SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Her Babayiğidin Kârı Değil"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:05:13
A- A+ PAYLAŞ

TRT'nin genel müdürlüğüne talip olan ve RTÜK'e adaylık için başvuran 39 kişi arasında yeralan Malatyalı Gazeteci ve Öğretim Görevlisi Osman Karakaş, "RTÜK üyeleri vicdan sahibi ve vatansever iseler parti gözetmeksizin en tarafsız ve başarıları ile kendisini ispatlamış isimleri belirleyip hükümete sunar." dedi.

Karakaş, şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye’nin ilk televizyon kurumu ve 13 ayrı kanal ve 9 ayrı radyo frekansı üzerinden dünyaya yayın yapan dev bir kamu kurumu.

Bu kurumu yönetmek amacı ile ilgili kanun gereği duruyu yapılarak başvurular alındı bir kez daha. RTÜK adaylar arasından 3 isim belirleyip hükümete sunacak. Hükümet de 3 kişiden birini seçip Cumhurbaşkanı’na onay için gönderecek.

Dışarıdan bakıldığında insanın “Ne kadar demokratik ve fırsat eşitliği sağlayan bir anlayışa” sahip olduğumuzu takdir edesi geliyor.

Ama durum öyle mi acaba?

Haftalar önce çeşitli isimler dillendirildi. Büyük ihtimalle de hükümete çok yakın, devlet kontrolünü elinde bulunduranların sözünden çıkmayacak ve halkın sırtından kurumu bir çiftlik gibi yönetmeye devam edebilecek bir kişi üzerinde mutabakata varılacak gibi görünüyor.

Neden mi bu kadar karamsarım?

Çünkü geçmişte hep bu şekilde oldu.

Devasa bir kurumu hakkı ile tarafsız ve günümüz ekonomik anlayışını gözardı etmeden kamusal yayıncılık ilkelerinden vazgeçmeden idare edip kaynakları en verimli şekilde yönetmek her babayiğidin kârı değil.

Bu tür görevler fantezi ve koltuk merakı ile üstlenilmez ve başarı elde edilemez.

RTÜK üyeleri vicdan sahibi ve vatansever iseler parti gözetmeksizin en tarafsız ve başarıları ile kendisini ispatlamış isimleri belirleyip hükümete sunar. TRT gibi bir kurum da yara almamış ve kamusal yayıncılık çağa uygun ve bütçeye yük olmadan devam ettirilir.

Aslında TRT kaynayan bir kazan gibi.

Yüzlerce uzman çalıştırılmıyor. TRT’nin yani halkın parası bir takım firmalara pompalanıyor. Dış yapımlarla ilgili konuşalan dudak uçuklatan gayri ahlaki parasal iddialar da cabası..

Bu kurumu daha fazla dibe düşmeden kaldıracak, yayınların ve kanalların kalitesini artırabilecek, atıl imkanları işe döndürebilecek bir zihniyet ve yeniden yapılanmaya gereksinim vardır.

Umarız RTÜK ve hükümet bunları değerlendirir ve adil bir karar alır.

Aksi durumda RTÜK kanalı ile atama yapılması zorunluluğunun ortadan kaldırılıp onlarca insanla alay edilmemesi gerekir."

OSMAN KARAKAŞ KİMDİR?

İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Lisans) ve Kırgızistan Bişkek Sosyal Bilimler Üniversitesi (Yüksek Lisans) mezunu olan, üniversite öğrencisi iken Malatya Görüş Gazetesi’nde mesleğe ilk adımın atan Osman Karakaş, bir süre sonra gazetenin Yazıişleri Müdürlüğü’ne getirilmiş, yanı sıra Milliyet ve TRT muhabirliklerini birlikte sürdürmüştür.

1989 yılında İngilizcesini geliştirmek amacı ile Başbakanlık tarafından ABD’ye gönderilen Karakaş daha sonra New York’ta kalarak mesleğine devam etmiştir.

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde gazeteci olarak akredite olarak Hürriyet ve Cumhuriyet gazetelerinin muhabirliklerini yapan Karakaş, ABD’nin ilk Türkçe gazetesi “Anadolu”yu yayınlayıp yönetmiştir.

Türkiye, ABD ve Orta Asya ülkeleri’nde profesyonel olarak yaklaşık 30 yıl çalışan Karakaş, Türkiye’de ve ABD’de prestijli yarışmalarında birincilik ödülleri almış bir gazetecidir. 

ABD, Türkmenistan, Kazakistan ve Kırgızistan’da toplam 15 yıl gazetecilik yapmıştır. Türkiye’de 25 yıl boyunca Sarı Basın Kartı sahibi olan gazetecilere verilen “Sürekli Sarı Basın Kartı”  sahibidir. 

Karakaş’ın, 1990 yılında New York Post gazetesinin kapağında tam sayfa yayınlanan bir haber fotoğrafı 35.000 eser arasında “Olay Haber” kategorisinde birincilik ödülünü kazanmış ve bu fotoğraf ünlü heykeltıraş Michelangelo’nun “Pieata” adlı eseri ile kıyaslandığı Jüri Başkanı’nın bir dergideki röportajında dile getirilmiştir.

Ayrıca Karakaş, dünyaca ünlü haber ajansı Associated Pres (AP) yarışmasında da birincilik ödülü kazanmış bir gazetecidir. 

Amerikan Portland College’ın 2 öğretim üyesi tarafından yayınlanan “Amerikalı Göçmenler” adlı araştırmada Karakaş, ABD’deki Türk toplumuna en çok katkıda bulunan 5 Türk’ten birisi olarak gösterilmiştir.

Kişisel olarak Türkiye’nin tanıtımına katkılarda bulunan ve Türkiye aleyhine yapılan yayınlarla mücadele eden gazeteci Karakaş, Türkmenistan ve Kazakistan’da da TRT muhabirlikleri yapmıştır. Orta Asya ülkelerinin kültürlerini tanıtan çeşitli dergi ve gazetenin editörlüğünü de üstlenen Karakaş, 8 adet de kişisel fotoğraf sergisi açmıştır. Türkiye Gazetesi ile Tempo Dergisi’nde de kısa bir süre görev yapan Karakaş son olarak Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde 8 yıl boyunca öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.

Herhangi bir örgüt, dernek ve siyasi partinin yanı sıra mesleki kuruluşun üyesi bulunmayan Karakaş, seçim yasası ile partiler yasasını demokratik bulmadığı için oy kullanmamaktadır. 

Evli ve 2 çocuk babası olan Osman Karakaş İngilizce, Rusça ve Türk lehçelerini bilmektedir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız