SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Herkese Eşit Mesafedeyiz'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği, "Malatya Eğitim Bursu Platformu" oluşturulmasının ardından başlayan tartışmalar üzerine bir açıklama yaptı.

Valilik açıklaması şöyle:

"Valiliğimiz koordinesinde ve Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) ile yapılan işbirliği sonucunda kurulan “Malatya Eğitim Bursu Platformu”(MEB Platformu) ilimiz kamuoyunda yankı bulmuş ve geniş bir ilgi ile karşılanmıştır. Ancak bu süreçte MEB Platformu projesinin amacı, ilkeleri, belirlenen çalışma usulü konusunda; oluşum ve yönetim süreçlerine aykırı ve proje ile varılmak istenen hedefler ile uyuşmayan, hatta bunlarla taban tabana zıt çerçevedeki görüş ve değerlendirme nedeniyle konuya ilişkin açıklama yapılması gerekli görülmüştür.

Bilindiği gibi eğitime önem ve öncelik veren ilimizden her yıl artan sayıda öğrencimiz ilimiz ve ilimiz dışındaki üniversitelerde yüksek öğrenime başlamaktadır. Bu gençlerimizin önemli bir bölümü eğitimlerini ekonomik olarak zor şartlarda sürdürmektedir. Gençlerimizin yaşadıkları ekonomik imkânsızlıkların eğitimlerini zorlaştırması; modern toplumların temel ilkesi olan “fırsat eşitliği” ilkesi ile çelişmektedir. Bu nedenle, ülkemizde kamu kaynaklarından söz konusu alana önemli miktarda kaynak aktarılmasına karşılık, toplumun bu önemli soruna sahip çıkarak çözümüne katkı sağlaması gereği ortadadır.

Bu güne kadar ilimizde pek çok kişi, kurum, dernek ve vakfın öğrencilere burs sağlanması konusunda hassasiyet göstererek önemli çalışmalar yürüttüğü ve ilimiz eğitim hayatına önemli katkı sağladığı açıktır. Ancak ne yazık ki, artan öğrenci sayısı ve büyüyen ihtiyaç bu alanda yeni adımların atılmasını zorunlu kılmıştır.

MEB platformu projesi; bu güne kadar olduğu gibi, pek çok kişi, kurum, dernek ve vakıf tarafından dağınık, eşgüdümden yoksun ve yetersiz bilgi ile yürütülen burs verme ve alma faaliyetini, günümüz internet teknolojisinin sağladığı imkanları da kullanarak web tabanlı bir platform üzerinden; şeffaf, etkin, verimli, hızlı, kolay ulaşılabilir yapılabilmesini sağlamaya dönük bir projedir. Platform, burs alma istek ve ihtiyacında olanlar ile burs vermek isteyenleri yeterli bilgi ile donatarak bir araya getiren gönüllü bir koordinasyon zeminidir.

Bu proje ile burs almak isteyen öğrencilerimiz açısından; burs veren kişi, kurum, dernek ve vakıflara kolay ulaşma, sunulan burs imkanlarından haberdar olma ve başvuru kolaylığı sağlama imkanı sunulmaktadır. Ayrıca platform burs talep eden öğrencilerimize ait güncel bilgilerin derlendiği bir veri bankası oluşmasını da sağlayacaktır. Böylece burs talep eden gençlerimizin sayısı ve ihtiyaçlılık durumları gibi önemli ve güncel veriler elde edilecek ve bu veriler alınacak tedbirlere rehberlik edecektir.

Platform, burs vermek isteyen kişi, kurum, dernek ve vakıflarımızın, ister platformca yapılan puanlamaya göre belirleyecekleri, isterlerse “ismen” belirleyecekleri gençlerimize kolayca ulaşarak istedikleri kadar burs verme imkanı sağlamaktadır. Platform kapsamında; burs vermek isteyenlerin bu süreçte yerine getirmek durumunda oldukları, burs başvurusunda beyan edilen bilgilerin doğruluğunun incelenmesi ve nakit akışının düzenlenmesi gibi iş ve işlemler Malatya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca üstlenilecektir. Böylece bir yandan verilen burslarda yerindeliğin temin edileceği öte yandan burs verenlerin bürokratik bir yükten kurtarılacakları açıktır.

Platform, burs verme ve alma sürecindeki bu kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı yönleriyle hali hazırda burs veren kişi kurum, dernek ve vakıflara yenilerinin katılması imkanını sağlayacaktır. Kısaca MEB Platformu, burs vermek isteyen hayırseverler ile burs talep eden yüksek öğrenim öğrencilerini bir araya getirecek bir zemin yaratacak; kolay, etkin, şeffaf, verimli, hızlı, kolay ulaşılabilir bir burs trafiği sağlayacaktır. Bunun ise toplanan burs ve bu burslardan yararlanan öğrenci sayımızı artırması beklenmektedir.

Platform kapsamında kişi, dernek ve vakıfların burs verme süreçlerine hiçbir şekilde müdahale edilmediği gibi herhangi bir sınırlama da getirilmemektedir. Platformun oluşturulması sürecinde tüm dernek ve vakıflar platforma ve yönetimine katılmaya davet edilmiş olup, platform dışında kalmak isteyen kişi ve kurumların arzu ettikleri gibi burs verme faaliyetlerine devam etmelerinde de bilindiği gibi hiçbir engel bulunmamaktadır.

Bu proje ile iddia edildiği gibi ne burs veren kişi, dernek, vakıfları birleştirerek tüzel kişiliklerini ortadan kaldırmak; ne kişi ve kurumların istedikleri öğrencilere burs verme insiyatiflerini ortadan kaldırmak ne de ilimiz eğitim hayatına önemli hizmetler etmiş köklü kurumların önüne geçmek amaçlanmamaktadır. Aksine MEB Platformu; burs alan ve verenler bakımından seçeneklerin artırılması, tercih hakkı sağlanması, bilgilendirmenin temini, insiyatif tanıma, etkin ve verimli olma amacına dönük bir girişimdir.

MEB Platformu gibi toplum yararını öne çıkaran bir projenin polemik konusu yapılmasının doğru olmadığı düşüncesi ile şunu bir kez daha vurgulamakta yarar görülmüştür ki, atılan her adım, girişim ve uygulamada kamu yararı ilkesini gözeten Valiliğimizin tüm sivil toplum örgütlerinin “kamu yararı” gözeten girişimlerine ait işbirliği taleplerine ilgisiz kalması söz konusu olamaz.

Bütün sivil toplum örgütlerine ve siyasi teşekküllere eşit mesafede durma konusunda azami hassasiyet sergileyen Valiliğimizin herhangi bir kişi, kurum ve kuruluşun yararını veya zararını gözetecek bir girişimde bulunması söz konusu değildir. Valiliğimizin tüm sivil toplum örgütleri ile kurduğu işbirliği; o sivil toplum örgütünü temsil eder durumdaki kişilerin kişisel mülahaza, görüş, düşünce,kişisel amaç ve beklentilerinden bağımsız, temsil edilen kurumun kurumsal ilke, kural ve amacını esas alan bir işbirliği niteliği taşımaktadır.

Valiliğimiz, kamu kurum ve kuruluşlarıyla olduğu gibi, toplum yararını gözeten girişimlerde ayrım yapmadan tüm sivil toplum örgütleriyle de kurumsal işbirliği çalışmalarını bundan böyle de sürdürecektir.

Ülkemizde kendi alanında bir ilk ve Türkiye’ye örnek olarak ilimizde hayata geçirilen MEB Platformunun; yüksek eğitim bursu almak isteyen gençlerimiz ve onların ailelerine sağlayacağı katkının göz önünde bulundurularak değerlendirilmesinin doğru olacağı konusu kamuoyuna saygıyla duyurulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız