SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hiç Unutulur mu?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği’nce bastırılan Malatya Şehitleri Albümü, şehit ailelerine de dağıtılırken, albümün çok da özenerek hazırlanmadığı görülüyor. Albümde Malatya’nın en çok bilinen bir şehidi unutulmuş!. Kıbrıs’ta, Rum saldırılarına karşı bomba imal ederken bombanın patlaması sonucu şehit olan Öğretmen Kemal Özalper, albümde yeralmıyor.

2008 tarihini taşıyan, geçtiğimiz günlerde baskısı tamamlanan “Malatya Şehitleri Albümü”nü; Vali Yardımcıları Erdinç Filiz, Enver Erdem ve Sefa Çetin, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim H. Kılıç, Valilik Şehit ve Gaziler İrtibat Sorumlusu Gülseren Atabey Keleş, Öğretmenler Ali Dağaşan, Burak Türkeri, Uğur Yıldırım, Nurettin Yıldız, Resul Canyurt ve Şahin Ekici, Grafiker Yusuf Dağaşan’dan oluşan bir grubun hazırladığı belirtiliyor. Bu ekibe karşın, çalışmanın "çok özen gösterilmiş bir çalışma olmadığı" anlaşılıyor. Tarih ve imla hataları da ayrıca dikkat çekiyor.

Malatya’nın İç Güvenlik Harekatı, Kıbrıs Barış Harekatı, Kore Savaşı, İstiklal Savaşı şehidi askerlerin yanı sıra polis, öğretmen, demiryolcu şehitlerinin isimleri, 1960’tan sonra verilen şehitlerin fotoğrafları yeralıyor. Bu albümde ayrıca; trafik kazasıyla yaşamını yitiren bazı görevliler de şehit olarak belirtiliyor.

Albümün, şehit polisler bölümünde ise; memleketleri, şehadet yerleri ve defnedildikleri yer Malatya olmayan, Malatya Şehitleri albümünde neden yeraldıkları anlaşılamayan 3 polis şehidine de yer verildiği görülüyor.

UNUTULAN..
Vali Halil İbrahim Daşöz’ün, albümün şehit ailelerine dağıtımı sırasında unutulanların olabileceği, bunun daha sonraki baskılarda düzeltilebileceği yolundaki ifadelerine rağmen, “unutulmuş olması” affedilemeyecek bir isim, “Şehit Kemal Özalper”in bulunmaması eleştiri konusu oldu.

Özalper, Kıbrıs’ta Rum saldırılarının yoğunlaştığı dönemde, Türk mukavemeti için çaba gösteren, bir havan mermisinin patlaması sonucu şehit olan Malatyalı Sanat Okulu öğretmeni. Malatya’da adının verildiği endüstri meslek lisesi, teknik lise ve ilkokul ile bir de mahalle bulunan, en bilinen Malatyalı şehitlerden biri.

Malatya'nın kültürel yaşamının en önde gelen isimlerinden Araştırmacı- Yazar Ahmet Şentürk, Kemal Özalper'i bir kitabına da konu etti. (Fotoğrafta bu kitabın kapağı görülüyor)

Oğlu öğretmen Fevzi Özalper de, halen “Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi”nde görev yapıyor.

Albümde unutulan Kemal Özalper’in 33 yaşında son bulan yaşam hikayesi şöyle:

"Kemal Özalper, 13 Şubat 1931'de Malatya'nın Sivas Caddesi'nde 21 numaralı evde dünyaya geldi, Atatürk'ün Malatya'ya ilk geldiği günde doğduğundan adını "Kemal" koydular.

Kemal Özalper'in babası terzi Hüsnü Bey, annesi ev kadını olan Sakine Hanımdır. Kemal Özalper Gazi ilkokulu’nu bitirdi. Gerek resim ve matematik derslerindeki başarısı, gerekse sanata karşı olan aşırı meraki nedeniyle Malatya Erkek Sanat Okulu Tesviye Bölümüne girdi. Okulda teknoloji ve malzeme derslerine büyük ilgi duydu. Evde, kurşun döküp hazırladığı uçak modelleri ve su kuvvetiyle çalışan çarklar yapmakla dikkat çekti.

1947 – 1948 ders yılı döneminde okulu bitirdikten sonra Ankara Teknik Öğretmen Okuluna başladı. 1951 -1952 ders yılı döneminde başarılı bir öğrenimden sonra mezun oldu.

Çekilen kura sonucu Muş Orta Sanat Okulu Tesviye Atölyesine öğretmen olarak atandı. 27.9.1952 de askere alındı. Ordu Donatım Yedek Subay Okulu'na başladı. Buradan Asteğmen olarak Karaman Ordu Deposu'nda görev aldı. 30.4.1954 tarihinde Yd. Teğmen olarak terhis edilip öğretmenlik görevine döndü.

Daha sonra sırasıyla, Erzurum ve Elazığ Erkek Sanat Okullarında da görev yapan Kemal Özalper doğum yeri olan Malatya Erkek Sanat Okulu'na tayin edildi. 1963 yılında Kıbrıs / Lefke Sanat Okulu'nda görev aldıktan kısa bir süre sonra Rumların kanlı saldırıları karşısında bunalan Kıbrıs Türkü'nün yanında olmak için kıt imkânlarla silah, mühimmat ve patlayıcı madde yapımında öncülük etti.

Masum insanların savunması için yeni bir merminin denemesini bizzat yaparken, bu merminin havan içerisinde patlaması sonucu, 18 Ağustos 1964 tarihinde şehit oldu.

Cenazesi Kıbrıs'tan Malatya'ya getirilerek Aşağı Banazı (Kuyuönü) Mezarlığındaki Askeri Şehitlikte toprağa verildi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız