SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Her Karakovan Doğal Değil"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:07:12
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Hekimhan Meslek Yüksekokulu Arıcılık Programı  Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından desteklenen, alt yapı proje kapsamında ana arı ve bal üretimi yapılarak satışa sunuldu. 

Proje kapsamındaki koloniler, nektar akımı döneminde, yoğunluk olarak geven ve kekik bitkisinin bulunduğu Beydağı Belediyesi Ballık Dere Mevkii’ne nakledildi. Proje yürütücüsü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Semiramis Karlıdağ kolonilerde genç ve kaliteli ana arı kullanımının önemini vurgulayarak  başarılı bir arıcılığın ilk koşulunun kolonilerin ana arısının mümkünse her yıl, değilse en fazla 2 yılda bir  değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Kolonide tek başına bulunan ana arının, koloninin bütün gelişme ve verimliliğine yön verdiğini, bu nedenle ana arı yetiştiriciliğinin ve kullanımının teknik arıcılıkta büyük önem taşıdığını, kolonide genç ve kaliteli ana arı bulundurulmasının bal verimini önemli ölçüde artıracağını vurguladı.

Karlıdağ, amaçlarının hastalıksız ve damızlık değeri yüksek ana arı yetiştiriciliği ile kaliteli bal üretimi yanında, diğer arı ürünleri olan arı sütü, polen ve propolis de üreterek Malatya arıcılarına örnek olmak istediklerini söyledi. Karlıdağ, sonuçta Hekimhan Meslek Yüksekokulu Arıcılık programının uygulayacağı arı ürünleri üretim projeleri ile, Malatya arıcılarına bal üretimi yanında diğer arı ürünleri üretiminin de yapılabileceği konusunda örnek teşkil edileceğini ve arıcılara kaliteli arı ürünleri üretmeleri konusunda bu projelerin teşvik edici olacağını ümit ettiklerini açıkladı. 

Karlıdağ, tüketicilerin de arı ürünleri satın alırken dikkatli davranmalarını, özellikle ülkemizde tüketimi en fazla olan arı ürünü balın daha çok önem taşıdığını ve tüketicilerin bal satın alırken kaliteli bal almalarının çok önemli olduğunu, ticari glikoz kullanılan balların sağlık açısından sakıncalı olduğunu söyledi. 

Bu arada ayrıca halk arasında yanlış bir inanış olduğunu belirten Karlıdağ, kara kovan balının her zaman doğal olmayabileceğini, kara kovan balında peteğini arı kendisi örse bile, arıya dışarıdan ticari glikoz ile besleme yapılabileceğini belirterek kara kovan balı satın alınmasında da çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız