SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Herkes Onun İçin Seferber Oldu

0
Güncellendi - 2018-06-06 22:32:25
Herkes Onun İçin Seferber Oldu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da ağaç dalındaki yuvasından düşen ve uçamayan yavru karga için, durumu gören vatandaşlar ve haber verdikleri itfaiye seferber oldu. İtfaiyenin merdiveni yuvaya yetişemeyince, bu kez itfaiye eri başka bir ağaçta yavru karga için yeni bir yuva yaptı.

Olay, merkez Malatya Valilik binasının arkasındaki Vilayet Parkı’nda yaşandı. Parktaki ağaçta bulunan karga yuvasından karga yavrusunun düştüğünü gören vatandaşlar, uçamayan karga yavrusunu kedi kapmasın diye bir ağaca bıraktılar.  Vatandaşlar ardından Büyükşehir Belediyesi itfaiyesini arayarak yavru karga için yardım istediler.

Bölgeye gelen itfaiye ekibinden bir görevli yavru kargayı ağaç dalından aldı ve itfaiye aracının merdivenine binerek yuvasına bırakmaya çalıştı. İtfaiyenin merdiveni ağacın başındaki yuvaya yetişemeyince, annesinin alması için yavru karga bir dala bırakıldı. Ancak, yavru karga dalda kalamayarak yeniden yere düştü.

İtfaiye ekibi bu kez yavru karga için annesi tarafından beslenmesi ve alınması için yuvanın bulunduğu ağacın yanındaki bir ağaca çıkarak, burada kartondan ve dallardan bir yuva yaptı. Ardından yavru kargayı buraya bıraktı.

Karga yavrusunun ebeveynleri oldukları tahmin edilen 2 yetişkin karga ise çalışmaları, yuvalarından sonra da sürekli uçarak, ancak herhangi bir saldırganlık göstermeden izlediler.

Yavru karga kediye yem olmaktan kurtulurken, itfaiye personeli ise görevlerini yapmanın gönül rahatlığı ile ayrıldılar.

KARGALAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER..

Kargalar simsiyah renkleri ve kötü sesleri nedeniyle tarih boyunca kötülüklerle ve ölümle özdeşleştirilmiş ve aslında hakları yenmiş hayvanlardır. Oysa yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, alet kullanabilen nadir zekaya sahipler, sosyal ilişkileri inanılmaz kuvvetli ve şaşırtıcı bir eğlence ve espri anlayışına sahipler. İşte kargalar hakkındaki olumsuz düşünceleri tersine çevirecek birbirinden ilginç bilgiler...

Alet kullanmayı biliyorlar

Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada ince bir tüpün içine koyulan yiyeceğin karga tarafından nasıl alınacağı izlenmiş ve ortaya muazzam bir sonuç çıkmıştır. Karga yakında bulunan bir telin ucunu kıvırmış ve tüpün içindeki peyniri rahatça almıştır. Bu deney herkese göstermiştir ki; kargaların alet kullanabilme ve problem çözme yetenekleri bulunuyor.

Sosyal ilişkileri çok gelişmiş

Kargaların muazzam sosyal ilişkileri var. Toplu halde yaşıyor ve birbirleriyle özel bir dille iletişime geçiyorlar. Hayatları boyunca tek bir eşe bağlı olarak yaşayan kargalar yavruların bakımında da ortak roller üstleniyorlar. Ayrıca sürüden ayrı kalmış bir yavru gördüklerinde ebeveynleri olmasa bile o kargaya toplu olarak bakıyorlar.

Büyük bir beyne ve hafızaya sahipler

Kargaların beyni türdeşlerinin beyinlerinden çok daha büyük. Ayrıca tıpkı insanlardaki gibi zeka göstergesi olan ön beyinleri oldukça geniş. Bu demek oluyor ki kargalar dünyanın en zeki hayvanları arasında yer alıyor. Bu beyin yapıları sayesinde problemleri çözebiliyor, güçlü hafızalarıyla öğrendikleri şeyleri unutmuyor ve gelişmiş dilleriyle bilgiyi birbirlerine aktarabiliyorlar.

Ortama uyum sağlayabiliyorlar

Kargalar insanlarla birlikte yaşarken bu birlikteliğin kendilerine getirebileceği kolaylıkları da kullanıyorlar. Ceviz, fındık gibi yemeyi çok sevdikleri kabuklu yiyecekleri kırabilmek için bu yiyecekleri araç trafiğinin ortasına bırakıyorlar ve arabalar üzerinden geçip kabukları kırdığında yemek için geri geliyorlar.

Ayrıca bir insan tarafından zarar gördüklerinde bu insanı hafızalarına işliyor ve hatta diğer kargalara da bu kişinin kim olduğunu anlatıp, bu kişiye toplu saldırılar düzenleyebiliyorlar. Üstelik hafızaları o kadar kuvvetli ki aradan seneler geçse de bu kişiyi unutmuyorlar.

Maalesef ömürleri 150 yıl değil

Kargaların 150 yıl yaşadığına dair söylentiler ise maalesef gerçek değil. Bu dünyanın en zeki hayvanlarından biri olan canlı en fazla 40 yıl yaşıyor. Tabii bulunduğu yaşam şartları da bu ömrün uzayıp kısalmasında etken oluyor. (hurriyet.com.tr/kelebek)

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • bilgehan (5 yıl önce)
    rabbimin dilsiz kullarına yapılan bu hizmet rabbim katında makbul olur inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • sedat (5 yıl önce)
    Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla