SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Herkesi Gözeten Bir Anayasa.."

A- A+ PAYLAŞ

 

Kent Konseyi'nce, yargının sorunları ve yeni anayasa çalışmalarının ele alındığı danışma toplantısına Belediye Başkanı Ahmet Çakır başkanlık etti.

Toplantıya ilişkin olarak Kent Konseyi'nce yayınlanan basın bülteni şöyle:

"Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliğinin koordinasyonunu yaptığı, kentin ve ülkenin gündeminde sıkça yer alan konuların tartışıldığı istişare toplantıları devam ediyor. Bu hafta da Malatya Belediye Başkanı-Kent Konseyi Başkanı Ahmet Çakır’ın moderatörlüğünü yaptığı istişare toplantısında yargının sorunları ve yeni anayasa çalışmaları masaya yatırıldı.
 
Toplantıya Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay,  Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hayri Keser, Hukukçular Derneği Başkanı Necati Karabay, Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Harun Özdemir, Hukuki Araştırmalar Derneği Başkanı Bayram Taşkın, Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği eski Başkanı Turan Canpolat ve bazı avukatlar katıldı.
 
Toplantının açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yeni anayasa çalışmalarından, parti içi demokrasiye,  parti kapatılmalarından yargının farklı zamanlardaki siyasallaşma sürecine ilişkin bir değerlendirmede bulundu.
 
Çakır; “Halkın beklentileri doğrultusunda bir anayasanın yapılması ülkenin geleceği açısından çok önemlidir. Yapılacak olan yeni anaysa sivil bir anaysa olmalıdır, herkesin hakkını gözeten, herkesin sahiplendiği bir anayasa olmalıdır. Anayasanın tek başına değişmesi yeterli olmayacaktır, öncelikle bu anlamda bir zihniyet değişikliğinin olması da burada önem arz etmektedir” dedi.
 
Parti içi demokrasi sadece belli bir partinin sorunu değildir, bütün partilerde bu sistem yeterince işletilmiyor diyen Başkan Çakır, demokrasiden ve yargının siyasallaşmasından sıkça dem vuranların Ak Parti’nin kapatılma sürecinde aynı duruşu sergilemediklerini belirterek, partilerin çok rahat bir şekilde kapatılmasının önemli nedenlerinden bir tanesinin de anayasada yer alan bir takım maddelerden kaynaklandığı vurguladı. 
 
Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım; “Hepimiz aynı okullarda okuduk, aynı dizileri izliyoruz, aynı şeyleri düşünüyoruz ve bir şekilde bir şeylere muhalifiz. Ama bu muhalefetimiz karşı olduğumuz sistemden nüveler taşıyor” dedi.
Yıldırım; herkesin kendi içindeki iktidar nüvelerini terk ederek anayasa çalışması yapması gerektiğini vurgulayarak,  yeni anayasanın birlikte yaşamanın hukukunu üretmesi gerektiğini kaydetti.
 
Baro Başkanı Eyüp Kutlubay “Yeni anayasa eşitlik özgürlük ve adaleti temsil etmeli. Herkesin uzlaşabileceği, bu benim anayasam diyebileceği bir anayasa olmalı. Çoğulcu, katılımcı, şeffaf, herkesi kucaklayan, çağımızın evrensel değerlerini yansıtan bir anayasa olması gerekiyor."dedi. 
 
BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİLMELİ
İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr Hayri Keser, 1982 Anayasasının bireyin karşısında devleti koruyan bir anayasa olduğunu, yapılacak yeni anayasa çalışmalarında devletin sınırlandırılması gerektiğini işaret ederek, parlamentonun hükümeti denetlemesi gerekirken hükümetin parlamentoyu denetlediğini, Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini söyledi.
 
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Harun Özdemir konuşmasında, şu anda Türkiye’de bir çatışma ortamının söz konusu olduğunu, ülkede kalıcı bir barış sağlanana kadar yeni anayasa çalışmalarının askıya alınması gerektiğini belirtirken, Hukukçular Derneği Başkanı Necati Karabay ise Malatya’da Hukuk Fakültesi, Hukuk Dernekleri, Baro ve STK’ların bir komisyon oluşturarak yeni bir anayasa yapılmasına katkı sağlaması gerektiğini vurguladı.
 
Hukuki Araştırmalar Derneği Başkanı Bayram Taşkın ise; “Yeni anayasanın temelinde önce bir toplumsal tahammülün olması gerekiyor. Yeni anayasa da yerel yönetimler güçlendirilmeli. Seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu değiştirilmelidir. Bu meclisin anayasa çıkarma yetkisi var, son güne bile kalırsa bu anaysa çıkmalıdır” dedi.
 
Anayasada verilmiş olan özgürlüklerin toplumsal yargılardan dolayı kullanılamadığına işaret eden Avukat Tuba Bayhan, toplumsal yargıların anayasadan daha etkili kullanıldığını söyledi.
 
Avukat Şeyda Öztürk yeni bir anayasanın uzun bir süre tartışıldıktan sonra yapılması gerektiğini belirtirken, Avukat Özcan Çetin ise 70 80 yıl sonra hazırlanacak olan bu yeni anayasa metninin nakıslıklarla dolu olmaması temennisinde bulundu.
 
Daha sonra söz alan bazı avukatlar, ön yargıları yıkmış, özgürlükleri maksimum derecede koruyan, yasama yürütme ve yargıda kuvvetler ayrılığı belirgin olan bir anayasanın ülkenin geleceğine, toplumsal barışın sağlanmasına, büyük katkıları olacağını belirttiler.
 
Toplantının sonunda yeniden söz alan Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, Kent Konseyinin koordinasyonunda gerçekleştirilen bu toplantıların çok değerli toplantılar olduğunu belirterek Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım’a teşekkür etti."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız