SON DAKİKA
SON DEPREMLER

“Heyecan Verici Sonuçlar Var”

A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya’nın kültürel dokusunun ortaya çıkarılması çalışması kapsamında Battalgazi ilçesi Kırklar Mezarlığı’nda başlatılan kazılarda heyecan verici sonuçlara ulaşıldığı bildirildi.
 
Kırklar Mezarlığı’nın yanı sıra Usta Şegirt Kümbeti’nin de restorasyonu amacıyla sürdürülen kazıların bu yılki bölümünün tamamlandığı belirtilirken, Valilikten çalışmalara ilişkin şu açıklama yapıldı:
 
"Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran’ın Malatya’nın Kültürel dokusunun ve kimliğinin ortaya çıkarılması doğrultusunda başlattığı çalışmaların bir ayağı olarak Battalgazi ilçesinde 18 Ağustos 2011 tarihinde Kırklar Mezarlığı olarak bilinen alanda başlatılan ve 14 Aralık tarihinde bu yılki çalışmaları sona eren mezarlık düzenlemesi ve Usta Şegirt Kümbetinin Restorasyonu amaçlı temizlik kazılarının bu yılki çalışmalarında heyecan verici sonuçlara ulaşıldı.
 
İl Özel İdaresi imkânlarıyla Prof.Dr. Halit Çal’ın Bilimsel Başkanlığında, Malatya KUDEB tarafından yapılan “Kırklar Mezarlığı Alanı Kazı Çalışmalarıyla yeni bilgilerin ortaya çıkması sağlandı.
 
Anadolu’da bulunan en eski, sayılı Türk – İslam dönemi mezarlıklarından birisi olan kırklar mezarlığı alanında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bilinen kayıtlardan daha eski dönemlere ait mezar taşlarına rastlanıldı. Selçuklu dönemine ait Malatya’ya has lahit tipi mezar tezyinatının bulunduğu bilinen alanda; Selçuklu dönemi öncesi, Hicri 200 yılına ait (Miladi 815) yani 1196 yıllık ve Hicri 205 (Miladi 821) 1190 yıllık olan, Malatya’nın Abbasi Hâkimiyeti altında bulunduğu döneme tarihlenen mezar taşları yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarıldı.
 
Yaklaşık 4 ay boyunca sürdürülen kazı çalışmalarında değişik dönemlere ait İslam ve Türk –İslam dönemi mezar taşları ile dönemi yansıtan buluntulara rastlanıldı.
 
Malatya’nın Emeviler döneminden itibaren önemi bilinmekle birlikte ünlü İslam Komutanı Seyyid Battalgazi’nin Malatya’da doğup yaşamış olması ve bilhassa Abbasiler döneminde Horasan’dan önemli miktarda Türk ve Ehl- i Beyt ailesinin yerleşmiş olduğu önemli bir merkez haline gelmiş olduğu düşünüldüğünde; 120 dönüm Mezarlık alanı olan Kırklar mezarlığı alanı içerisinde başta Şehitlik kısmında ve Usta Şegirt Kümbetinde gelecek yılda sürdürülmesi planlanan düzenleme - Restorasyon çalışmaların yanı sıra kazı çalışmaları ile de bölge tarihi bakımından önemli sonuçların ortaya çıkması beklenmektedir."
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız