SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Her İlden, Hatta Yurt Dışından Siparişler Aldık"

0
Güncellendi - 2020-08-20 06:10:28
A- A+ PAYLAŞ

ARGUVAN'A ÖRNEK BELEDİYECİLİK DAMGASI.. Son yıllarda klasik belediyecilik hizmetleri ile yetinmeyerek, 1300’den fazla belediye arasında farklılaşan, standart yerel yönetim hizmetlerinin de üzerinde hizmet üreten, ürün geliştiren, bazı belediyeler Türkiye gündemine geliyor.

İşbaşına geldiğinde, Arguvan Belediyesi’ne ait arazilerin belediye kayıtlarındaki tapularını isteyen Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, getirilen tapuları incelediğinde, Belediyeye ait büyük miktarda tarımsal arazi bulunduğunu, ancak bu arazilerin bir bölümünün uzun yıllardan bu yana atıl bırakıldığını, bir bölümünün ise fiiliyatta neredeyse başkalarının mülkiyetine geçtiğini gördü.

Bu durumda izlenecek iki yol vardı: Ya eskisi gibi Arguvan Belediyesi’nin yüzlerce dönümlük arazileri atıl bırakılmaya devam edilecekti ya da üretime kazandırılacak, sadece Arguvan’ın ve Malatya’nın değil, Türkiye’nin tarımsal ekonomisine ve zenginliğine katkı sunacak projeler geliştirilecekti.

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, görevinin ilk döneminde (2014-2019), ilçedeki bazı çevrelerin direnç gösteren tutumları ile karşılaşmış olsa da, Belediyenin tarım arazilerinin üretime yönlendirilmesi projesinden taviz vermedi.

Arguvan’daki hizmet alanlarında yaptıkları hizmetleri anlatan Başkan Mehmet Kızıldaş, göreve geldiklerinde ilk olarak Arguvan Belediyesi’nin kurumsal yapı ve kimliğini ele aldıklarını, her şeyden önce Belediyeye hizmet üretebilme kapasitesi kazandırdıklarını, ilçe merkezi ve ilçeye bağlı mahallelerin acil işlerinin giderilmesinden sonra, Arguvan’ın kronik sorunu haline gelen ‘heyelan’ nedeniyle yaklaşık 2 yıl köklü ve kalıcı hizmet yapma imkânından yoksun kaldıklarını belirtti.

Arguvan ilçe merkezinin yerleşkesinin bir kez daha değiştirilmesi sonucunu da doğurabilecek uzun jeolojik analiz çalışmalarından sonra MTA ve birçok üniversiteye mensup bilim insanlarının verdiği raporla, mevcut ilçe merkezi yerleşkesinin imar faaliyetlerinin başlatılmasında sakınca olmadığının ortaya çıkması, Başkan Mehmet Kızıldaş ve ekibinin çalışmalarını yoğunlaştırmasına yol açmış.

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan Uygulama İmar Planı ile Arguvan adına yakışır bir yeni imar hareketi başlattıklarını ifade eden Kızıldaş, Arguvan’ı modern bir kent olarak planlamakla birlikte, Arguvan’ın geleneksel, kültürel, tarihi ve sanatsal mirasının yanı sıra çevresel değerlere üst düzey önem atfeden bir şehircilik anlayışı ile yönettiklerini vurguladı.

İmar ve şehircilik plan ve faaliyetlerinin belirli bir rotaya girmesinden sonra, Arguvan’da bu defa Belediyeye ait tarım arazilerinin ekim planlaması yapılmış.

Koronavirüs sürecinde, insanı yaşatacak olanın betondan şehirler değil, tarımla ve çevreyle barışık şehircilik anlayışı olduğunun bütün dünya tarafından anlaşılmış olması gerektiğini vurgulayan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, “Önce arazilerimizi tespit ettik, ardından uzun yıllar atıl bekleyen ya da başkalarının elinde yanlış kullanılan tarlalarımızı tarıma elverişli hale getirmek, verimli bir toprak olarak ekmek için düzenleme çalışmaları yaptık. Ardından ekimlerimizi gerçekleştirdik. Başta buğday, nohut ve mercimek olmak üzere ilk ekimi gerçekleştirdiğimizde nasıl bir taleple karşılaşacağımızı tam olarak tahmin edememekle birlikte, özellikle Arguvan dışındaki vatandaşlarımızdan büyük ilgi olacağını düşünüyorduk. Yüzlerce dönümlük arazide yaptığımız ekimden sonraki ilk buğday ve nohut hasatımıza beklediğimizden de büyük ilgi olduğunu gördük. Türkiye’nin her ilinden hatta yurt dışından siparişler aldık. Tabii bu kadar ilginin olması, üretimin ardındaki Arguvan Belediyesi kurumsal kimliğinin bulunmasıydı” sözleri ile Arguvan Belediyesi’nin ilk tarımsal üretimine gösterilen yüksek ilgi ve desteği anlatıyor.

Arguvan’daki eski cezaevi binası ve çevresi bulgur üretim mekanına dönüştürüldü

Arguvan Belediyesi’nin ürettiği buğdaya, nohuta, mercimeğe ve özellikle geleneksel Sarı Bursa buğdayından yapılan bulgura gösterilen büyük ilgi Başkan Mehmet Kızıldaş’ın motivasyonunu güçlendirmiş.

Bu motivasyonun sonucunda uzun bir mücadeleye girişerek, bir zamanlar Arguvan Cezaevi olan binanın Arguvan Belediyesi’ne devredilmesini ve binanın günde 3 ton bulgur üretilen bir tesise dönüştürülmesini sağlamış.

Milletvekili Çalık’a teşekkür

Başkan Mehmet Kızıldaş, bu noktada, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz’a teşekkür ediyor: “Adalet Bakanlığı’na ait olan eski cezaevi binasının belediyemize devri için çok çalıştık. Bu süreçte Malatya Milletvekilimiz Öznur Çalık Hanımefendi’nin büyük desteğini gördük. Adalet Bakanımız Sayın Abdulhamit Gül de binanın belediyemize devri konusunda hiçbir zorluk çıkarmadı, tam tersine bize çok yardımcı oldu ve binanın devrini sağladı. Ayrıca, Malatya Milletvekilimiz Veli Ağbaba ve çok değerli hemşehrimiz Prof. Dr. Sezai Yılmaz da  görüşmeler yaptı, çaba harcadı. Ben, Sayın Öznur Çalık’a, Sayın Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül’e, Sayın Veli Ağbaba ve Prof. Dr. Sezai Yılmaz’a, binanın devrine ilişkin işlemleri yapan bürokratlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum. Sağolsunlar”.

Binanın devrinden hemen sonra, eski Arguvan Cezaevi’nin bir bölümü artık modern bir bulgur fabrikası olarak dizayn edilmeye başlanmış. Binanın avlusundaki tesiste günlük 3 ton kapasiteli kaynatma kazanı kurulmuş; bu tesiste kaynatılan buğday kurutulduktan ve belirli aşamalardan geçtikten sonra, farklı kilolarda ambalajlanarak tüketiciye sunuluyor.

Kooperatif kuruldu, “Arguvan Doğal” Markası tescil edildi

Sadece buğday değil, Arguvan Belediyesi, nohut ve mercimek de üretiyor. Bu ürünlere de büyük talep olduğunu belirten Arguvan Belediye Başkanı, üretimin kurumsal bir yapı içinde sürdürülebilmesi için, bir kooperatif kurduklarını hatırlatarak, kooperatif bünyesinde “Arguvan Doğal” Markası ile tarım ürünlerini tüketicilere sunduklarını söylüyor.

Lavanta kokulu ilçe: Arguvan

Bulgur üretim tesisinden, Arguvan arazilerini mor renge büründüren Arguvan Belediyesi’nin lavanta tarlalarına geçiyoruz. Arguvan adeta lavanta kokulu bir ilçeye dönüşmüş. Geçen yıl ki ilk denemeden sonra, bu yıl ekim alanı büyütülerek, 40 dönümlük arazide lavanta ekimi yapılmış.

“Sonuç memnun edici” düzeyde diyor Başkan Mehmet Kızıldaş, Malatya Valisi Aydın Baruş ve İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit’in de lavanta üretimine önem ve destek verdiğini hatırladıktan sonra, Başkan Kızıldaş, “Lavantanın yağını çıkardıktan sonra, kalitesi istenilen düzeyde olduğu takdirde lavanta ekim alanımızı genişleteceğiz. Lavanta yağı biliyorsunuz, çok çeşitli alanlarda kullanılıyor, gelecekte istediğimiz hedeflere ulaşabilirsek lavanta yağı ile üretilen ürünlerde ürün çeşitlendirmesi yapacağız” ifadelerini kullandı.

 “Hiçbir belediye hizmetinin aksamasına izin vermiyoruz”

Söyleşimiz sırasında Başkan Mehmet Kızıldaş’a “Peki Sayın Başkan, sizin tarım ürünlerine yönelik bu çalışmalarınız Arguvan Belediyesi’nin standart belediyecilik ve şehircilik hizmetlerini aksatmıyor mu?” diye soruyoruz.

Başkan Mehmet Kızıldaş bu sorumuza, “Yönetim, uzmanlık ve iş bölümü gerektirir. Her işin uzmanı kendine verilen işi yapıyor Belediyemizde. Dolayısıyla, hiçbir iş aksamıyor, herkes kendi işini yapıyor. Biz bulgur, nohut üretirken imar hizmetlerini, asfaltı, kaldırımı, temizlik hizmetlerini ve diğer belediye hizmetlerinin bir an olsa bile aksamasına izin vermeyiz” diyor.

 “DMO’ya temizlik ürünleri vermek için müracaatta bulunduk”

Arguvan Belediyesi geçtiğimiz yıllarda temizlik ürünleri üreten bir tesis kurmuştu. Hem üretime hem de ilçedeki istihdama katkıda bulunan bu tesiste üretilen temizlik ürünlerinin, tedarikçi olarak Devlet Malzeme Ofisi’ne verilmesi için başvuruda bulunduklarını belirten Başkan Kızıldaş, başvurunun olumlu sonuçlanması halinde Arguvan’da üretilen temizlik ürünlerinin Türkiye genelindeki resmi kurumlarda kullanılacağını, bunun da ilçe ekonomisinde sektör çeşitliliği ve ticari hayatta canlılık sağlayacağını ifade ediyor.

Belediye araç sahiplerine akaryakıt hizmeti sunacak bir istasyon kurdu

Arguvan Belediyesi sadece tarım ürünlerine odaklanmamış. Bir de, Arguvan halkının ve özellikle yaz aylarında Arguvan’ı ziyaret eden, Arguvan Türkü Festivali nedeniyle ilçeyi iki günlüğüne de olsa 20-30 bin nüfuslu bir kente çeviren ziyaretçilerin şikayet konusu olan akaryakıt istasyonu sorununu da giderecek bir çalışma başlattı.

Bahar aylarında ilçe girişinde inşa edilmeye başlanan ve kısa süre sonra hizmete girecek olan Arguvan Belediyesi’ne ait akaryakıt istasyonu, Arguvanlı taşıt sahipleri ile motorlu tarımsal makine kullananların ihtiyaçlarını karşılayacağı gibi, ilçeyi araçları ile ziyaret edenlerin de ihtiyacını karşılayacak büyüklükte bir kapasiteye sahip olacak. Tesisin sadece, akaryakıt istasyonu olarak değil, aynı zamanda bir dinlenme ve sosyal tesis olarak da tasarlandığını ifade etti

“Gelirler Arguvan halkının daha iyi hizmet alması için kullanılıyor”

Arguvan Belediyesi’nin Belediyecilik Kanunu ile kendisine verilen görevleri yapmanın yanı sıra, tarımla gelişen ve büyüyen bir belediyecilik örneği gösterdiğini belirten Başkan Mehmet Kızıldaş, “Tarımsal ürün satışında elde edilen tüm gelirlerimiz Arguvan halkını çok daha kaliteli bir mekanda yaşaması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve belediye hizmetlerinin daha etkin, daha verimli biçimde yapılması için kullanılıyor” dedi.

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, söyleşimizin sonunda yaptıkları icraatlar konusunda Arguvan halkından büyük destek gördüklerini vurgulayarak, Arguvan halkına teşekkür ve minnettarlığını ifade etti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Gazi şahin (3 yıl önce)
    Belediýeciligin sadece çöp toplama emlak vergisi topla inşaat rusatı verme proje onaylama yol asfalt gibi işleri yapmak olmadığını arguvan belediye başkanımız sayın mehmet kızltaş bütün türkiyeye bir kez daha ögretmiş oldu.türkiye 1980 yılına kadar tarımda kendi kendine yeten ve tarım ürünü ihraç eden dünyada 7 ülkeden bir ülke idi malesef 1980 sonrası imf nin politikaları sonucu türk tarimı ve hayvancılğı bitirildi ama bizler umudumuzu yitirmeyecegiz mehmet kıztaş gibi çalışkan dürüst belediye başkanlarımız olduğu müddetçe türkiye eski günlerine kavuşacaktır hatta dahada iyi olacağına kimsenin şüphesi olmasın.teşekürler arguvan belediye başkanımız sayın mehmet kızıltaş
    0
    0
    Yanıtla
  • kemal (3 yıl önce)
    Tesekkurler Baskan. Disarda yasayan biri olarak Arguvandaki degisimi gecen yaz gittigimizde cok farkedilir bulduk. Arguvan kahve ve bakkali fazla olan bir koy gorunumunden cikmis her yonuyle elit canli bir ilceye donusuyor . Emegi gecen herkese tekrar tesekkur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alhas incesu (3 yıl önce)
    Ovacık örneği gibi olursa çok güzel olur .Heryil.ovacik ürünlerinden alıyoruz.Bundan sonra kendi belediyemizden alırız.Basarilar dilerim.paxarlama ile ve urun çeşitleri nelerdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmail Metin (3 yıl önce)
    Tebrikler böyle Belediye başkanlarına minnettarız TUNÇELİ belediyesinde olduğu gibi çoğalmalarını istiyoruz. Halkımızı sosyal Demokrat Belediyeciliğe ihtiyacımız var Helal olsun.✌️✌️✌️
    0
    0
    Yanıtla
  • MURAT (3 yıl önce)
    Kamber Bey koltuklar size tapulu değil.Ayrıldıysanız razı olacaksınız.Sizin de hizmetiniz olduysa Arguvan a teşekkür ederiz ama böyle haber yorumuna kadar inmenin çok kıymeti de yok şık da değil.Bu işten sonuç alsa Ersoy efendi alırdı.
    0
    0
    Yanıtla
  • can (3 yıl önce)
    işim geregi malatya il ve ilçe belediyelerini yakinen takip ediyorum tarımda öncülük yapan ve vatandaşları tarıma teşvik eden iki belediye görüyorum malatya hernekadar sanayisi gelişmiş bir ilimiz olsada malatya bir tarım şehridir. bu konuda tarım sektöründe ciddi çalışmaları olan ve bu sebeple tatımsal hizmetler müdürlüğünü kuran merkez ilçe yeşilyurt belediyesidir yerinde gezme imkanımda olmustu merkezde kapalı ve acık seraları mevcut ve akdenizle aynı zamanda çilek çıkarabilmişlerdi sebze seralarınıda gezdim muazzam bir işçilik nohut ve fasulye üretimine başlamişlar rulo çim üretimi yapıyorlar daha yerini görmedim ama bu çalışmalarından dolayı yeşilyurt belediyesinide takdir ediyorum ayrıca arguvan belediyesi kenarda kalmış merkeze uzaklıgından dolayı çok gidilen bır yer degil ama herkesin gidip görmesi gerekir tarımda kendisini geliştirmiş belki yeterince imkanları olsa malatyayı bir tahıl şehri yapabilirler lavanta işini pek bilmem ama arpa bugday nohut işinde başarılı bir belediye ayrıca bulgur fabrıkasi güzel bir fikir belediyecilik kaldırım söküp yapmak yol yapmak temizlik yapmak ile olmuyor bu belediyenin standart görevidir üretmek gerek memlekete birşeyler kazandırmak gerek vatandaşa hizmet için yeni şeyler üretmek düşünmek lazım bunun için yeşilyurt belediye başkanını ve arguvan belediye başkanını tebrik ediyorum tabiki arguvan ziraat odası başkanıda belediye ile kordineli çalısıyor oda bence teşekkürü hak ediyor saygılar...
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (3 yıl önce)
    Tunceli Ovacık kominist belediye başkanının icratlarının bir benzeri sonsuz teşekkürler başkana. Ne garip değil mi şimdiki nesil parayı betonlaşmaya gömüyor. İsrafları hat safhada. Yaptıkları ile Yüce Dinimizin emirleri taban tabana zıt. Doğaya olabilecek en büyük vahşetle saldırıyorlar, Güzelim Tecdenin, Barguzu nun en verimli topraklarını betonlaşmaya heba ettiler. İnşallah bir gün İnsanlar uyanır. Betonun yenmeyecek bir şey olmayacağını anlarlar. Doğaya fütursuzca saldırmanın bir karşılığı olacağını, Yüce Rabbimin ve Doğa nın da buna cevabını en sert şekilde vereceğini kavrayabilecek bir nesil gelir inşallah. Tecde, Barguzu, Bostanbaşı Malatya Ovasının başlıca alanları, geriye bir dilek, .battalgazi, topsögütün bir bölümü ve yazıhana taraf az bir alan kaldı. İnşallah bu alanları korurlar. Doğayı sadece kendi malımız zannediyoruz. Halbuki orada yaşayan yılan, böcek, kuş vs. envai çeşit hayvanı düşünmüyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kanber Yıldırım (3 yıl önce)
    Arguvan Belediyesinin arazilerinin tesbiti ve tarıma uygun hale getirilmesi konusunda, kooperatif kurulması konusunda ön açan çaba sarfeden ,bizzat emek harcayan insanlara vefasızlık yapmadan emeği geçen herkese teşekkür borcluyuz . Bu işler iş bitiminde resim vermekle olmadı, olmuyor da Alinteri ve emeğe saygı duyması gerek. Belediyemiz 2014 ten bu güne iscişinden başkanına zorlukları paylastikları gibi başarıyıda paylasmasını bilmelidirler. emeği gecenlere saygı bunu gerektirir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz (3 yıl önce)
    Yapilan çalışmalar cok yerinde ve isabetli.Baskana tesekkur ederiz.Ayrica Arguvanin susuz topraklarina derman olacak ve yapimi devam eden Yoncali Barajının bitmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.Calisanlara kolaylıklar diliyoruz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Gero (3 yıl önce)
    Teşekkürler başkanım. Böylesi güzel haberlere hasret kalmıştık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    Tebrikler... Ezber bizan icraatlar bunlar. Ama yeterli değil, Diğet ilçeler gibi Arguvanın bir çok alanda ciddi potansiyeli var ve belediye basit organizasyonlarla ciddi işler ortaya koyabilir. Yeter ki iyi niyet olsun ve bilimsel destekle hareket edebilsin Bakınız Ovacık Belediyesi mesela , kominist mominist anlamam yapılan işe bakarım..
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (3 yıl önce)
    Başarılarınızın devamını dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • kaan (3 yıl önce)
    Bravo Başkan,bu tür hizmetler başka belediyelerde yok,hizmetlerinin devamını diliyorum,aman ha, bazılarını rahatsız etme,çalışmaya devam....................
    0
    0
    Yanıtla