SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hiçbir İlde Sıkıntı Yok"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:13:54
A- A+ PAYLAŞ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “81 il için hazırlanan ‘İçmesuyu Eylem Planı’ ile illerin 2040, 2050, hatta 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacı planlandı” dedi. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. 2013 yılında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Eroğlu, 2014 yılı hedeflerini de açıkladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak 11 yılda 65 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını belirten Bakan Eroğlu, “Türkiye’nin toplam orman alanı 21,7 milyon hektar. 3 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Fidan üretimini 6 katına çıkardık. Ülkemiz fidancılığının gelişmesi ve bölgesel pazarlara açılmasına yönelik Adapazarı fidanlığında ‘fidan borsası’ kurduk. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde 27 bin 393 okul bahçesine, 5,5 milyon adet fidan diktik. Yol kenarlarını ağaçlandırdık. Yeni eylem planı uygulamaya koyduk. Şehir ormanları kurduk” diye konuştu.

Bakan Eroğlu, bütün dünyada orman varlıkları azalırken Türkiye'nin hem orman alanını hem de odun servetini artıran nadir ülkeler arasında bulunduğunu vurgulayarak, 2015 yılında Türkiye’nin bütün ormanlarının tabusunun alınacağını söyledi. Bakan Eroğlu, hidroelektrik enerji üretimi konusunda bazı tepkilerin bulunduğuna işaret ederek, ''Fakat bu bizim için olmazsa olmazdır. Hidroelektrik enerji olmazsa Türkiye elektriksiz kalır” dedi. 

“Hidroelektrik enerji üretiminde destan yazdık” diyen Eroğlu, “Ürettiğimiz enerji ile yılda 11 milyar dolar doğalgaz ithalatından tasarruf edilmiştir” ifadesini kullandı.

“HİÇBİR İLİMİZDE ŞUAN İTİBARİYLE İÇME SUYU SIKINTISI YOKTUR”

81 il için hazırladıkları ‘İçmesuyu Eylem Planı’ ile illerin 2040, 2050, hatta 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacının planlandığını belirten Bakan Eroğlu, “Bu mevsim, barajlardaki su seviyesinin en düşük olduğu dönemdir. Buna rağmen hiçbir ilimizde şuan itibariyle içme suyu sıkıntısı yoktur. Bütün şehirlerimize yeterli içme suyu temini için gerekli tedbirler alınmıştır. Endişeye mahal verecek bir durum yoktur. Ama vatandaşlarımızdan da suyu tasarruflu kullanmalarını bekliyoruz. Ankara’da içme suyu doluluk oranı 2014’te yüzde 33,1 İstanbul’da ise yüzde 24,6’dır. Kimse merak etmesin bizim A planımız tutmazsa B planımız var, o da olmadı C planımız var” şeklinde konuştu.

İşletmede olan 204 adet sulama maksatlı barajda doluluk oranının yüzde 46,6 olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, “Enerji maksatlı barajlarda ise doluluk oranı da yüzde 45,3’dür. Özellikle kış aylarında enerji talebinin artmasına rağmen elektriğin sigortası olan HES’ler sayesinde enerji sıkıntısı yaşamıyoruz” dedi. 

Yusufeli Barajı inşaatının başlaması ile yeni bir rekor kırılacağını belirten Bakan Eroğlu, “270 metre yüksekliğinde inşa edilecek olan baraj, kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3’üncü, Türkiye’nin de en yüksek barajı olacaktır” dedi. Eroğlu, “GÖL-SU ‘1000 Günde 1000 Gölet’ projesi ile de büyük sulama projeleri dışında kalan arazilerin sulanması hedeflenmektedir” diye konuştu. 

Dünyada Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı 7’nci sıraya yükseltmek için hedef koyduklarının altını çizen Bakan Eroğlu, 2014 yılı hedeflerini şöyle sıraladı:

“350 milyon adet fidan üretilecektir. 100 bin dekar bozuk orman alanında karpelli sedir tohumu ekimi, 2 milyon 250 bin dekar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü, mera ıslahı ve rehabilitasyon çalışması, 2 bin 500 karayolu kenarı ağaçlandırılacaktır. 3 bin 250 adet okul bahçesi ağaçlandırılacaktır. 60 adet baraj ve gölet havzasında sel kontrol çalışması yapılacaktır. 50 adet yukarı havzada sel kontrol çalışması, 7 milyon 300 bin dekar alanda Genç Meşcere Bakımları Eylem Planı uygulaması, 6 adet Bell 429 helikopterler alımı yapılarak orman yangınlarıyla daha etkili mücadele yapılacaktır.”

İLK KÜNYELER NARİN İLE YİĞİT’E

2014 hedeflerinde sokak hayvanlarıyla ilgili bir çalışma yaptıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, yaptıkları çalışmada 6 önemli nokta olduğunu belirtti. Eroğlu, bunları aşılama, küpeleme, kısırlaştırma, künyeleme ve sahiplenme olarak sıraladı. Artık sahipsiz köpek kalmayacağını vurgulayan Bakan Eroğlu, “Her köpeğin künyesi, yani kimlik kartı olacak. Bir internet sayfası açacağız. Bu internet sayfasında köpek ile ilgili bilgiler olacak. Köpek sahibi olmak isteyen herkes bu bilgileri okuyup istediği köpeği ücretsiz olarak alabilecek” şeklinde konuştu. 

Eroğlu, bu çalışma kapsamında Narin ve Yiğit adında iki Sivas kangal köpeği olduğunu, onlar için de künye çıkarttığını söyledi. İstanbul, Kocaeli ve Trabzon illerini pilot bölge olarak seçtiklerini kaydeden Eroğlu, bu illerde köpekler için bakım, rehabilitasyon ve sahiplenme merkezleri kuracaklarını kaydetti.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Eroğlu, İstanbul’da yapılacak olan 3’üncü köprü için kesilen ağaçların sorulması üzerine şunları söyledi:

“3’üncü köprü yapımında kesilen ağaçların yerine 1 milyon 100 bin fidan diktik. Biz köprü yapımında koyduğumuz şartları yerine getirdik. Dediğimiz gibi kesilen ağaçların yerine 5 katı fidan dikilecek. Ekolojik köprüler yapılacak. Su kaynaklarına zarar verilmeyecek. İstanbul’un yüzde 49’u ormanlık alandır.”

Ankara’ya Kızılırmak’tan getirilen suyun 10 yıl sonra alzheimer hastalığına yakalanacağı iddialarının sorulması üzerine Bakan Eroğlu, “Bu iddiaları yapan kişi yanlış ölçüm yapmış. Bu konuda ben de araştırma yaptım. Böyle bir şey yok. Böyle iddiayı ortaya atanlar şöhret olma peşindeler” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız