SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Her Biri Geleceğin Şampiyon Adayı"

0
Güncellendi - 2020-04-17 07:33:03
A- A+ PAYLAŞ

SULTANSUYU'NDA 95 TAY DÜNYAYA GELDİ.. Malatya'da safkan Arap atlarının yetiştirildiği Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Sultansuyu Tarım İşletmesinde ocak ayından bu yana 95 tay dünyaya geldi.

Akçadağ ilçesinde 1865'te 27 bin dönümlük arazi üzerinde "Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun" ismiyle kurulan, 1984'ten bu yana da TİGEM bünyesinde faaliyet gösteren Sultansuyu Tarım İşletmesinde birbirinden değerli safkan Arap atları yetiştiriliyor.

Yüksek dayanıklılıkları dolayısıyla Osmanlı döneminde savaşlarda kullanılan Arap atları, bugün at yarışlarının gözde ırkları arasında yer alıyor.

İşletmede son aylarda ise yeni doğumların heyecanı yaşanıyor.

Yarışseverlerin bir dönem büyük beğeniyle takip ettiği "Özgünhan, Ateştopu, Onurkaan, Tümözbey" gibi atların damızlık olarak kullanıldığı işletmede, ocak ayında başlayan doğumlar devam ediyor. 16 aygır, 114 kısrakla yetiştiricilik faaliyeti yapılan işletmede 3,5 aylık dönemde 95 tay dünyaya gelirken, mayıs ortasına kadar 15 yavrunun daha doğması bekleniyor.

Şampiyon adayı taylar doğduktan sonra ilk 6 ay annelerinin yanında kalıyor ve sütle besleniyor. Her gün sabah saatlerinde anneleriyle dışarı çıkan yavruların, zarar görmemesi için işletme personeli bir an olsun gözleri üzerlerinden ayırmıyor.

Özel ilgiyle adeta bebek gibi yetiştirilen taylar, 2-2,5 yaşına geldiklerinde açık artırmayla satışa çıkarılıyor. Satışlardan her yıl yaklaşık 4-5 milyon lira gelir elde ediliyor.

- "Her tay bizim için geleceğin şampiyon adayı"

Sultansuyu Tarım İşletmesi Atçılık Şubesi Veteriner Hekimi İsmail Çağrı Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyaya gelen 95 tayın 49'unun erkek, 46'sının ise dişi olduğunu söyledi.

Kendini ispatlamış atların soyunun devamı niteliğinde olan bu tayların pistlerde gayet başarılı performans gösterdiğini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradaki her tay bizim için geleceğin şampiyon adayı. Bunu bilerek her türlü bakımını, beslenmesini anne karnından başlayarak yapıyoruz. Tayların gece gündüz demeden özenle bakımlarıyla ilgilenmekteyiz. Özellikle doğumdan sonra tayın beslenmesi ve bakımı ilerleyen yaşlardaki yarış performansını doğrudan etkiliyor. Bu dönemlerde, Malatya'da yetiştirilen kayısıların en iyileri, kuru üzümlerin özenle seçilmişleri, keçiboynuzu ve havuç, taylarımıza yediriliyor. Dönemine göre bazı vitamin ve mineral takviyelerimiz de oluyor. Bunda da olabildiğince doğal olanları tercih ediyoruz ve yemlerine meyve katarak veriyoruz."

Yılmaz, tayların 6. aydan sonra anneden ayrılarak başka bir alana alındığını anlatarak, "Bakımlarına orada devam ediliyor. İki yaşına gelen tayların ise satışı yapılıyor." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Mehmet (4 yıl önce)
    Malatyada hipodrom olması şans oyunlarını dolayısıyla kumarı tetikleyecektir.Bugün cebinde evine ekmek alacak parasını at yarışına kupon yaparak paralarını bir nevi kumarda kaybetmiş oluyorlar buda ailelerin perisan olup dağılmasına vesile oluyor.Kumar bağımlılığı yapan bu ata sporumuzun bu şekilde hipodromlarda kumara alet edilmesine karşı çıkılmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet kardeş, hipodrom kumarı tetikler diyorsunuz ancak hipodromda koşacak atları yetiştiriyorsunuz. Malatya da hipodrom ve at ile ilgili bir kompleks olması Malatya için mutlak ihtiyaçtır. Düşünün ki alkol içki olarak zararlı olabilir ancak sağlık için çok gerekli bir ihtiyaçtır. Bir düşünün ki bu tesisten kaç tane Malatya lı aş ve iş sahibi olur. Malatya yarış atlarını yetiştirirken bu işin ekmeğini hipodromu olan diğer şehirler yiyor. Kaldı ki sadece yarış değil, burada at ile ilgili her türlü spor, sağlık ve aktivite yapılabilir ve halka sunulabilir. Malatya nın gelişmesinde çok önemli bir rol oynayabilir. Lütfen şehrimizin ileri gelenleri bu konunun üzerine gidelim. MALATYA YA BU TESİSİ KAZANDIRAN SİYASİLER MALATYA HALKINDAN BUNUN OLUMLU YÖNDE DÖNÜŞÜNÜ MUTLAKA ALACAKLARDIR.
    0
    0
    Yanıtla
  • MURAT (4 yıl önce)
    Elazığ, Urfa, Diyarbakır bu illerde hipodrom var. Ama sultansuyu gibi bir harası olan Malatya da yok. Neden
    0
    0
    Yanıtla
  • sedat (4 yıl önce)
    Buraya kadar her şey çok güzel bir konu hariç bu güzelim şampiyon olacak olan atlar bir gün yaşlanıp rahat bir emeklilik geçirecekleri bir proje üzerinde çalışılmalıdır aksi halde bu can dostlarımızın sonları bizlerin sofrasında tabaklarımızda yer alacaktır bu anlatıklarım bir yeni Türkiye klasiği gerçeğidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Karakuş (4 yıl önce)
    Bu tayların dünyaya gelmesinde büyük emeği olan tigem çalışanı ÖZKAN kardeşimizi canı gönülden kutluyor başarılarının devamını diliyoruz..
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Buradan tüm siyasilere özellikle söylemek istiyorum. Yarış atı yetiştiren bir şehre mutlaka hipodrom yapılmalıdır. Hem de sadece at yarışı değil at ile ilgili yapılabilecek her türlü aktiviteye uygun olmalıdır. Bu bir gerekliliktir. Sayın belediye başkanı ve milletvekilleri Malatya ya mutlaka bir hipodrom kompleksi yapılmalıdır. Hem de bölgenin en iyi hipodrom kompleksi yapılmalıdır. Yarış atı yetiştiren bir şehrin mutlaka bir hipodromu olmalıdır. Bu bir eksikliktir. Lütfen Malatya ya bu eksikliği reva görmeyiniz. Türkiye Jokey klübü de bunu hoş karşılayacaktır. Bu konuda olumlu haberleri umutla bekliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa kardeşim Çok yerinde ve doğru bir tesbit de bulunmuş.Türkiyedeki en önemli bir iki haradan biri olan sultansuyu harasının bulunduğu Malatya da hipodrom yok.Bu nasıl ve neyle izah edilir
    0
    0
    Yanıtla