SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Her Yıl Yüz Bin Kişi Ölüyor"

0
Güncellendi - 2016-05-31 13:50:50
A- A+ PAYLAŞ

Sigara kullanımının dünyada en önemli önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirten Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, her yıl dünya genelinde 5 milyon Türkiye’de ise 100 bin insanın tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Kemal Şener sigaranın zararlarına değindi. Tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincini arttırmak, sigara ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek amacıyla her yıl 31 Mayıs tarihinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Şener, “Tütün kontrolünde temel amaç, tütün ürünlerinin başta kanser olmak üzere, doğrudan etkisi ispatlanmış olan hastalıkları ve kullanım yaygınlığını dikkate alarak tüketimini azaltmak, yeni başlayacakları önlemek ve pasif maruziyeti ortadan kaldırmaktır” ifadelerine yer verdi.

Bu kapsamda yapılan çalışmalarının en hassas ve önemlisinin çocuk ve gençleri tütün ve tütün ürünleri kullanımından korunması olduğunu ifade eden Şener, “Bu nedenle, bu yıl kutlanacak 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü etkinliklerinin ana teması 'tütünsüz gençlik' olarak belirlenmiştir” ifadesini kullandı. Sigara kullanımının dünyada en önemli önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinde biri olduğunun altını çizen Şener,

“Her yıl dünya genelinde 5 milyon ülkemizde ise 100 bin insan tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı, başta kanserler, kronik akciğer hastalıkları, kalp krizleri, anne karnındaki bebekte düşük kilo ve zeka geriliği yapması, damar tıkanıklığı, felçler olmak üzere bir çok öldürücü hastalığa yol açmaktadır. Sigara içmeyenlerde pasif içici olarak çevresel tütün dumanına maruz kalmak akciğer kanseri oluşumunu yüzde 32 oranında artırmaktadır. Bu çerçevede değerlendirildiğinde sigara kullanımı, kişi ve toplum sağlığını tehdit etmekte olup mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur” ifadelerini kullandı. Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda Malatya’da oluşturdukları il tütün denetleme ekipleri tarafından tütün kontrol denetimlerinin 19 Temmuz 2009 tarihinden bu zamana kadar aralıksız devam ettiğini belirten Şener, “Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları konusunda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle başta okullarda verdiğimiz eğitimler aracılığıyla, çocuklarımız ve gençlerimize, yerel medya aracılığıyla halkımıza yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız. Ailelere de bu konuda görev düşmektedir. Çocukların yanında sigara içilmesi anne ve babayı model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır. Sigarayı bırakma konusunda destek almak istiyorsanız, sigara bırakma polikliniklerimize başvuralım. Bu polikliniklerimizde, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Hekimler tarafından muayene edilen ve ilaç başlanması uygun görülen kişilere, Sağlık Bakanlığımızın gönderdiği sigara bırakma ilaçları, ücretsiz olarak verilmektedir” diye konuştu.

Kaynak : İha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız