SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Her İlaca Kanmayın !

A- A+ PAYLAŞ

'Çağın hastalığı' diye nitelendirilen şişmanlık dünyada hızla yayılıyor. Diyet uzmanları bugünlerde en çok, 'Zayıflama ilaçları, bitki çayları ve bitkisel zayıflama hapları gerçekten bizi sağlıklı bir şekilde zayıflatır mi?' sorularına muhatap oluyor.

Her gün artan bitkisel zayıflama ilaçlarının bilinçsizce tüketildiği takdirde hayati tehlikeler doğurabileceğini belirten uzmanlar, "Zayıflığı haplarda aramayın, hızlı kilo vermeyi vadeden ilaçlara kanmayın." uyarısında bulunuyor.

Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, bitkilerden hazırlandığı iddia edilen birçok ürünün nerden toplandığı, içerisinde ne kadar, hangi bitkiden olduğu ve etken maddelerinin hangi dozajlarda nasıl bir etki göstereceğinin bilinmediğine işaret etti. Acar, bu ilaçları hızlı zayıflamak isteyen birçok hastanın, aşırı dozda tükettiği zaman hayatından olabileceği uyarısında da bulundu.

ZAYIFLAMAK İÇİN İLACA GEREK YOK

Şişmanlığın en etkili tedavisi için birçok bilim dalının ortak çalışması gerektiğini anlatan Özel Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, "Sağlıklı zayıflamak için, dâhiliye uzmanı ya da endokrinolog, diyetisyen, psikolog ve fizik tedavi uzmanından oluşan bir ekip ile en verimli sonucu alabiliriz. Ayrıca uzman bir diyetisyen tarafından hazırlanan kişinin beslenme alışkanlıklarına uygun bir diyet ve düzenli egzersizle beraber, değişen hayat tarzı ile zayıflamak göründüğü kadar zahmetli değildir." diyor.

Beslenme Uzmanı Acar, bu uygulamalara rağmen kilo veremeyenlerin ilaç ya da cerrahi tedaviye ancak uzman doktorlar kontrolünde başlayabileceğini dile getiriyor.

ONAYSIZ İLACA KANMAYIN

Kolay yoldan kilo vermenin herkesin hayali olduğunu, ancak hızlı verilen kiloların aynı hızda geri alındığının unutulmaması gerektiğini hatırlatan Acar uyarıyor: "Zayıflama ilaçlarının pek çoğu hızlı kilo kaybetmeyi vaat eder. Bu tür ilaçlarla verdiğimiz hızlı kilolar bize kalp, böbrek, sinir sistemi, karaciğer ve beyin hastalıkları olarak geri dönebilir."

Piyasada içeriği bilinmeyen, bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış ve Sağlık Bakanlığı onayı olmayan bitkisel zayıflama haplarının özellikle internet ve televizyonda uzman olmayan kişilerce tanıtılıp yüksek fiyatlarla satıldığını hatırlatan Acar, önemli bir ayrıntıya dikkat çekiyor: "Bu ilaçlar, vücuttan su atımını hızlandırır. Ancak diyetlerde su kaybı değil yağ kaybı önemlidir."

BAKANLIĞIN ŞARTLARI VAR

Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı, zayıflama ilaçlarının bulunduğunu, ancak bu ilaçları da herkesin kullanmasının yanlış olacağının altını çizen Acar şu bilgileri veriyor: "Sağlık Bakanlığı, uzman hekimler tarafından zayıflama ilaçları verilmesine onay veriyor. Bu ilaçlar verilirken hastanın kilosu, boy uzunluğunun metre karesine bölünüyor. Çıkan rakam 30'un üzerinde olduğu takdirde, şeker, kalp, tansiyon gibi kronik hastalığına bakılıyor. Kişinin bu tip hastalıkları da varsa 3 ay diyet ve spor yapması isteniyor. Eğer kişi hala zayıflayamamışsa ilaç reçete ediliyor. Bakanlık onaylı zayıflama ilaçları ya vücuda alınan yağın emilimini engelleyerek ya da tokluk hissi vererek zayıflama sağlıyor."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız