SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Her Kesime Yayılmalı'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve TÜBİTAK Araştırma Projeleri Bölge Koordinatörü Prof.Dr. İlhan İçen, proje yapma kültürünün yeterince yaygınlaşmadığını belirterek, bunun zor olmadığını, bu kültürün yaygınlaşması gerektiğini bildirdi.

Üniversitenin konuya ilişkin basın bülteni şöyle:

"TÜBİTAK-Araştırma Projeleri Bölge Koordinatörü ve İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan İçen yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ‘de proje kültürünün yeterince yaygınlaşmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Hangi kuruma başvursak karşımıza konuyla ilgili bir projemizin olup olmadığı sorulmaktadır. “KOSGEB, FIRAT KALKINMA AJANSI, AB, TÜBİTAK, vs.”

Maalesef toplum olarak, proje yapma becerimiz yeterince gelişmemiştir. Proje deyince hep başkalarının yardımına ihtiyaç duyarız, oysa proje hazırlamak, yapmak ve yazmak zor değildir.”

Proje kültürünü toplumun bütün katmanlarına yaymak için, ilköğretimde, Milli Eğitim Bakanlığının ‘Bu Benim Eserim’, ortaöğretimde TÜBİTAK’ın ‘Araştırma ve Enerji Verimliliği’ proje yarışmaları yaptığını, bu yarışmaların temel amaçlarından birinin, genç beyinleri düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik etmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. İlhan İçen söyledi: “Araştırma Proje Yarışması, TÜBİTAK tarafından 1969 yılından beri düzenlenmektedir. Yarışma kapsamına giren dallar, Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Coğrafya, Sosyoloji ve Tarih olarak belirlenmiştir. Projeler TÜBİTAK tarafından düzenlendiği için, ülkemizde düzenlenmekte olan diğer yarışmalar arasında saygın bir yer edinen bu yarışmaya katılan okul sayısı her yıl biraz daha artmaktadır. Geçtiğimiz yıl yarışmaya ülke genelinde 3126 proje başvurusu olmuş, bunlardan 855 proje, 12 Bölge Merkezinde sergilenmiş, bu sergiler sonucunda 150 proje bölge finalisti olarak seçilmiş ve Ankara’da yapılan Final Sergisine katılmışlardır. Bölgelerden birisi de Malatya’dır ve Malatya bölgesine bağlı iller; Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Tunceli, Malatya, Mardin ve Şanlıurfa’dır. Malatya bölgesinin 2009 yılında 236 olan proje sayısı, 2010 yılında artış göstererek 279 projeye ulaşmıştır. 2010 yılında Ankara da yapılan finalde Malatya bölgesinden giden projeler, bir birincilik, bir üçüncülük, iki de teşvik ödülü almıştır. Yarışmada dereceye giren öğrencilere ve danışman öğretmenlere para ödülü, öğrencilere de YGS girdiği yıl yarışmada aldığı dereceyle orantılı olarak ek puan verilmektedir.”

Proje Yapmanın Öğrencilere Ciddi Faydaları Vardır
Proje yapmanın öğrencilere sağladığı faydalardan bahseden Prof. Dr. İçen, farklı derslerde öğretilen yetenek ve bilgiler, proje yapılırken kullanılır. Proje tamamlandığı anda içinde okuma, yazma, gramer, matematik, istatistik, etik, mantık, kritik düşünce, bilgisayar, programlama, grafik çizme, bilimsel yöntem, teknik veya özel alanları kendi kendine öğrenme, sergiye çağrıldığında jüri önünde savunma ve halka açık anlatım gibi unsurları barındırır. Öğrencilerin kendi kendine öğrenmesini, mevcut bilgi havuzundan ihtiyaç duyduğu bilgiyi bulmasını, heyecan verici yeni bir olguyu keşfetmesini, ihtiyaç duyduğu aletleri belirlemesini, seçmesini ve kullanmasını sağlayan belki de tek eğitimsel faaliyettir. Projelerini tamamladıkları zaman öğrenciler kendine güvenen, yetenekli, kariyer hedefi olan, hazırlıklı, disiplinli ve isteklendirmeye sahip genç liderler haline gelirler. Hayatta karşılaşacakları her soruna proje mantığı ile yaklaşmayı ve sonuçlandırmayı öğrenmiş olurlar. Artık onlar için hiç bir sorun aşılmaz, çözülmez değildir. Üniversite yıllarına ve hayata hazırlıklı hale gelirler.
Proje araştırması sadece bir uygulama değil, kendi kendini doğrulayan ve heyecan verici bir faaliyettir. Çünkü o az bilinen veya bilinmeyen bilgilerin keşfini içerir. Öğrencilerde olmayan veya az olan, kişisel önem duygusunu geliştirir. Proje genellikle bilimsel sorularla veya öğrencilerin ilgisinin olduğu alanlarla ilgilidir. Proje çalışması öğrencilerin soruları, dış etkilerden bağımsız olarak resmi, sınanabilir, çözülebilir problemlere dönüştürmelerini sağlar. Bu tür çalışmalar samimi bir şekilde yapıldığı zaman öğrenciler genellikle proje çalışmasına kendilerini kaptırırlar ve çalışmanın zevkini tadarlar. Cevabın bulunması, sonucun öğrenilmesi insanı heyecanlandıran, haz duymasını sağlayan önemli bir keşif anı olabilir. Projenin başarılı sonuçlandırılması, öğrencilere ve diğerlerine bu sonucun öğrencilerin bizzat kendi başarılarının bir kanıtı olduğunu gösterir, şeklinde konuştu.

Her Öğrenci Bir Proje Hazırlasın
Ailelerin ve Öğretmenlerin, öğrencileri proje hazırlaması için teşvik etmesini isteyen Prof. Dr. İçen, proje hazırlamanın zor olmadığını, proje fikrinin basit, fakat ilginç ve pratik bir çözüme yönelik olabileceğini söyledi. Prof. Dr. İçen, ‘öğrencilerden gelen fikirleri mutlaka değerlendirip, proje yazmaya öncülük etmeliyiz. Fikir basitte olsa en azından proje hazırlayarak var olan korkuyu yenmiş olacaktır, bu yüzden her öğrenci mutlaka bir proje hazırlamalıdır. Bu kendisine bir bilimsel çalışmanın nasıl yapıldığını öğretecektir. Projenin nasıl hazırladığını göstermek için TÜBİTAK tarafından Proje Yarışma Kitapçığı hazırlanmıştır, isteyen okullara gününde teslim edilecektir. Proje teslim tarihinin son günü 27 OCAK 2011 olup, Öğrenciler, tamamladıkları proje raporlarını elden İnönü Üniversitesi TÜBİTAK bürosuna teslim edebileceklerdir, dedi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız