SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Henüz Net Birşey Yok'

A- A+ PAYLAŞ

Üç ayda bir toplanarak yatırımların durumunu görüşen, varsa sorunları ile çözümlerinin ele alındığı İl Koordinasyon Kurulu'nun son toplantısı Vali Halil İbrahim Daşöz başkanlığında yapıldı.

"AZAMİ ÖLÇÜDE İSTİFADE ETMELİYİZ.."
İl Özel İdaresi Salonu'nda düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, 2004-2006 dönemi Avrupa Birliği (AB) hibe fonlarından yararlanma döneminin bittiğini, şimdi ise 2007-2013 dönemini kapsayan bölümün başladığını ifade ederek, "Bu yeni dönemde 2,2 milyar Euro hibe verilecek. Bu paradan azami ölçüde istifa etmeliyiz. Bunun içinde proje gerekir.Kim önce proje gönderirse onun projesi kabul görür ve hibe desteği alır. Bu dönemde ıskalamayalım ve azami ölçüde hibe desteği alalım "şeklinde konuştu.

“TAKİP ETMEK LAZIM..”
Daşöz, konuşmasının devamında ise şu ifadeleri kullandı:

"Bir hizmete teşebbüs ederken, elbet dilekçe yazmakla iş başlayabilir, ama bunu takip etmek lazım. 'Efendim telefon açtım olmadı' deme lüksümüz yok. Bürokratik engeller varsa, bir üstünüze konuyu iletin. Bu tür sorunların görüşüleceği yer burası. İl koordinasyon demek, aksayan ve tıkanan yerleri açmaktadır. Güç birliği ile işleri yapmak lazım."

BELEDİYE VE GEÇİTLER..
Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Sevim ise il koordinasyon toplantısında belediye hizmetlerini anlattı. İnönü Kapalı Çarşı üzerinde düzenleme çalışması için Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan onay aldıklarını, havaların iyileşmesiyle birlikte çalışmalara başlanacağını kaydetti.

Malatya Belediyesi'ni bağlanması nedeniyle Orduzu Pınarbaşı'ndaki mesire yerinde düzenleme çalışması yapacaklarını, belediyeye devredilen Meyvecilik Araştırma Enstitüsü arazisinde ilk etapta 50 dönümlük yeri mesire alanı olarak düzenleyeceklerini belirterek içme suyunda kaçağı önleyecek ve ne kadar su giriş ve çıkışını yazacak skada sistemine bu yıl geçileceğini ifade etti.

Vali Daşöz’ün çevreyoluna yapılması kararlaştırılan alt geçitlerle ilgili sorusu üzerine Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Sevim çalışmalarla ilgili bilgi verirken söz alan Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Turan Gülhaş, proje çalışmalarının sürdüğünü, henüz net bir şeyin olmadığını Karayolları daire Başkanının hafta içerisinde Malatya’ya geleceğini ve çalışmalarda bulunacağını belirtti. Gülhaş, daha önce üst geçit düşüncesinin alt geçide dönüştüğünü maliyetinin yüzde 150 artacağını kaydetti. Vali Daşöz ise “Toplumun büyük bir bölümü alt geçit istiyor” dedi. Daşöz’ün, İl koordinasyon Kurulu üyelerine dönerek ‘Öyle değil mi ?’ diye sorması üzerine kurul üyelerinden çoğunluğu ‘ evet’ yanıtını verdiler.

Sevim, Katı Atıkların berterafına ilişkin olarak ta çalışmaların sürdüğünü belirtince Vali Daşöz’de yürütülen projeler içerisinde en önemlilerinden birinin bu proje olduğunu, herkesin evsel atık ürettiğini bunların çevreye zarar vermeden ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Daşöz, bu projenin hayata geçirilmesi için yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini bununla birlikte genel anlamda tüm kesimlerdeki yatırımların zamanında bitirilmesi gerektiğini aymazlık içerisinde olunmaması gerektiğini kaydetti.

DSİ..
DSİ Bölge Müdür yardımcısı Mehmet Beyaslan da DSİ olarak ilde devam eden çalışmaları anlattı. Özellikle barajlar konusunda detaylı bilgiler veren bölge müdür yardımcısı Çat Barajının fiziki gerçekleşme oranının yüzde 90’lar civarında, Gökpınar göletinin aynı şekilde büyük oranda bitirildiğini, Boztepe Barajı’nda yüzde 42, Kapıkaya Barajı’nda yüzde 32 ve Sofular Göleti’nde de yüzde 78’lik fiziki gerçekleşme olduğunu anlattı.

KARAYOLLARI..
DSİ Bölge müdürünün konuşmasından sonra kürsüye Karayolları 8. Bölge müdür yardımcısı Turan Gülhaş çıktı. Ağırlıklı olarak bölünmüş yollar hakkında bilgi veren Bölge Müdür yardımcısı Gülhaş; “2008 yılı içerisinde havaalanı güzergâhını bitirmiş olacağız. Çevreyolu güzergahında yapmayı düşündüğümüz geçitler için, o bölgelerde bulunan Doğalgaz hattı, TEDAŞ, TELEKOM ve Belediyenin altyapı yatırımlarının deplase işlemlerinin ilgili kurumlarca bir an önce yapılması ve bizlere teslim edilmesi gerekir” dedi.

Gülhaş Battalgazi yoluna da değinerek, “Hanımınçiftliği mevkiinde 3 ev var. Kamulaştırma ve ev bedellerini en yüksek fiyattan ödediğimiz halde çıkmıyorlar. Zorunlu olarak hukuka başvurduk, onların evi boşaltmasıyla Battalgazi yolu bu yıl içerisinde sanat yapıları ile birlikte biter” diye konuştu.

Battalgazi belediye başkanı Selahattin Gürkan arada söz alarak “Üniversite bünyesindeki kampus ilçemize taşınınca bu yolun trafiği de arttı. Duble yolu uzatma imkânımız var mı?” diye sorunca Gülhaş, “Şu an için planlanmış projemiz yok” diye yanıtladı.

Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Gülhaş, daha sonra şöyle devam etti:

“ Kar nedeniyle karayolları olarak sıkıntı çekmedik. Ama yüksek tonajlı araçlar ile TIRların zincir takmadan trafiğe çıkmaları ve bu nedenle yaşanan kayma ve kazalardan çok sıkıntı çektik. Hatta fiziki güç kullanarak bunu önlemeye çalıştık. Bir aracı polis yardımı ile durdurduğumuzda 64 ton yükü vardı. O aracın istiap haddi ise 19 tondu. Bu araçlar yollarımıza büyük zararlar veriyor.

Bölünmüş yol olarak çalışmalarımız devam ediyor.Gölbaşı güzergahını alan müteahhit yeterli teknik donanıma ve güce sahip olmadığından değişikliğe gittik”

“HERKES KONUŞUYOR AMA..”
Bölge müdür yardımcısı Gülhaş “ Herkes konuşuyor, Malatya ilinde alt veya üst geçit projesi çizecek mühendis, teknik eleman var mı? Yok, ama herkes konuşuyor. Biz projeleri hazırlarken o bölgenin tüm haritalarını sanat yapılarını, altyapılarını en ince detaylarına kadar inceliyoruz. Kuzey Çevre yolu projesi bitti ihalesi yapıldı ve müteahhide yer teslimi yapıldı, toplam uzunluğu 44,8 Km olan bu yolun kamulaştırma bedelleri çok pahalı. Kamulaştırma sorununun çözülmesi ile projeyi hayata geçireceğiz” deyince Vali Daşöz araya girerek özetle “Projeler hazırlanırken kamulaştırma bedelleri, tarım arazilerinin yok olması, kaybolacak tarım ürünlerinin değeri hesaplanmalı.” dedi.

O sırada Kurul üyelerinden biri, çevreyoluna yapılacak geçitler konusunu tekrar gündeme getirerek “Alt geçit mi üst geçit mi?” sorusunu yöneltti. Bölge müdürü Gülhaş “ Bizim için yeraltı su seviyesi çok önemli. Şunu sevinerek söyleyebilirim ki Sanayi kavşağında ki yeraltı su seviyesi 17 metrede. Bu bizim için büyük avantaj”dedi. Vali Daşöz de “ Çevre yolu 10-15 yıl sonra Malatya’nın ortası konumuna gelecek ve şehrin ana caddesi olacak. Sadece geçitler değil o güzergahta yapılacak olan yapılar; estetik, mimari vb. gibi görsel açıdan kentimizin göstergesi olacak. Malatya belediyesi şimdiden bu noktalara çok dikkat etmeli. Şehir fiziki olarak sürekli büyüyor ve yeni yeni konutlar yapılıyor. Bu konutlar hemen doluyor. Peki bu nüfus nerede? Son yapılan nüfus sayımı sistemi bütün çağdaş ülkelerde uygulanan sistem. Yani doğru olan bir sistem.” diye konuştu.

Gülhaş son olarak da “ 42 m. yüksekliğinde olacak Beylerderesi Viyadüğünün 4 numaralı ayağı tamamıyla bitmiş durumda 3 nolu ayakta ise ayak temeli bitmiş durumda, 2. ayakta ise kazı çalışmaları tamamlandı. 1 nolu ayakta ise herkesin bildiği problem nedeniyle herhangi bir çalışma olmadı” diye kurulu bilgilendirdi. Karayolları temsilcisinin “herkesin bildiği” dediği sorunun, askeri alana bu ayağın yapılması ve projeden daha önce askeriyeye bilgi verilmemiş olmasından kaynaklanan sorun olduğu belirtiliyor.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız