SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hemşerinin Ödülü Battalgazi'ye

A- A+ PAYLAŞ

Tarihi Kentler Birliği Toplantısı Samsun'da geniş katılımla başladı. Toplantıda, ÇEKÜL Vakfı başkanı olan Malatyalı Prof.Dr. Metin Sözen'in adını taşıyan ödül Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'a verildi.

Birçok yerel yönetimin temsilcisinin üyesi olduğu Tarihi Kentler Birliği (TKB) toplantısı Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Samsun Valiliği, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı'nın (ÇEKÜL) katkılarıyla başladı. 3 gün sürecek toplantının açılışı, davetli 570 kişinin katılımıyla Büyük Samsun Oteli'nde yapıldı. Açılışta konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, 10 yıl içerisinde yapılanlar ile Türkiye'nin farklı bir döneme girdiğini, tarihi ve kültürel varlıkların gün yüzüne çıkarılmasında büyük mesafelerin alındığını söyledi.

Tabii ve kültürel varlıkların gün yüzüne çıkarılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ciddi çalışmaları olduğunu ifade eden Bakan Demir, yerel bazda da çalışmalar yürütülmesi için fonlar oluşturulduğunu kaydetti. Yapılaşmanın önemine değinen ve olumsuz yapı stoklarından kurtulunması gerektiğini ifade eden Demir, "Yapılması gereken birçok çalışma var. Tabii ve kültür varlıklarımızın gün yüzüne çıkarmamız gerekiyor. Eski yapıların günümüzde inşaat anlamında bizi çektiğini
görüyoruz. Seçimlerden sonra gerçekleşme ve katkı sağlama noktasında büyük gayretlerimiz olacak. Artık yeni tasarladığımız binaları, bugünden tasarlarken, geleceğe kullanmaya açarken, koruma özelliklerine haiz bir sanat eseri olarak tasarlayıp yapmamız gerektiği noktasında ciddi anlamda çalışmalarımız olacak. Hatta projelerin gerçekleşmesi noktasında dünyanın birçok noktasında örnekleri de var. Yeni yapılan yapıların, geleceğe sanat eseri olarak taşınabileceklerin maliyetlerinin belli oranına maddi kaynak, özellikle kamu yapıları başta olmak üzere kaynak ayrılmasının önemli olduğunu ifade temek istiyorum. Bu noktada çalışmalar yürütülmesi için projelerimiz uygulamalarımız olacak" dedi.

Samsun'un yapısı hakkında bilgi veren Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun'un konum itibariyle önemli kentlerden biri olduğunu, kentin gelişimi için lojistik ve turizm alanında master planlarının hazırlandığını, 804 taşınmaz varlığa yönelik çalışmaların ise sürdürüldüğünü kaydetti. İl genelinde belediye olarak yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kent Müzesi faaliyetleri üzerinde durarak önemine değindi. Yılmaz, "Kenti, ortak bilinç çerçevesinde
buluşturmak için kent müzesi çalışmalarına başladık. Kent müzeleri gelecek nesillerin yaşadıkları şehri tanımıma ve sahiplenmesi içini en önemli çalışmalardan biri. Müzeler kentin kimliğinin geleceğidir. Geleceğe ait umutların yeşerdiği yerlerdir. Samsun kent müzesi çalışmaları sürmektedir. Müze de sergileneceklerin toplanması, restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Eski konservatuar binası ve sahil yolundaki boş eski TCDD binası kent ve kent arşivi müzesi olarak değerlendirilecektir" diye konuştu.

Kayseri Büyükşehir Belediye ve TBK Başkanı Mehmet Özhaseki, kurulun genel kurulu olacağı için veda konuşması yaparak, hep iyi şekilde hizmet etmeye çalıştığını kaydetti. Özhaseki, "Bu birliğin yazılı olan ve olmayan kurulları var. Bu kurulları geliştirmeye çalıştık. Kentler arasındaki harç gibi olmak için çalıştık. Tarihimize, kültürümü çevremize sahip çıkmaya çalıştık. Şehirlerin tarihi yapılarının ortaya çıkarılması için önemli mesafeler aldığımız düşünüyoruz. Ama somut olmayan mirasımızın özümüzün, yemek kültürü, aile anlayışı, çocuk yetiştirme gibi ilişkilerimizi adetlerimizi Anadolu'nun mirasını koruma noktasında başarılı olamadık. Küresel anlayış bunu yok etti. Bize ayılan değerleri yitirirsek, dışarıdaki şehirlerden farkımız olmaz. Acınacak hale düşmez miyiz? DTP kendi aleminde. Beldemiz ile ilgili yol haritamız yok. Bunu hep beraber yapalım dedik. Birçok belde geri gidiyor. Eskiden medeniyet merkezi olan, bazı medeniyetlere ev sahipleri yapan yerler ilçe konuma düşmüştür" şeklinde konuştu.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı, TKB Danışma Kurulu başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, "Kentlerimizin kimliğini yarınlara taşımak istiyoruz. Kavramları doğru kavramak, sözcükleri doğru seçmek, Türkiye'nin getirdiği nitelikler karşındaki temel hedeflerin altını çizmeye çalıştık. Hiç kimse, kimseden farklı bakmayan bir yapı oluşturuyoruz. Kentlerin büyük ve nitelik kavramlarından söz ettik. Kavramların başında özgür irade, özgür varlık, özgür ve demokratik bir gelecek umudunun varlığı Türkiye'nin görülmeyen en önemli
iradesidir. Bu iradenin sarsılmadan devam etmesi, Türkiye'nin tanıtımının ortaya koyacağı, kimlik ve kültürel varlıklarının uluslararası alanda tanıtılmasını amaçlıyoruz. Samsun'a geç geldik. Karadeniz Bölgesi'nde önemli atılım yapmak istiyorduk. Bugünden itibaren hedefimiz Samsun merkez olmak üzere tüm Karadeniz ülkelerinin Samsun üzerinden ülkeye açılması" dedi.

Konuşmaların ardından TKB Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarına Özendirme yarışmasında İncesu, Kemaliye, Konak, Manisa, Muğla, Sivrihisar, Yalova belediyelerine, Proje ve Uygulama dalında Antalya, Bornova, Silifke, Siverek, Rize, Bayındır, İzmir, Milas, Taşucu, Tire belediyelerine, 10 Yıl Derviş Parlak Özel kategorisinde ödül alan Altındağ, Birgi, Bursa, Niksar, Odunpazarı belediye başkan ve temsilcilerine teşekkür belgeleri ile plaketleri verildi. Ayrıca, törende Metin Sözen Büyük Ödülü, Malatya'nın Battalgazi İlçesi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'a verildi. Mersin'in Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş ise Vali Hüseyin Aksoy'a tanıtım tablosu hediye etti.

Törene, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve çok sayıda belediye başkanı ve temsilci katıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız