SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Herkes Herkesi Dinliyor mu ?

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:23:35
Herkes Herkesi Dinliyor mu ?
A- A+ PAYLAŞ

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarının ardından Türkiye'de yeni bir "dinleme-dinlenme" tartışması başladı.

Hükümetin, operasyonları "darbe" olarak nitelendirip, devlet içindeki "paralel yapıya" karşı mücadele başlatması ile dinleme-dinlenme tartışmaları yeniden gündemin ilk sırasına oturdu. 

Dinleme, sadece hükümetin değil, muhalefetin de gündeminde. CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, dinlendiğini, buna ilişkin belgenin kendisinde olduğunu açıklarken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yasadışı yollardan Türkiye'ye sokulan dinleme araçlarının peşine düştü, TBMM'ye soru önergesi verdi. 

MHP, Meclis'e dinlemeler konusunda araştırma önergesi verirken, BDP'li İdris Baluken ise TBMM'ye soru önergesi verdi: "Kaç BDP'liyi dinlediniz?"

İşte 17 Aralık operasyonu sonrasında iktidar ve muhalefet yetkililerinden birbiri ardına gelen dinleme açıklamaları.  

BAŞBAKAN ERDOĞAN: GENEL BAŞKAN YARDIMCIMI DİNLEDİLER 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel ziyareti dönüşünde uçakta yaptığı açıklamada, Ak Parti Genel Başkan yardımcılarından birinin de dinlendiğini açıkladı. Erdoğan, "Benim Genel Başkan Yardımcı’ma da yaptılar. Adamlar telefon dinlemesi alan dinlemesi yapıyorlar. Görüntü, evlere böcek koyuyorlar.Hâlâ yapabiliyorlar mı bunları? Tabii" dedi.

Dinlemelere karşı tedbirler alınacağını da söyleyen Başbakan, "Mesela mahkeme kararlarını toptan alıyorlar. Bunlarla dinlemelere meşruiyet kazandırıyorlar. Yürütmeyle de aynı bağlantıyı kuruyorlar. Emniyet müdürünün haberi olmuyor mesela. Savcı vekillerinin verdiği talimatla operasyon yapıyor. Başsavcının veya savcının haberi olmuyor. Üçüncü bir ayağı da var. Gizlilik kararı olmasına rağmen medyaya servis yapıyorlar. Ajanlık var. Casusluk var. Bunlar çok açık ortada" diye konuştu.

'Adamlar telefon dinlemesi, alan dinlemesi yapıyorlar. Görüntü, evlere böcek...'

EMRULLAH İŞLER: DİNLENDİĞİMİ BİLİYORUM... 

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, dün yaptığı açıklamada "Dinlendiğimi biliyorum" dedi. Telefonda pek çok şeyin konuşulduğuna dikkat çeken İşler, "Yapacak bir şey yok. Çalışma yok ama belki şartlar gerektirirse dinleme ile ilgili hükümet çalışma yapabilir. Çalışma da yapsanız dinlemeler önlenemez. Teknoloji çok ilerledi herkes herkesi dinliyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı İşler: Dinlendiğimi biliyorum. Herkes herkesi dinliyor

İÇİŞLERİ BAKANI ÂLÂ: GÜNEYDEKİ BİR İLDE HERKES DİNLENDİ 

İçişleri Bakanı Efkan Âlâ,  göreve geldikten sonra katıldığı ilk televizyon programında "Devlet içindeki çete, güneydeki bir ilde herkesi hakim kararıyla dinledi" dedi.

Ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Ancak daha sonra Mersin Emniyetindeki İstihbarat Müdürü görevden alınınca, Âlâ'nın adını vermediği bu ilin Mersin olduğu yorumları yapıldı. 

ADALET BAKANI BOZDAĞ: DİNLEMELERLE İLGİLİ DÜZENLEME YAPACAĞIZ 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, yaklaşık bir hafta önce yaptığı açıklamada dinlemeler konusunda hükümetin "yasal düzenleme hazırlığında" olduğunu söyledi.

Bozdağ, "dinlemelerle ilgili mağduriyetleri ortadan kaldıracağız" diye konuştu.

SARIGÜL: BENİ DE DİNLEMİŞLER. TAPELERİ ELİMDE 

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül de Milliyet'e yaptığı açıklamada, "Bizi gayrıresmi dinlemelerinin tapeleri dahi elimizde. Kanunsuz dinlemenin belgesi şu anda elimizde. Bir belediye başkan adayını resmi olarak dinliyorsun. Çok sevdiğim bir işadamıyla konuşmalarım var. Bu dinleme de. 1,5 ay önce gerçekleştirilmiş” dedi.  

CHP'Lİ TANRIKULU'NDAN SORU ÖNERGESİ 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, Türkiye'ye kaçak olarak sokulan dinleme araçlarının peşine düştü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi veren Tanrıkulu, "2002-2014 yılları arasında 10 Ocak tarihi itibariyle Türkiye’ye yasadışı yollardan sokulan gizli kamera ve dinleme cihazlarının sayıları nedir? Bu cihazların akıbeti ne olmuştur?” sorusunu yöneltti.  

CHP'Lİ ÖZBOLAT DİNLEMELER İÇİN MECLİS'TE ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINI İSTEDİ 

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelere aykırı yürütülen dinleme, izleme, kaydetme ve yayınlama gibi faaliyetlerin kimler tarafından hangi yöntem ve araçlarla yapıldığını tespit etmek amacıyla TBMM’de bir Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi. 

MHP, DİNLEMELERE KARŞI MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ 

MHP, yılın ilk günlerinde attığı adımla yasa dışı dinleme ve gözetlemelere karşı idari, cezai ve hukuki düzenlemeler de dahil olmak üzere alınacak tedbirler ve üretilecek çözümlerin tespiti için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Önergenin gerekçesinde şöyle denildi; 

"Dinlemelerin zaman zaman siyaset arenasında da bir araç olarak kullanılması, sandıkta görülemeyen hesapların gayrimeşru dinlemelerle görülmek istenmesi, böylece muhalefetin ve siyasetin tanzim edilmek istenmesi girişimlerine şahit olmak, son 10 yıldır ülkemizin karşılaştığı gerçeklerden biri haline gelmiştir. Son günlerde Başbakan'ın makam odasının dinlenebilmiş olması ve bunun bizzat Başbakanca dillendirilmiş olması, yıllarca muhalefet tarafından ortaya atılan bu iddiaların ciddiyetini bir kez daha ortaya koymakla birlikte, insanlarımızın daha güvensiz ve daha otokrat bir toplumda yaşadıklarına dair korkularını kuvvetlendirmiştir." 

BDP'Lİ BALÜKEN: KAÇ BDP'Lİ DİNLEDİNİZ ? 

BDP Grup Başkanvekili İdris Balüken ise hükümete "Kaç BDP'li dinlediniz?" sorusunu yöneltti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlanması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi veren Balüken,  "2007 ile 2013 yılları arasında BDP Grup personellerinin kaçı yargı kararı ile dinlenmiştir?" diye sordu. 

EMNİYET'TE "KAYIP DİNLEME CİHAZLARI" İDDİALARI 

Son dönemde gazetelere en çok yansıyan haberlerden bazıları da Emniyet'in envanterinde olan, ancak bir türlü bulunamayan dinleme cihazları konusunda.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi'ndeki bir dinleme cihazının kayıp olduğu iddiaları daha tam olarak açıklığa kavuşmamışken, Diyarbakır'a gönderilen 27 dinleme cihazının kayıp olduğu haberleri de basına yansıdı. Daha sonra bunların bir kısmının bulunduğu yönünde haberler çıksa da, iddiaların tümü konusunda ayrıntılı açıklama hiç yapılmadı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız