SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Hiç Kimse Farklı Sonuç Çıkarmasın''

A- A+ PAYLAŞ

Vali Halil İbrahim Daşöz, Hasançelebi'deki Demir Çalıştayı'nda, Rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu'nun konuşmasına karşı çıkışını kimsenin yanlış yorumlamaması gerektiğini, rektörün konuşmasının "o iki ifade" dışındaki geneline katıldığını söyledi. Rektörün "irticalen" konuşurken, "müstemleke" ve "silahlı kuvvetlerin pazarlanması" yolundaki sözleri sarfetmesini, "yanlış terminoloji kullanımı" olarak değerlendiren Vali, konunun büyütülmemesi ve farklı yönlere çekilmemesi gerektiğini kaydetti.

"DEVLETİ TEMSİL EDEN BİR KİŞİYİM.."
TV Malatya'nın Haber Müdürü Rıfat Gökçe'nin hazırlayıp sunduğu "Malatya'nın Nabzı" programında, "ters düştüğü" şeklinde yorumlanan olayla ilgili şunları söyledi:

“ İnsanlar farklı düşünebilir. Farklı düşüncesi olabilir ve bunların hepsi de iyi niyetlidir. Bir insan diğerinden farklı düşünüyor diye bu yanlış düşünüyor diyemezsiniz. İyi niyetlidir. Onun iyi olacağını düşündüğü için öyle söylemiş olabilir.

Bu konularda benim genel fikrim il düzeyinde de ülke düzeyinde de kamusal sorumluluk üstlenmiş kurum ve kuruluşlar valilik, üniversite, belediye, partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, yeni toplumsal sorumluluk üstlenmiş ise, bir kere birbirlerine çok uyumlu çalışması gerekiyor. Halkımızın insanlarda görmek istediği şeyde bu.

Hakikaten bugün valilik, belediye, üniversite, üniversite ile belediye, ticaret odasıyla esnaf odaları, A grubu ile B grubu hep böyle bir sorun varmış gibi görüntü olması kendi başına yanlış bir şey. Bu ülkenin her karışı şehit kanlarıyla sulanmış. Önce vicdani bir sorumluluğumuz var.

Devlet sizi vali atamış o İl’i adeta size teslim etmiş. Devlet sizi bir üniversiteye atamış üniversiteyi size teslim etmiş. Devlet ve halk sizi belediyeye seçmiş, size şehri teslim etmiş. Dolayısı ile hangi unvan da olursak olalım uyumlu çalışmalıyız. Farklılık olabilir. Gerekli şey saygıdır.

Orada rektör hocamız, bana göre; çok yararlanacağımız bir konuşma yaptı. Konuşmanın geneline katılıyorum. En son bölümde belki üslubu gereği, belki önceki anlattıklarının daha çarpıcı olarak dikkate sunulması anlamında ama art niyetli olabileceğine ihtimal vermediğim müstemleke kelimesi, bir de silahlı kuvvetlerin de pazarlanması..İşte böyle olursa gelinen nokta bu olur anlamında bir şey söyleyince ben o anda devleti temsil eden bir valiyim, devleti temsil eden kişiyim, böyle konumum olmasa bile vatandaşım ve bu duyarlılığı göstermem lazım.

Şöyle düşündüm bende böyle bir devletin valisiyim. Bizim silahlı kuvvetlerimiz dünyanın en şanlı ve onurlu silahı kuvvetleri. Bu ülke ayrıca tarihinin hiçbir döneminde müstemleke olmamıştır. Orada her şey çok spontane gelişti. Asla planlı, programlı olamaz. Orda irticalen konuşurken, sayın hocamız bir anda ifade ettiler. Bundan hiç kimse farklı sonuç çıkarmasın.“

NELER OLMUŞTU?
Rektör Hilmioğlu'nun konuşmasına karşı Vali'nin yanıtı ile ilgili haber "Bu Kez Ayrı Düştüler" başlığıyla malatyahaber.com'da yeralmıştı.

5 Eylül günü yapılan bu konuşma ile ilgili haber şöyleydi:

"..Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, katıldığı bir törende, "Türkiye tekrar bir müstemleke ülke olmaya başlamıştır. Gönderin askerinizi diyorlar, gönderiyoruz" şeklinde konuşunca kendisinden sonra kürsüye gelen Vali Hali İbrahim Daşöz'ün tepkisini çekti. Vali Daşöz, "Ben asla böyle bir şeyi kabul etmiyorum" dedi.

Türkiye Demir Çalışma Grubu 2. toplantısının yapıldığı Hekimhan İlçesi'nin Hasançelebi Kasabası'ndaki toplantıda Vali Hali İbrahim Daşöz ile Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu arasında gerginlik yaşandı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu yaptığı konuşmada, bir devletin borç stoğu 400 milyar dolara ulaşırsa, o zaman o ülkede her şeyin dış güçler tarafından pazarlanmaya başlayacağını öne sürdü.

Prof. Dr. Hilmioğlu, "Yeraltı kaynaklarına bir şekilde el konulur, yerüstü kaynaklarına el konulur ve Kamu İktisadi Teşebbüsleriyle limanları satılır, insan kaynakları pazarlanır ve nihai olarak askeri bile pazarlanır. Bütün bunları başka ülkelerin emirleriyle yapmak durumunda kalan ülkelere yüzyıllar boyunca sömürge denmiştir. Şimdi ülkenin gelmiş olduğu nokta budur. O zaman sormak lazım, biz neden Kurtuluş Savaşı yaptık? Bu bir bağımsızlık savaşı değil miydi? Çanakkale'de başlayıp, İzmir'de biten o süreç boyunca yüz binlerce insan, bu ülkenin evladı şehit olmadı mı? Ne için şehit oldu, bağımsız bir ülke için, bağımsız bir ulus olmak için.

Şimdi Cumhuriyet kurulduğundan bu yana son zamanlarda Türkiye tekrar bir müstemleke, bir sömürge ülke olma durumuna hızla girmiştir. Artık onlar ne diyorlarsa biz yapıyoruz, gönderin askerinizi diyorlar, gönderiyoruz. Şu maden ocağına el koyacağız diyorlar, koyuyorlar.

Yapacağımız hiçbir şey kalmamış durumda. Ama bundan bin defa daha kötü durumda olan 1919'da bu ülkede bir Atatürk çıktı ve herkesi kurtardı. Her halde böyle bir savaş vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Vali Halil İbrahim Daşöz ise, konuşma yapmak için davet edildiği kürsüde Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun konuşmalarına cevap verdi. Rektör Hilmioğlu'na hitaben böyle bir şeyi asla kabul etmediğini belirten Vali Daşöz, her yönüyle gelişen dünyada, karşılıklı bağımlılık, işbirliği, sermaye hareketliliğinin bütün dünyada egemen olduğunu kaydetti.

Vali Daşöz, "Biz bundan belki zararlı da çıkıyoruz, mutsuzda çıkabiliyoruz. Ama bunun adı bir müstemleke veya silahlı kuvvetlerin pazarlanması olarak adlandırılmamalı diye düşünüyorum. Ülke olarak değerlendirirsiniz, çıkarlarınız varsa, Kore'ye de asker gönderebilirsiniz, NATO içindeki başka yere de gönderebilirsiniz. 1. Dünya Savaşı'nda, 2. Dünya Savaşı'nda bir rolde üstlenebilirsiniz, Kurtuluş Savaşı'nda bir rolde üstlenebilirsiniz, başka savaşlarda da, tüm bunlar değerlendirilir, tartışılır, sonuçta yetkili organların vereceği bir karadır bu.

Bunun yanlış mı, doğru mu olduğunu mutlaka tarih ortaya koyar. Bu tür şeyler için şimdiden yorum yapmak ne derece doğru bilmiyorum. Kişisel olarak böyle de düşünebiliriz. Bu evrensel gerçeği ortaya koyar mı, onu da bilemiyorum tabi" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmoiğlu, Vali Daşöz'ü oturduğu yerden alkışladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız