SON DAKİKA
SON DEPREMLER

HES'lerle İlgili Çalışma

A- A+ PAYLAŞ

Vali Ulvi Saran'ın talimatıyla, Malatya'daki hidroelektrik santrallerinin kuruluşu, çalıştırılması ve çevreye verebileceği zararlarla ilgili bir çalışmanın başlatıldığı açıklandı.

Yapılacak çalışmaya ilişkin olarak Valilik'ten yapılan açıklama şöyle:

"Vali Doç. Dr. Ulvi SARAN tarafından verilen talimat üzerine İlimizdeki Hidroelektirik santralleri kuruluşu, çalıştırılması ve çevreye verebileceği zararlarla ilgili olarak bir çalışma başlatılmıştır.

Yapılan çalışma sonucu uygulamada görülen eksiklikler, alınacak tedbirlerle ilgili olarak İlimiz Valisi tarafından yapılan yazılı değerlendirme, İlçe Kaymakamlıkları ve ilgili kurumlara gereğinin yapılması için gönderilmiştir.

Gönderilen yazıda;
İl Tarım Müdürlüğü; gelen başvuruları Tarım Dışı Amaçla tahsis ve Su Ürünleri bakımından yerinde ve titizlikle incelenmiş raporlara dayalı olarak onay makamına arz edecektir.

• ÇED Sürecinde talep sahibi ÇED Raporunu hazırlatmakta olduğu firmadan yerinde inceleme-ölçüm ve net verilere dayalı raporlar talep etmelidir. Bu tür raporlarda sıkça görülen genel-geçer ifade ve değerlendirmelerin bulunması halinde raporun kabul edilmeyeceğini hatırlatacaktır.

• DSİ 92. Şube Müdürlüğü sürecin başından itibaren izin/ruhsat sürecine dâhil tüm kurum ve kuruluşları her aşamada yazılı olarak bilgilendirecektir.

• Üniversitemiz ilgili bölümünü ilimiz HES uygulamalarında akarsu yatağına bırakılacak suyun belirlenmesinde ulusal bir yöntem geliştirilmesi konusunda araştırma yapılması amacıyla teşvik edilecektir.

• ÇED Raporu ve sözleşmelerde bırakılacak su miktarının yıl bütününde ve ay bazında Lt/Sn cinsinden ifade edilmesi yetkili/ilgili birimlerce sağlanacaktır. Ayrıca Can suyunun bırakılmasını ve zamanlamasını hangi kurumun kontrol edeceği ve yaptırım mekanizmaları bu sözleşmelerde veya Su Kullanım Hakkı Anlaşmalarında yer verilmesi sağlanacaktır.

• Çevre Orman il Müdürlüğü il sınırları içindeki HES projeleri için ÇED Süreci başta olmak üzere diğer izinler (orman vb.) bakımından yeterli bilgi belge bulunmaması halinde tamamlanması ve eksikliklerin giderilmesi için gerekli girişimlerde bulunacaktır.

• İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü HES uygulama sahalarında sürecin başından itibaren içinde olacaktır. Etkilenebilecek olan tarihi, kültürel ve doğal varlıklar belirlenerek Bölge Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarına bildirilecektir.

• İl Özel İdaresi DSİ Yerel Teşkilatından alınacak HES Proje Listeleri ile ilimiz sınırları içindeki her proje için imar/izin/ruhsat sürecini belirten liste düzenleyerek bu listeyi aylık olarak güncelleyecektir. Gerekli izinler alınmadan inşaata başlanmasına izin verilmeyecektir.

• Yatırımcı altına imzasını attığı Su Kullanımı Hakkı Anlaşmasında şirket yükümlülükleri başlığı altında yazılı “Hidroelektrik enerji üretim tesislerinin fizibilite raporu kapsamında olabilecek yetersiz etüt ve değerlendirmelerden dolayı ileriki safhalarda hidrolojik, jeolojik, teknik, çevresel, sosyal ve ekonomik yönden oluşabilecek her türlü olumsuz sonuçtan ve inşa edilecek tesisler ve yerleri ile ilgili olarak olumsuz bir durumun ortaya çıkması halinde yalnızca şirket sorumludur” ifadesini temel alan bir yaklaşımla yatırım planlaması ve uygulaması yapacaktır.

‘Kalkınma-Çevre’ kıskacına düşmeden çevre dengesi ile ekonomik büyümeyi birlikte ele alan, hem doğal kaynakların etkin kullanımını sağlayan ve çevresel kaliteye önem veren hem de gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini tehlikeye atmadan bugünkü kuşakların ihtiyaçlarını karşılayabilen bir yaklaşımla hareket edilmelidir.” talimatı verilmiştir. Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Bu arada, HES'lerle ilgili çalışmaya TEMA Vakfı, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği tarafından da destek verildiği bildirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız