SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hesap Tamam, Duvar Çatlak!

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:25:05
Hesap Tamam, Duvar Çatlak!
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubunun Mart ayında yapılan Yeşilyurt Belediyesi Meclis toplantısında Konak Mahallesi Horata Yolu üzerinde yapılan istinat duvarının statik hesaplarının yapılmadığı ve duvarın arkasında birikecek suyun tahliyesi için su borularının bırakılmadığı yönündeki soru önergesine yazılı cevap verdi.   

CHP’nin önergesine, Yeşilyurt Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından, ne denilmek istendiği tam olarak anlaşılamayan bir yanıt verildi.

“MASKİ’nin kazısı duvara zarar verdi”

Fen İşleri Müdürlüğü, önergeye verdiği cevapta, Horata Yolu üzerindeki istinat duvarı yapılırken jeolojik etüt raporu ve tüm statik hesaplamaların yapıldığını ancak duvarlarda çatlaklar olduğunu belirtti. MASKİ’nin bir kazı çalışması sırasında duvarın iç kısmına iş makinesi ile hasar verildiği bilgisinin yer aldığı açıklamada “Orta kısımdaki oturma çatlakları da MASKİ kazılarından mütevellit patlak borulardan sızan sular zemini gevşeterek duvar temelinde zamansız oturmalara sebebiyet verdiği gözlemlenmiştir” denildi. 

Yeşilyurt Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, bütün bu çatlak ve arızalara rağmen duvar çalışmaları başlamadan önce gerekli jeolojik etüt raporlarının hazırlandığını ve statik hesaplamaların yapıldığını savundu. 

CHP grubunun sorusu 

Yeşilyurt Belediyesi’nin CHP’li üyeleri tarafından Mart ayında yapılan meclis toplantısında Horata Yolu üzerinde yapılan istinat duvarındaki sorunların konu edildiği soru önergesi şöyleydi: 

 “Konak Mahallesi Horata yolunda yapılmış olan taş duvarlarla yaptığımız incelemeler sonrasında gördüğümüz bazı hususları meclisin bilgisine sunmak faydalı olur düşüncesindeyiz. İhale dosyası incelendiğinde; yapılacak taş duvar örneklerine ait projelerin olmadığı ve statik hesaplarının yapılmadığı görülecektir. Ayrıca bu taş duvar( İstinad duvarı) yapılırken;

1-Zemin etüdü yapıldı mı?

2-Duvar arkası tabii zemini veya dolgusunun cinsi ve özellikleri belirlendi mi?

3-Yapılacak duvar tipi seçildi mi?

4-Statik hesapları yapıldı mı?

Kanaatimizce bu hususlara dikkat edilmediğidir. Çünkü istinat duvarı incelendiğinde duvar yüzeyind, duvarın arkasında birikecek suyun tahliyesi için su borularının (barbakanların) bırakılmadığı görülmüştür.” 

Yeşilyurt Belediyesi’nin cevabı:

Yeşilyurt Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nde görevli Jeofizik Mühendisi Abdullah Ayten ve Harita Teknikeri Hasan Deviren imzasıyla hazırlanan teknik raporda, Horata yolu üzerindeki istinat duvarında yaşanan sorunlara ilişkin şu bilgiler verildi: 

“Duvar mahallinde yapılan tespitte duvar temeline doğru duvarın iç tarafına maski kazısı yapıldığı bilgisi alınmıştır. Bu kazı çalışması yapılırken duvarın iç kısmına iş makinesi hasar verdiği anlaşılmıştır. Orta kısımdaki oturma çatlakları da maski kazılarından mütevellit patlak borudan sızan sular zemini gevşeterek duvar temelinde zamansız oturumlara sebebiyet verdiği gözlemlenmiştir. 

Yapılacak duvarın cinsi yapılan zemin etüt çalışmaları doğrultusunda belirlenmiş olup statik hesap buna göre yapılmıştır. 

Gerekli bütün statik hesaplar zemin değerlerine uygun olarak yapılmıştır. 

Meydana gelen çatlak yerlerdeki kesitler açılarak beton ankraj yapılıp duvar tekrar sağlamlaştırılacaktır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız