SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Her İşin Bir Zorluğu Var.."

0
Güncellendi - 2018-07-01 21:42:09
A- A+ PAYLAŞ

"Dünya kayısı başkenti" Malatya'daki bahçelere çalışmaya gelen mevsimlik tarım işçileri, günde 10 saat ekmek parası için mücadele ediyor.

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından 8 milyonunu barındıran ve "Hasanbey, Kabaaşı, Hacıhaliloğlu ve Alyanak" gibi birbirinden farklı irilik ve lezzette kayısı çeşidinin yetiştiği kentte hasat tüm hızıyla sürüyor.

Malatya'nın en önemli tarımsal ürünü olan ve Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili de alan Malatya kayısısından kentte 50 bin aile geçimini sağlıyor.

Hasat döneminde Şanlıurfa, Şırnak ve Adıyaman gibi illerden de çok sayıda mevsimlik tarım işçisi kente geliyor.

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Göktarla Mahallesi'ndeki bir kayısı bahçesinde çalışmaya gelen mevsimlik tarım işçileri, zorlu mesaiyi yapıyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla bahçede çalışmaya koyulan işçiler, bir yandan makine yardımıyla silkelenen ağaçlardan dökülen kayısıları toplayıp kasalara koyuyor ve işlemeye hazır hale getiriyor.

Hava sıcaklığının 35 dereceyi aştığı Malatya'da sıcak havaya aldırış etmeden ekmek kavgası veren işçiler, günlük 55 lira yevmiye alıyor.

- Eşi, çocukları ve torunlarıyla kayısı bahçesinde çalışıyor

Şanlıurfalı 70 yaşındaki tarım işçisi İsmail Pişken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekmek parası kazanmak için eşi, çocukları ve torunlarıyla her yaz kayısı bahçesinde çalışmaya geldiğini söyledi.

Pişken, zor şartlarda hayat mücadelesi verdiklerini, ömrünün tarım işlerinde çalışarak geçtiğini belirterek, "Sıcak havada çalışmak zor, halimiz ortada. Ama Allah razı olsun, iş verenler bize iyi bakıyor. Günlük 55 lira yevmiye alıyoruz. Çoluk çocuk çalışıp ekmek parası çıkarıyoruz." dedi.

Vetha Bozdağ (44) da 3 çocuğuyla kente çalışmaya geldiğini dile getirerek, saat 06.00'da çalışmaya başladıklarını anlattı.

Bozdağ, sıcakta çalışmanın zor olduğunu dile getirerek, "Ekmek parası için buraya geldim. Bahçede çalışmak zor ancak her işin bir zorluğu var. Yine de elhamdülillah, çok şükür, sağlığımız yerinde olsun yeter." diye konuştu.

Volkan KAŞİK, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız