SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Hiçbirinin İktidarı''

A- A+ PAYLAŞ

Star Gazetesi yazarlarından hemşehrimiz Cumali Ünaldı, "Hiçbiri'nin İktidarı'' başlığıyla yazdığı yazıda, yanlış aktarılan ve yorumlanan bir olayı değerlendirdi, ayrıca Malatya ile ilgili bazı konuların değerlendirilmesine ilişkin eleştirilerini yansıttı.

Ünaldı'nın yazısı şöyle:

...

"  'Hiçbiri'nin İktidarı

Bugün Malatyalılığım üstümde. Prof. Eser Karakaş, uzun uzun yazdı, yorumladı Zaman’da. Malatya-Maraş maçında taraftar, son günlerde gündemde olan bir Malatyalı için, kendilerince, onu onurlandıracak bir biçimde tezahürat yapmış. Prof. Karakaş da bu olayı, içe dönük milliyetçilik olarak yorumlamış.

İşin doğrusunu, maçtan hemen sonra malatyahaber.com yazdı. Girişin bedava olduğu bir özel maçta, yaşları çok küçük 7-8 çocuk bağırmış. Doğru olan da haberin sadece bu kısmı.

Bu kadar küçük bir doğrunun üstüne, olayı, bir şehre, hatta ülkeye mal ederek, kocaman bir yorum oturtmak mümkün mü?

Bu temel, o binayı taşımaz.

Özel bir nedeni olduğunu sanmıyorum. Ancak, tüm Türkiye için sorun olan olayların, sadece Malatya’ya, ya da başka bir yöreye özgüymüş gibi gösterilmesini de doğru bulmuyorum. Bu yanlış yorumlama biçimi, zarar da veriyor. Soruna genel bakışı engelliyor, yerel bir olay olarak algılanılmasına neden oluyor.

Çözümü de zorlaştırıyor, hatta imkansızlaştırıyor.

Çocuk yuvası olayı da öyle, asbestli boruyla içme suyu nakli de... Ülkemizde en az %80 oranında var olan bu sorunlar, uzun süre sakız gibi çiğnendi, asıl çözümü de kadük edecek biçimde, birdenbire gündemden çekildi.

DSİ’nin açıkladığına göre ülkedeki içme sularının neredeyse tamamında kullanılan asbestin zararı önlendi mi?

Ya da, yuvalarda, kimsesiz olduklarından, hepimizin sorumluluğunda olması gereken yavrularımıza karşı yapılan olumsuz davranışlar, tüm Türkiye’de değişti mi?

Her iki olayda da, ülke genelinde, dünya standardı yakalandı mı?

Bütün bunları yeniden gündeme taşıyalım; sorunun ne olduğundan tutun da, nasıl ve hangi kaynakla çözüleceğine kadar her konuyu, tüm ayrıntılarıyla ‘teşrih masası’na yatıralım mı?İktidarı, muhalefeti, basını, üniversitesiyle bu iş için kafa yoralım mı?

Ya da, şu tantana geçsin, ‘kuş gribi’ne bir bakalım mı?

Dünya, bizim ‘telef’ ettiğimiz kanatlı bedelinden daha az harcayarak, bilimsel önlemler alıyor ve nasıl oluyor da ülkesine uğratmıyor avian influenza’yı; konuşalım mı?

Herhangi bir şehrin boynuna sarmakla, sorun ortadan kalkmıyor ki...

Bu sefer de yeni bir şey çıkıyor, yeniden ‘itlaf’ ediyor, zaten kıt olan kaynaklarımızı.

‘Mümkünsüzlüğe’ mahkum ediyor bizi.

İşte ‘siyaset’ tam bu noktada devreye giriyor.

Az olan olanaklarla, çok iş yapabilme kabiliyetine de siyaset deniyor.

Bakın nasıl?

Günlerdir üç bölük ‘naçar’ insandan, sayılmayacak kadar çok ileti alıyorum. Kredi kartı ile sorunu olanlar, yaşı geçtiği halde askerliklerini yapamamış olanlar, yurtdışında ‘burslu’ olarak lisansüstü eğitim yapanlar...

Şu suçlu, bu kusurlu demeden, bu sorunları çözüp, bu insanları ülkelerine bağlayacak huzura taşımanın adı da siyaset değil mi?

Bana biyografilerini gönderiyorlar. Bitki ıslahçısından tutun da, tıp alanında çalışana kadar nice bilim adamı, bizim ülkemize hizmet edeceğine, üç kuruşluk borç para için, gurbet ellerde süründürülüyor.

Askerliklerini yapamadıkları için, ileri sayılacak yaşlarına rağmen hayatı kararanlar...

500 liralık borç için, hangi hesapla bilinmez, bir yılda 15000 lira ödemeye mahkum kartzedeler...

Siyaset, bu üç yarayı onarabilme sanatıdır. Meclis’te el kaldırıp indirme işini, robotlar da yapar.

Yerel bir gazetenin, Yenigün’ün sitesi malatyayenigun.com, günlerdir bir kamuoyu araştırması yapıyor. ‘Yarın seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?’ sorusuna, nasıl yorumlarsanız yorumlayın, Malatyalıların birçoğu, ‘hiçbiri’ diye cevap veriyor.

Öyle görünüyor ki, gelecek seçimde ‘Hiçbiri Partisi’ önemli bir oy patlaması yapacak, en azından Malatya’da.

Birileri külahını önüne koyup, düşünmeli.

Nerede hata yapıldı acaba?"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız