SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Hiçbir Etkinliği Tespit Edilemedi..''

A- A+ PAYLAŞ

Milletvekillerini ve Seçilmişleri İzleme Komitesi Derneği'nin (TÜMİKOM) hazırladığı rapora göre, TBMM'nin en başarılı milletvekili CHP'li Haluk Koç seçilirken, en fazla yazılı soru önergesi cevaplayan bakanı İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, en çok sözlü soru önergesi cevaplayan bakanı ise Maliye Bakanı Kemal Unakıtan oldu. Derneğe göre, "TBMM'de hiç bir etkinliği tespit edilemeyen 9 milletvekili"nden 2'si Malatyalı. Bunlardan biri AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, diğeri de Malatya eski milletvekillerinden merhum Yusuf Bozkurt Özal'ın oğlu AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Özal..

TÜMİKOM RAPORU..
Raporda, 4'ü AK Parti'li, 4'ü CHP'li, 1'i ANAP'lı ve 1'i bağımsız olmak üzere, toplam 9 milletvekilinin Meclis içinde hiç bir etkinliği tespit edilemedi. Rapora göre, 549 milletvekilinden 102'si hakkında çeşitli suçlamalar bulunuyor ve milletvekilliği dokunulmazlıklarının kaldırılması isteniyor.

TÜMİKOM tarafından hazırlanan, "22. Dönem 3. Yasama Yılı Milletvekillerini 3. İzleme Raporu" bugün açıklandı. Otel 2000'de düzenlenen toplantıda, raporu TÜMİKOM Genel Koordinatörü Mustafa Durna yorumladı. Durna, söz konusu izleme raporunun milletvekillerinin TBMM 22. Dönem 3. Yasama Yılı içinde yaptıkları yasama ve denetim faaliyetlerinin yanı sıra diğer Meclis etkinliklerini, genel kurul ve komisyon devamsızlıklarını konu aldığını kaydetti.

TÜMİKOM'un 3. Ulusal Raporu'yla; seçmenleri seçtikleri vekiller hakkında bilgilendirerek, seçmen görüşü ve seçmenlik bilinci oluşmasına katkı yapmayı amaçladığını ifade eden Durna, milletvekillerinin bu dönem içinde gerçekleştirdikleri etkinliklerini öne çıkartarak, kendileri ve partileri dışında bir seçmen hareketi tarafından, Türkiye seçmenine tarafsız ve yorumsuz bir şekilde duyurma çabası içinde olduklarını kaydetti.

Raporun hazırlanmasında TBMM'nin resmi belgelerinin kullanıldığını anlatan Durna, "Bu resmi belgeler TBMM tutanaklarında tanımlandığı şekliyle TÜMİKOM tarafından geliştirilen bir yöntemle kategorilere bölünerek, değerlendirilmiş ve rapor haline getirilmiştir. Kategori tanımlarımızda TBMM'nin özgül terminolojisine tamamen bağlı kalınmıştır. Yasama Yılı içinde parti değiştiren milletvekillerinin etkinlikleri; bireysel etkinlik olarak değerlendirilmiştir. İzleme raporu 7 ana baştık altında 196 kategoride hazırlanmıştır" diye konuştu.

22. Dönem 3. Yasama Yılı Milletvekillerini 3. İzleme Raporu'ndan notlar:

"- Toplam 215 kanun tasarından 114'ü kanunlaştı, 17'si komisyonda görüşülüyor, 8'i Cumhurbaşkanı tarafından aide edildi
- Toplam 266 kanun teklifinden 64'ü kanunlaştı, 143'ü komisyonda görüşülüyor, 29'u Cumhurbaşkanı tarafından aide edildi
- İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu en çok soru önergesi yanıtlayan bakan
- Maliye Bakanı Kemal Unakıtan en çok sözlü soru önergesi yanıtlayan bakan
- TBMM'de iddia edilen çeşitli suçlar nedeniyle dokunulmazlığının kaldırılması istenen toplam 102 milletvekili bulunuyor.
- Hakkında en fazla suçlama olan milletvekilleri şöyle CHP Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen: İddia edilen suç sayısı 29, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar: İddia edilen suç sayısı 28, AK Parti Kayseri Milletvekili Adem Baştürk: İddia edilen suç sayısı 8
- TBMM'de hiç bir etkinliği tespit edilemeyen 9 milletvekilinin isimleri şöyle: CHP Genel Sekreteri Önder Sav, ANAP Grup Başkanvekili Ömer Abuşoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Ersin Arıoğlu, İstanbul Bağımsız Milletvekili Göksal Küçükali, AK Parti Milletvekili İbrahim Özal, CHP İstanbul Milletvekili Zeynep Gürel, AK Parti İzmir Milletvekili Tevfik Ensari, AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır ve AK Parti Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak.
- En çok yazılı soru önergesi veren milletvekili CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel
- En çok sözlü soru önergesi veren milletvekili CHP Antalya Milletvekili Fikret Baloğlu
- Toplam 44 milletvekilinin Genel Kurul, 130 milletvekilinin ise komisyon devamsızlığı bulunmuyor
- En çok Genel Kurul devamsızlığı olan milletvekili AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Demir
- En çok komisyon devamsızlığı olan milletvekili Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez
- Genel etkinlik değerleri içinde 'karşılıklı konuşma veya sataşmada ilk sıradaki milletvekili CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç
- Bireysel etkinlik değerleri içinde karşılıklı konuşma veya sataşmada ilk sıradaki milletvekili AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni
- 195 etkinlik kategorisinde en fazla birinci olan milletvekili CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç."

Milletvekillerini İzleme Raporu'nun açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Durna, kendilerine hakaret ve tehdit eden milletvekilleri bulunduğunu söyledi.

Durna, açıkladıkları verilerin doğru olduğunu savunarak, verileri kabul etmeyen milletvekillerinden bunu kanıtlamasını istediklerini de sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız