etti" diyebiliriz şeklinde bir açıklama getiren Prof. Dr. Öniş, "bazı değişimlerle birlikte çarpıcı süreklilikler de uyanmaktadır. Süreklilik açısından konu ele alındığında, küresel yönetimde devletlerarası çıkar çatışmaları da gündeme gelmektedir. G20 ve küreselleşme sürecinin daha katılımlı gitmesi olumlu bir süreç ancak, ciddi direnç mekanizmaları da söz konusudur" diye konuştu.
 
Prof. Dr. Ziya Öniş, küreselleşme, demokratikleşme diyalektiğinde, küreselleşmenin; demokratikleşme sürecinde küresel krizle birlikte daha katılımcı, merkez-çevre ayrımının giderek kaybolduğu çok boyutlu bir dünya sistemine doğru yol aldığını belirtti ve "Değişen dünya dinamikleri içerisinde bölgesel ve küresel sorunların çözümüne katkıda bulunacak son derece olumlu bir trend yaşanmaktadır ve daha katılımcı bir küresel gidişi de simgelemektedir." dedi.
 

Batı’da yaşanan demokrasi krizinin son derece önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Öniş, "hem tehdit hem de fırsatların olduğu bir dünyada, küresel  anlamda daha katılımcı, liberal demokrasi açısından da farklı diyalektiklerin yaşandığı bir dünyadayız."diye sözlerini tamamladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız