SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Her Şey Trambüsçü İçin!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:24:30
Her Şey Trambüsçü İçin!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi’nin 2014 yılında toplu taşımacılıkta hayata geçirmeyi planladığı trambüs projesine ilişkin eleştiri ve usulsüzlük iddiaları bitmek bilmiyor.  22 Nisan 2013’de 19 milyon 784 bin Euro’ya tek teklifin sahibi Bozankaya firmasına verilen, bu firma henüz tek trambüs teslim etmemişken, 22 Nisan 2013 ile 22 Ocak 2014 tarihleri arasındaki euro kur farkı nedeniyle, bu firmaya “havadan” 13 milyon 849 bin TL daha kazandıran, kur artışının devam etmesi nedeniyle bu kazığın her geçen gün artmasını sağlayan sözleşmeyi yapan Malatya Belediyesi, kamu kaynaklarını adeta saçmaya devam ediyor.

Bu nasıl sözleşme ki!..

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de ulaşım sektörüne yönelik yapılan ‘yolsuzluk ve rüşvet’ iddialı soruşturmada iki ortağı tutuklanan İndeks Enerji Makine Ltd. Şti’nin de katıldığı ve boş teklif attığı trambüs ihalesinin gerek teknik şartnamesi gerekse sözleşme ve sözleşme sonrası uygulamaları, birbiriyle derin çelişkiler barındırıyor.

Trambüs projesine ilişkin İhale Sözleşme Tasarısı’nda ‘Ödeme Yeri ve Şartları’nı düzenleyen 12. Madde’nin 12.2.1. fıkrasında “Ödemeye esas para birimi TRY (Türk Lirası) 'dır” hükmünü ihlal ederek sözleşmenin bedelini 22 Nisan 2013 tarihinde 19 milyon 784 bin Euro olarak açıklayan Malatya Belediyesi, aynı sözleşme tasarısında, kesin bir ifadeyle yükleniciye avans ödenmeyeceği kayıt altına alınmasına rağmen, Ahmet Çakır yönetiminin geçtiğimiz Aralık ve bu yılın Ocak ayında 19 milyon 784 bin Euro bedelle ihalenin verildiği firmaya sözleşme bedelinin % 10’una karşılık gelen yaklaşık 2 milyon Euro avans ödediği öğrenildi. 

Kamu İhale Mevzuatı’na göre ihale dokümanını oluşturan 5 temel belgeden biri olan “Sözleşme Tasarısı”nın ‘Avans Verilmesi Şartları ve Miktarı’nı düzenleyen 13. Madde 1. Fıkrasında “Yükleniciye taahhüdün gerçekleştirilmesi sırasında avans verilmeyecektir” şeklinde kesin bir hüküm bulanmasına rağmen, bugüne kadar bir araç bile teslim etmeyen yüklenici firmaya, sözleşme hükümlerine aykırı biçimde bugünkü kur değerine göre 6 milyon TL’yi aşkın ön ödeme (avans) yapıldığı öğrenildi.  

Sözleşmenin imzalanmasının üzerinden 210 gün geçti ama…

Bu arada, Sözleşme Tasarısı’na göre ilk 3 trambüs aracının sözleşmenin imzalandığı Haziran ayından itibaren 270 gün içinde teslim edilmesi gerekirken, bugüne kadar henüz 1 aracın bile teslim edilmemiş olması da sözleşme ile uygulama arasındaki bir başka çelişki olarak gösteriliyor. Geriye kalan 60 günlük süre içerisinde firmanın trambüs teslimi yapıp yapmayacağı merak ediliyor.

Diğer yandan, Sözleşme Tasarısı’nda Malatya Belediyesi’nin gelecekteki diğer toplu ulaşım projelerini tarmbüs ihalesini alan firmanın inisiyatifine terk edebilme yetkisi veren, trambüs firması ile Malatya Belediyesi arasında ikinci bir sözleşme imzalanması durumunda, bu alanda belediyenin bağımsız hareket edebilme iradesine ipotek konulabileceği şeklinde değerlendirilen maddeler de yer alıyor.  

Gelecekteki projeleri de trambüs firmasına bağlayan madde 

Sözleşme Tasarısı’nda lastik tekerli otobüslerden tek farkı elektrikle çalışması olan trambüs araçlarına ilişkin sözleşme şartlarını içermesi gerekiyor. Ancak ihalenin ‘Diğer Hususlar’ını düzenleyen 44.1’inci Maddesinde “Taraflar arasında yapılması şartıyla, taraflar gelecekteki sözleşmenin aşağıdaki şartlara tabi olmasında mutabıktırlar: a) Bir raylı sistem aracının toplam birim fiyatı bu sözleşmedeki toplam birim fiyat ile aynı olacaktır” denilerek, gelecekte yapılması muhtemel bir raylı sistemin de mevcut firmaya verilmesi şimdiden sözleşmeye bağlanmış görünüyor. 

FOTO: Malatya Belediyesi ve toplu taşımacılık yapan şirketi MOTAŞ'tan bazı yetkililer, bir süre önce Bozankaya firmasının tesisinde yapımı devam eden trambüsleri incelemişlerdi. (MOTAŞ Arşivi)

HABER: malatyahaber.com- Güler Hazar, yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız