SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hiçbir Şekilde Bağış Alınmayacak"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:36:53
A- A+ PAYLAŞ

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Kayıt-kabul ve diploma dönemlerinde gönüllü-gönülsüz hiçbir şekilde bağış kabul edilmeyecek" dedi. 

Bakan Avcı, gazetecilerle makamında sohbet toplantısı yaptı. Dün gerçekleşen Yozgat ziyaretini hatırlatan Avcı, "Sivil toplum kuruluşlarıyla, öğretmenlerle ve eğitim yöneticileriyle toplantılarımız oldu. Bu toplantılar sırasında eğitimle ilgili de bazı açıklamalar yaptım fakat bunlardan bazı açıklamalarımın bağlamından kopartılıp yanlış, eksik veya yanıltıcı bir biçimde yansıtıldığını gördüm, bazı basın-yayın organlarında. Bu tür yanlış anlaşılmaları önlemek ve düzeltmek için bugün gazetecilerle görüşmek istedim" ifadelerini kullandı. 

Hayırseverlerin, sivil toplum kuruluşlarının eğitim kurumlarına, okullara katkıda bulunmalarından memnuniyet duyduklarını ve bunu her vesilede dile getirdiklerini belirten Avcı, "Öyle kuruluş veya hayırseverler olabilir ki bir okul yaptırmaya gücü yetmez, tıpkı Sağlık Bakanlığı'nın hastanelerde oda bağışı yapması gibi sınıflara yönelik yardımlarda, katkılarda bulunabilirler. Duyarlı olan, hali vakti yerinde olan velilerimizin bu konuda desteğini beklediğimizi söyledim fakat bazı gazetelerde bu çok yanıltıcı bir şekilde yansıtıldı" diye konuştu. Bazı basın-yayın organlarında yer alan başlıkları okuyan Avcı, konunun Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda uyguladığı ilkelerden saptığı yönünde yorumladığını dile getirdi. 

Konuya ilişkin bakanlığının tavrını paylaşan Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği'nin 15. maddesini okudu. Yönetmeliğin nasıl uygulanması gerektiği konusunda bakanlığı tarafından 20 Temmuz 2011 tarihinde yayınlanan genelgeye dikkat çeken Avcı, "Bu genelge halen geçerlidir" dedi. Avcı, söz konusu genelgenin de yeterli olmadığını ve 10 Aralık 2012 tarihinde yayınlanan yeni bir genelgenin tüm valiliklere gönderildiğini vurguladı. Avcı, halen yürürlükte olan son genelgeye göre, yönetmelik hükümleri dışında aidat, bağış gibi adlarla para talep edilmesinin "suç" olduğunu anlattı.

"İDARECİLERİM ONA GÖRE TEDBİRLERİNİ ALSINLAR"

Okul müdürlerini uyaran Avcı, "Ben şimdiden açıklamamı yapayım ki idarecilerim ona göre tedbirlerini alsınlar. Okullar açıldığında, kayıt-kabul dönemlerinde, velilerden hiçbir ad altında aidat, bağış alınmayacak. Diploma verilirken de herhangi bir harç, bağış, aidat talebinde bulunulmayacak. Onun dışında sivil toplum kuruluşlarımızın, hayırsever vatandaşlarımızın, hali vakti yerinde olan velilerimizin okullarımıza yapacağı bağışları tabii ki memnuniyetle karşılıyoruz, bunları teşvik ediyoruz ama bunun velileri zor durumda bırakacak, zorlama yöntemlerle özellikle kayıt-kabul dönemlerinde ve diploma verilirken bu tür uygulamalara asla müsaade etmiyoruz" diye konuştu.

Bazı gazetelerde "bakanlığın bu uygulamayı sanki yürürlükten kaldırdığı" yönünde haberler gördüğünü vurgulayan Avcı, "Sanki artık okul idareleri her zaman velilere belli aidatlar talep edebilirmiş gibi bazı haberler görüyorum. Bunlar yanlış, yönetmelikler halen geçerli. Kayıt-kabul ve diploma dönemlerinde gönüllü-gönülsüz hiçbir şekilde bağış kabul edilmeyecek" ifadelerini kullandı. Avcı sözlerini, okulları velilerin bağışından kurtaracak, düzenlemelerin yapılması durumunda bu tür sorunların ortadan kalkacağını belirterek tamamladı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız