SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Herkes Bu Sergiyi Gezmeli"

0
Güncellendi - 2018-02-10 03:10:25
A- A+ PAYLAŞ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından açılan “Altyapının Dünü Bugünü Yarını” sergisini ziyaret ettiler. Sergi 11 Şubat 2018 Pazar günü saat:22.00’a kadar açık kalacak.

Malatya’da gerçekleştirilen ciddi bir değişim ve dönüşüm olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Çakır, “ MASKİ Genel Müdürlüğümüzle, bütün ilçelerimiz başta olmak üzere şehrimizin altyapısını önemli yatırımlar yapıyoruz. 2071 yılını hedef alan yatırım programı ve stratejik planlar hazırlıyoruz. İlçelerimizin altyapısını yenilemekle birlikte Malatya’ya 100 yıl hizmet edecek altyapı çalışmalarını yürütüyoruz. Hedefimiz; içmesuyumuzu kaynaktan musluğa ulaşana kadar kontrol altına alabilmek, denetimini ölçümünü yapabilmek, sağlıklı suyu vatandaşlarımıza içirmektir. Şuan merkezimizde 1.700 kilometre içmesuyu hattı var. Bunların büyük çoğunluğu sağlığa zararlı hale gelmiş. Önceliğimiz kullanım ömrünü yitirmiş boruların altyapısını yenilemek oldu. Asbest boruların tamamının kaldırılmasına yönelik çalışmalar yürüttük. Şuan altyapıda 120 kilometrelik eskimiş asbest boru hattı var. Bunların dışında daha eski plastik ve pik borular vardı. Bunların hepsini yok sayarak yeniden bir sistem oluşturduk. İzole edilmiş bölgelerimiz var. Özellikle altyapısı çok yıpranmış, kayıp kaçağın yoğun olduğu bölgelerde ki altyapı çalışmalarını tamamladık. Altyapı yatırımları hizmet olarak görülmeyebilir. Ama ana merkez içmesuyu hattına 400 milyonluk bir yatırımı MASKİ ile başlatmış olduk. Bunun yaklaşık yüzde 40’lık kısmını tamamladık. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu sergide hemşehrilerimizin MASKİ neden böyle bir yatırıma girdi, neden bu kadar yoğun çalışma içerisinde olduğunu görebilir. Eskimiş altyapıdan çıkan malzemelerin bir kısmını burada sergiliyoruz. Vatandaşlarımız yenilenen altyapıda kullanılan en son teknolojiyle üretilmiş ve önerilen malzemeleri de bu sergimizde görebilirler. Yapılan altyapı çalışmalarının yanı sıra MASKİ laboratuvarlarında günlük alınan su örneklerinin analizi yapılıyor. Suyun her noktada kalite ve sağlığı için çalışıyoruz. Altyapı olmadan bir şehri geliştirmek mümkün değil. Bu sebeple altyapı ve üstyapı çalışmalarımızı birlikte yürütüyoruz. Bize anlayış gösteren hemşehrilerimize teşekkür ederiz.” diye konuştu.

Malatya’nın eski altyapısında hangi malzemelerin olduğu, yeni altyapısında hangi malzemelerin kullanıldığını sergileyen MASKİ standını ziyaret eden AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da, “Sayın Belediye Başkanımızın mihmandarlığında MASKİ Genel Müdürlüğü’nün Malatya’mız için yapmış olduğu çalışmaların sergisini gezdik. 2 ay önce MASKİ’yi ziyaret ettiğimizde Malatyalı hemşehrilerimizin sağlıklı suya erişimi için Belediye Başkanımızın başlatmış olduğu dayanıklı altyapı hizmetlerini yerinde gördük. SCADA Sistem Odası, Ambarı, Laboratuvarıyla yapılan çalışmaları inceledik. Türkiye’de ilk kez bu kadar donanımlı su kontrol laboratuvarı ile karşılaştık. Ben bile bu mekânı ilk kez görüyorsam Malatyalı Hemşehrilerim hiç görmüyor ve bilmiyordur dedim. Büyükşehir Belediye Başkanımızın öncülüğünde tabiri caizse suyun hastanesini yapılmış. Her yerde her an suyun kontrol edilmesi için çalışmalar yapılmış. SCADA Sistemi ile sağlıklı suya kavuşmak için suyun her an kontrolü sağlanıyor. Kayıp kaçakları kontrol ediliyor, aksayan yönleri orada anında tespit ediliyor. Suyun analizlerini yapmak ve sağlıklı su içirtebilmek için çok güzel yatırımlar yapılmış. Teknolojiye dayalı anında görüntülerle kayıp kaçağın tespit edileceği bir sistem kurmuşlar. Ambarda kaldırılabilme imkânı olmayan devasa borular var. Çok kaliteli malzemeler burada muhafaza ediliyor. 1950’li yıllarda Alman firmalardan getirilen borularla Malatya’nın altyapısı kurulmuştu. Sonradan yapılan değişimlerde özellikle asbest boruların kullanılması bizi ciddi manada rahatsız ediyordu. Eski altyapıda kullanım ömrünü tamamlamış borular ve kayıp kaçak oranları çok yüksekti. Bu sorunların önüne geçmek için Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürlüğü çalışmalar yapıyor. Belirledikleri strateji çerçevesinde ilçelerin ve Malatya merkezin içmesuyu altyapısı tamamen yenileniyor. Gerçekleştirilen bu altyapı yenileme çalışmalarına yaklaşık 300 milyonluk harcama yapılmış. Planlanan yatırımlarla birlikte 400 milyonluk harcama yapılacak. Bu rakam Malatya’nın hükümetten aldığı 2 yıllık bütçeden bile daha fazla. Malatya’ya 2 yıllık harcanan bütçeyi yerin altına gömüyorlar. Ne için? Geleceğimizi teminat altına almak, millete sağlıklı suyu eriştirmek için. Altyapıdaki kullanım ömrünü tamamlamış boruların değişimi yapılmış. Bu değişimi görmek için bütün hemşehrilerimizin sergiyi ziyaret etmesi gerekiyor. Malatya’ya sunduğu hizmetler için, özellikle sağlıklı suya erişime sunduğu katkılar için yatırımlar için Büyükşehir Belediye Başkanıma onun nezdinde MASKİ Genel Müdürünü bir sağlıkçı olarak teşekkür ediyorum.” dedi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız